Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Şeref Malkoç, YSK’nın sandık taşıma talebini reddetmesini değerlendirdi. Malkoç, “YSK’nın kararları anayasaya göre kesin karardır. Ama bizim kanaatimizce bu karar hukuka aykırıdır, anayasaya aykırıdır. Kanunlara aykırıdır. Bugünkü toplantıda YSK kanunda hüküm olmamasına rağmen AK Parti’nin ‘Haydi Bismillah’ adlı seçim şarkısını tekrar itiraz üzerine yasakladı, hatta bunu genişletti.” dedi.

AK Parti YSK Temsilcisi Şeref Malkoç, Yüksek Seçim Kurulu’nun ilçe seçim kurullarından gelen güvenlik nedeniyle bazı bölgelerdeki sandıkların taşınması talebi reddetmesini değerlendirdi. Toplantı çıkışında YSK binası önünde gazetecilerin sorusu üzerine konuşan Malkoç, YSK’nın bu konuda yetkisinin olmadığına karar verdiğini söyledi. Oy çokluğuyla alınan karara ilişkin Malkoç, “YSK’nın kararları anayasaya göre kesin karardır. Ama bizim kanaatimizce bu karar hukuka aykırıdır, anayasaya aykırıdır. Kanunlara aykırıdır. Bugünkü toplantıda YSK, kanunda hüküm olmamasına rağmen AK Parti’nin ‘Haydi Bismillah’ adlı seçim şarkısını tekrar itiraz üzerine yasakladı, hatta bunu genişletti. Halbuki, 298 sayılı kanunun 58. Maddesi propagandada sadece matbuat ve basılı ilanları kapsıyor. Ama YSK bu konuda yetkili olmamasına rağmen kanunda da sözler, görüntüler yasak edilmemesine rağmen kendini bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yerine koydu ve ‘Haydi Bismillah’ı yasakladı. Anayasa’nın kendisine verdiği sorumluluk seçimlerin düzen içerisinde yürütülmesi gerekiyor. İlçe Seçim Kurulu’na da bu konuda yetki verilmiş. Ayrıca milletvekili seçimi 42. Maddesinde de YSK’ya bu konuda sorumluluk yüklemişken YSK oy çokluğuyla bunu reddetti. Buna hepimiz uyacağız ama eleştirilerimizi devam ettireceğiz. Türkiye’de şiddet, çatışma, terör var. Bunu hepimizin görmesi gerekir. Yarın Allah göstermesin o bölgelerde kurulacak sandıklarda güvenlik kuvvetlerimize kurulacak olan bir pusu, şehit olayının gelmesi, çatışma olması hepimizi derinden yaralayacaktır. YSK’nın seçimden sorumlu olmasına rağmen bu konuda ‘yetkim yoktur’ demesi gerçeğe de aykırıdır, anayasaya da aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ YAKUPOĞLU: YSK’NIN GEÇMİŞTEKİ UYGULAMALARINA UYGUNDUR

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu da, YSK’nın bugün kanunun kendisine vermediği bir yetkiyi kullanamayacağına karar verdiğini kaydetti. Yakupoğlu, şunları kaydetti: ”Bu da kanuna anayasaya, YSK’nın geçmişteki uygulamalarına uygundur. Nitekim bugün toplantı sürecince bütün kanunları, anayasayı, ulusal ve uluslararası tüm uygulamalar incelendi. Bizler siyasi parti temsilcileri olmak üzere hepimiz görüşlerimizi açıkladık. Sonuçta YSK bize göre doğru olan bir kararı verdi. Doğru olan karar hukukun gerektirdiği karardır. Çünkü hukukta doğru tektir.“