TBMM Genel Kurulu’nda HDP’nin Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan taşeron işçilerin sorunlarının araştırılması üzerine verdiği önerge görüşüldü. Önerge üzerine söz alan AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, “Kaç işçiye kadro verileceği, o işte kaç işçinin çalışacağı standart norm kadrolar bellidir. Her mahkeme kararını biz kadroya geçirirsek bunun adı popülizm olur.” dedi. taşeron işçilerin sorunlarının araştırılması önergesi AK Partili milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

TBMM Genel Kurulu’nun 81. birleşimi saat 14.00'te yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetirken katip üyeler Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ve Tokat Milletvekili Dilek Yüksel. Başkanlığın Genel Kurula sunuşları yapıldı. Meclis araştırması açılmasına ilişkin üç önerge okunarak bilgiye sunuldu. HDP Grubunun Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan taşeron işçilerin sorunlarının araştırılması önergesinin gündeme alınması önerisi görüşülmeye başlandı. Önerge üzerine sırasıyla HDP Şırnak Milletvekili Adil Zozani, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ve AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel söz aldı.

AK Parti hükümetlerinden önce de taşeron uygulamasının uygulamaya girdiğini ve çoğu iş yerinde gerek hizmet alımı şekliyle gerek başka şekillerde uygulandığını belirten Ak Parti Isparta Milletvekili Adalet Komisyonu Üyesi Recep Özel, “Tabii, bunun aksayan yanları çok olmuştur. Aksayan yanlarını düzeltmek, evet, iktidarın görevi. Bu taşeron işçilerle ilgili olarak birtakım düzenlemeleri özel hukuk anlamında burada yaptık.” dedi.

Taşeron işçilerin almış oldukları ücretlerin eksiksiz bir şekilde hesaplarına yatırılmasına dair düzenlemeyi meclisten geçirdiklerini belirten Özel, “Bunların ücretli yıllık izinlerinin kullandırılması gibi birtakım iş güvencesi sağlayan tedbirleri buradan geçirdik. Tabii, burada şöyle bir şeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum: Bu taşeron uygulamasına bir mahkeme kararı verdi diye hemen onların devlette kadroya alınması... İşçilerin ne şekilde kadroya alınacağının mevzuatı var, uygulaması var. Böyle her mahkeme kararındaki uygulamayı biz kadroya alacak olursak bunun adı ‘popülizm’ olur, bunun adına.” diye konuştu.

Kaç işçiye kadro verileceği, o işte kaç işçinin çalışacağının standart norm kadrolarının belli olduğunu kaydeden Özel, “Her mahkeme kararını biz kadroya geçirirsek bunun adı popülizm olur. Şimdi, devlette norm kadronun ne olacağı uygulamalarıyla belli. Kamuda hangi işlerde hizmet alımı yapılacağının öncelikle Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmesi gerekiyor. Onun da en kısa sürede -inşallah- belirlenmesi gerektiğinin burada altını çizmek istiyorum. Artık her işte hizmet alımı ve taşeron uygulaması yapılamayacak, hangi işlerde yapılacağı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek. Yardımcı işler ile asıl işler arasında net bir hat olmadığı, net bir ayrım olmadığı için yaşanan karmaşalık yargıya intikal etti. Evet, ortada bazı yargı kararları var. Bu yargı kararlarının hangi hükümle verildiği, hangi şeylerde nasıl bir uygulama yapılacağı, bu kararların nasıl yerine getirileceği, burada mağdur olan işçilerin mağduriyetinin nasıl giderileceği noktasında bir çalışma da Hükûmet tarafından yapılmaktadır. Bu, mahkeme kararlarının hiçbir zaman uygulanmayacağı anlamında da değildir. Hangi usulle, hangi yöntemle… Burada eğer mağdur edilen işçi arkadaşlarımız, kardeşlerimiz varsa bunlarla ilgili de düzenleme yapılmaktadır. Asıl iş nedir, yardımcı iş nedir; burada bir çalışmayı Bakanlık yapmaktadır. Kısa süre içerisinde bunlarla ilgili bir düzenleme gelecektir. Bundan dolayı da herkesin müsterih olmasını arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Önerge AK Partili üyelerinin oylarıyla reddedildi.