AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, TBMM Genel Kurulu’nda HDP grubunun verdiği kadın işsizliği sorununun araştırılması üzerine partisi adına söz aldı. Beyaz, “Kadına dair ne yapılacaksa Başbakanımızın önderliğinde, Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde gerçekleştireceğiz inşallah.” dedi.

AK Partili Beyaz’ın bu sözlerine karşılık, HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, “Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa'nın 104'üncü maddesinde tarif edilen görev ve yetkileri içerisinde bir partiye lider olma vasfı yoktur. Sayın konuşmacının bu ifadeyi düzeltmesi gerekiyor.” dedi. Meclis Başkanvekili Meral Akşener’in tekrar söz vermesi üzerine kürsüye gelen Beyaz, şu açıklamayı yaptı: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bizim kurucu genel başkanımızdır, bizim babamızdır, liderimizdir. Yani bunda benim aslında düzeltecek bir şeyim yok.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nun 74. Birleşimi açıldı. Teknik bir sorun nedeniyle birleşime 20 dakika ara verildi. Aranın ardından birleşim 14.30’da tekrar açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetirken, katip üyelikleri Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü ve Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir yapıyor.

Gündem dışı ilk sözü, üniversitelerdeki terör olayları ile ilgili MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay aldı. Gündem dışı ikinci sözü Türkiye’de adaletle ilgili söz isteyen CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün aldı. Gündem dışı üçüncü konuşmayı Avrupa’da yükselen ırkçılık ve İslamofobia ile Avusturya İslam Yasası hakkında AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk yaptı. Ardından, Başkanlığın Genel Kurula sunuşlarına geçildi. Meclis araştırması açılmasına ilişkin üç önerge okunarak bilgiye sunuldu.

HDP’NİN KADIN İŞSİZLİĞİ SORUNUNUN ARAŞTIRILMASI ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

HDP Grubunun, kadın işsizliği sorununu araştırma önergesinin bugün gündeme alınması önerisi görüşülmeye başlandı. Önerge üzerine ilk sözü HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane aldı. HDP Grubu adına ikinci sözü CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük aldı. Önerge üzerine MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay söz aldı. Önerge üzerine son olarak AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz konuştu.

İç güvenlik paketinin görüşüldüğünü ve halkın da bu noktada kendilerinden ciddi talebi olduğunu belirten Mine Lök Beyaz, “6-7 Ekim olaylarında rahmetli olan Hasan Gökgöz, Yasin Börü, onları da ben tekrar rahmetle anıyorum. Hasan Gökgöz'ün babası Mehmet Amca beni biraz önce aradı, ‘Hep Berkin Elvan, Allah rahmet etsin -onlara da rahmet okudu, başsağlığı diledi- ama bizim çocuklarımızdan bahsetmiyorsunuz.’ Biz acılarımızı yarıştırmayalım. 50 yurttaşımız 6-7 ekim olaylarında hayatını kaybetti ve iç güvenlik paketi de aslında bundan sonra ortaya çıktı.” dedi. Araştırma komisyonunun yeni dönem Parlamentoda kurulması talebinde bulunan Beyaz, “Kadına dair ne yapılacaksa hepsinde biz AK Parti kadın milletvekilleri ve erkek milletvekilleri -çünkü onların çok büyük desteğini alıyoruz. Başbakanımızın önderliğinde, Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde gerçekleştireceğiz inşallah.” diye ifade etti.

Mine Lök Beyaz’ın konuşmasının ardından, HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani söz isteyerek, “Biraz önce sayın hatip konuşmasının içerisinde ‘Sayın Başbakanımızın başkanlığında, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde biz bunları gerçekleştireceğiz.’ dedi. Takdir edersiniz ki Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa'nın 104'üncü maddesinde tarif edilen görev ve yetkileri içerisinde bir partiye lider olma vasfı yoktur. Sayın konuşmacının -siz müdahale etmediniz, esasında sizin orada müdahale etmeniz gerekiyordu bu ifadeye, bunu düzeltmesi gerekiyor. Düzeltilmiyorsa sizin tutumunuzun üzerinde usul tartışması talep ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Meclis Başkanvekili Akşener de “Mine Hanım, şimdi, Sayın Zozani'nin sizin sözlerinizin bir cümlesine itirazı var, izlediniz mi? Ben söyleyeyim. Dedi ki "Sayın Cumhurbaşkanı bir siyasi partinin çalışmalarıyla ilgili liderlik yapamaz. Ya, Sayın Lök sözünü düzeltsin. Onun için, şimdi ben size bildiriyorum. Düzeltecek misiniz, düzeltmeyecek misiniz?” diye konuştu. Bunun üzerine Mine Lök Beyaz tekrar kürsüye gelerek şu açıklama da bulundu: “Ben, tabii, bundan... Hani, Tüzük'te var mı, usul tartışması açılıyor mu, onu bilmiyorum ama Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bizim kurucu genel başkanımızdır, bizim babamızdır, liderimizdir. Yani bunda benim aslında düzeltecek bir şeyim yok. Ben, AK Parti Kadın Kolları'ndan yetişen bir milletvekili olarak burada görev yapıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın biz her zaman çok çok büyük desteklerini gördük. Tutanaklardan, ben ne demişim, ben de şimdi çıkartacağım ama hani bu dediğinizi düzeltecek bir şey yok aslında.”
Konuşmaların ardından yapılan oylama sonucu önerge AK Partili vekillerin hayır oyu ile kabul edilmedi.