Kayseri’de partisinin kongresinde konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, kendileri yeni Türkiye’yi inşa etmeye çalışırken birilerinin Türkiye’yi eskiye döndürmeye çalıştığını iddia etti.

AK Parti Kayseri 5. Olağan Kongresi, Kadir Has Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kongreye Başbakan Yardımcısı Akdoğan’ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Kongre salonuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun fotoğrafının parti flamasıyla yan yana asıldığı dikkat çekti. Kongrede konuşan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, AK Parti’nin başarısında belediye hizmetlerinin büyük payı olduğunu söyledi. Bunda Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin de büyük payı olduğunu belirten Akdoğan, "Kayseri gerçekten bizim gözbebeğimiz." dedi.

"Bizler yeni Türkiye’yi inşa ederken birileri de bizi eskiye döndürmeye çalışıyor. Gezi olayları, 17- 25 aralık operasyonlarıyla üzerimize geldiler. Din maskesi altına hain örgütlerle üzerimize geldiler. O kadar yalan uyduruyorlar. Yalanda hukuksuzlukta, merhametsizlikte sınır tanımayan bir güç. Ayrı ayrı geldiler olmadı. Güçlerini birleştirdiler yine olmadı. Şimdi 7 Haziran’a gözlerini diktiler." diyen Akdoğan, muhalefeti 'kaybet kaybet koalisyonu' olarak niteledi. Akdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Kaybetmeye mahkumlardır. Aktörler ve figüranlar değişiyor ama oyunlar değişmiyor. Kurdukları tezgahlar, kumpaslar işe yaramıyor. Oyunların üzerinde kaderin üzerinde kader var. Cenab-ı Hakk'ın rızası bizim yanımızda olduktan sonra bizi yolumuzdan döndüremezler. Biz bu ülkeyi ne paralelcilere, ne vesayetçilere ne de teröre yediririz. İster derin, ister paralel, ister KCK, ister Ergenekon olsun hiçbir ihanete fırsat vermeyiz. Milletin iradesine sahip çıkarız. Biz bu devleti sokakta bulmadık. Bu devlet karanlık odalarda kurulmadı ki karanlık ittifaklarla yıkılsın. 12 yılda bir yandan hizmet diğer yandan bunlarla uğraşıyoruz. AK Parti döneminde ekonomiyi 3,5 kat büyüttük, 107 üniversite kurduk, 17 bin metrekare yol yaptık. Hem şeytan taşladık hem hizmet yaptık. Birileri sosyal devletin, milliyetçiliğin lafını yapar biz uygularız. Biz kapatılacak olan savunma sanayiini ayağa kaldırdık. Kendi uydumuzu gönderiyoruz, tankımızı, topumuzu, tüfeğimizi, ilk uçağımızı yapıyoruz."

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye’nin gidişatını engellemeye çalışan kim varsa yurt dışında onlarla hareket ediyorlar. Bunlarda ‘eksen kayması var, otoriterleşiyorlar ve teröre yardım ediyorlar’ diyorlar. Onlara ve yurtdışı uzantılarına pabuç bırakmayız. Paris’teki terör eylemlerini gerçekleştirdiği zihniyet neyse onların da zihniyeti aynı. Hedefine ulaşmak için herkes kurban edilebilir görüyorsunuz. Onlar insanların hayatını yok ediyor, siz hayatları mahvediyorsunuz. Bu hastalıklı ruhlar için hukuk içinde mücadele etmeliyiz. Bu yapı kendini istihbarat örgütü sanıyor. İllegal örgüt. Devlet gücünü kullanarak milletin karşısında yer alıyorlar."

Çözüm süreciyle ilgili de Akdoğan, "Analar ağlamasın, akan gözyaşı dursun dedik, çözüm sürecini başlattık. Kürt kardeşlerimizi kimseye yedirmeyiz. Gidemezsin dedik beyefendiye, gitti valilik önünde açıklama yaptı. Turistik olarak gidemezsin demedik. Bu ülkede herkes asayişi bozan, algıyı bozan olaylardan kaçınması gerekiyor. Bugün bölgede yapan devlet yıkan örgüttür, orada şefkatli hizmet eden bir devlet var. Bu gerçek daha iyi görülüyor. Bu süreç inşallah başarılı olacak. Bize güvenin. Toplumun kabul etmeyeceği hiçbir adımı atmayız." ifadelerini kullandı.

ENERJİ BAKANI TANER YILDIZ: BELEDİYELER İLE ELEKTRİK ŞİRKETİ ARASINDAKİ RESTLEŞME YANLIŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Türkiye’nin siyasi döneminin özellikle kendi dönemlerinde çok fazla tartışıldığını savundu. Gerçekler ile algının nerede olduğunu soran Yıldız, "Her zaman tartışılan bir AK Parti'nin güçlendiğini görüyoruz. Çünkü biz doğru yapıyoruz." dedi.

Davos’un tamamlandığını ve burada yasa dışı avlanan fillerin durumuyla ilgili oturumlar yapıldığını anımsatan Yıldız, "Suriye’de binlerce kadın öldürülmüşken, çocuklar yasa dışı avlanmışken herhalde dünyanın hassasiyeti bu kadar olmamıştı. Bu insanlığa yakışıyor mu? Bizler gerçeği ve doğruyu haykırmaya devam edeceğiz. Filler kadar hayatının önemli olduğu o masum çocuk ve kadınların haklarını korumaya devam edeceğiz. 12 kişinin Paris’te katledilmesi hangi gerekçeyle olursa olsun maruz görülemez. Ama o görüntünün daha fazlası Ortadoğu için gösterilmeliydi." diye konuştu.

Bakan Yıldız, "Dünyada petrol fiyatları düşüyor. Her birimizin kullandığı akaryakıtta son 7 ayda 15 milyar TL vatandaşımızın cebinde kaldı. Bu giderlerin azaltılması adına önemlidir." diye belirtti.

Diyarbakır ve Mardin’de yaşanan belediyeler ile elektrik şirketi arasındaki restleşmeye de değinen Bakan Yıldız, "Diyarbakır’da parası ödenmeyen 265 milyon TL civarındaki borcun ödenmesi lazım. Özelleştirmeyi alan şirket diyor ki bir ödeme planı getirin. Kimse siyasi kimliklerin arkasına sığınarak vatandaşın alacağı hizmetleri zora sokmamalı. Taraflar anlayışlı olmalı. Ben borcu kabul etmem anlayışı o ilin ve oylarını aldığı vatandaşa saygısızlıktır. Kimse yolu yokuşa sürmesin. İnişten ve çıkıştan bahsetmeyelim." diye konuştu.

GRUP BAŞKANVEKİLİ MUSTAFA ELİTAŞ: TÜRKİYE FARKLI BİR YOLA GİRDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "35 yıl önce alınan ülkenin 35 sente muhtaç olduğu bir dönemde serbest piyasa ekonomisine geçilmesinin adımları atıldı ve rahmetli Özal’ı minnetle anıyorum." dedi. Demokrasi üzerinde sürekli baskının yaşandığı dönemlerden geçildiğini anımsatan Elitaş, "Belirli bir zamana kadar belirli zümrelerin onayından geçen kanunlar hızla geçiyordu. Biz 2007’de seçtiğimiz cumhurbaşkanını önemli kişiler kabul etmediler. Nasıl cumhurbaşkanı istediklerini tarif ettiler. 28 Nisan tarihinde darbelerle özdeşleşmiş bir ortamda ilk defa doğal liderimiz bunlara dur dedi. Ve o günden sonra Türkiye farklı bir yola, demokrasi yoluna girdi." sözlerini kaydetti.

Elitaş, "Bir ülkenin genelkurmay başkanı, milli istihbarat müşteşarı, başbakanın önemli toplantıları dinlenip servis ediliyor. Hangi vicdan hangi duygu, hangi inanç bu ülkenin çok önemli konusunun tartışıldığı konusunu sadece yerel seçimlerde bu partiyi istedikleri sevinenin altına düşürebilmek için bu bilgi ve belgeleri dünya ile paylaşabilir. Hala CHP ve MHP bu paralel yapıya yandaşlık edebilmek için yarış içine girdiler. 17-25 Aralık'ta yolsuzluk örtüsüyle ortaya koydukları operasyon bir darbe operasyonuydu. Bunu kullanan muhalefet 4 bakan arkadaşımızın soruşturulmasıyla ilgili komisyon teklifi vermek yerine bunu kullanmayı tercih etti. Komisyonu biz teklif ettik ve kuruldu. Muhalefet komisyona verecek üyeyi seçmekte bile zorlandı." diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MEHMET ÖZHASEKİ: DEVAM EDECEĞİZ

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, AK Parti kurulduktan sonra partiye katılan ilk büyükşehir belediye başkanı olduğunu söyleyerek, bundan sonra da bu davaya hizmet etmeye devam edeceğini söyledi. Özhaseki, hayır ve hizmet için parti yöneticileriyle uyum içinde çalıştıklarını dile getirdi.

"AK Parti’yle kamplaşma kültürü gelişti" iddiasına da değinen Özhaseki, bunu söyleyenlerin algı operasyonu yaptığını söyledi. Tek parti dönemindeki zulmü bu ülkenin hiç görmediğini kaydeden Özhaseki, "Bizden önceki iktidarları bir düşünün. O dönemde Cumhurbaşkanı Başbakana kitap fırlattı. Hiç kimse sertlik var diye masal okumasın. Bizim iktidarımız engelli koşan bir maratoncu gibi koşarak Türkiye’nin en güzel işlerini yaptı." dedi.

KONGREDEN NOTLAR

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Kongreye, Hüseyin Cahit Özden başkanlığında tek listeyle gidildi.

Parti bayraklarıyla süslenen salonda koltuklara Türk bayrağı ve parti bayrakları konuldu. Katılanlara kumanya dağıtıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun fotoğrafının bulunduğu ve üzerinde 'Evladı Osmanlı, Selçuklu soyu, Mevlana diyarı, Anadolu ruhu, Abdülhamit Han’ın beklenen ruhu, ‘Reis’in emaneti Davutoğlu' yazan afiş salonun yan duvarlarına asıldı. Konuşmalar, işaret diline çevrilerek engellilere aktarıldı.

Kongreye Akdoğan ve Yıldız’ın yanı sıra Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, milletvekilleri Yaşar Karayel, Pelin Gündeş Bakır, İsmail Tamer, Mehmet Metiner, Ertuğrul Soysal, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve delegeler de katıldı.