CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, “Haklarımız bir bir elimizden alındı. Tek kıdem tazminatımız kaldı ve şimdi onun peşindeler; pişirip pişirip önümüze sunuyorlar.” dedi.

Tarım-İş Sendikası’nın Ankara Holiday Inn Otel’de düzenlenen 19. Olağan Genel Kurulu’na katılan Yakup Akkaya yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında; hukuksuzluk, işsizlik ve sosyal adaletsizliğin yer aldığını vurguladı. CHP’li Akkaya sendikal hak ve özgürlük ihlallerine yönelik, “Haklarımız bir bir elimizden alındı. Tek kıdem tazminatımız kaldı ve şimdi onun peşindeler; pişirip pişirip önümüze sunuyorlar.” diyerek kıdem tazminatı ile ilgili tarihsel süreci anlattı.

Siyasi iktidarın sıkıştığı zaman ‘tek parti iktidarı dönemi’ diye CHP’yi eleştirdiğine kaydeden Akkaya, şöyle devam etti: “Kıdem tazminatı, işte o tek parti döneminde, daha sendikalar yokken 1936 yılında 3008 sayılı yasa ile çalışma hayatına girdi ve 5 yıl çalışma şartı ile 15 gün tazminat hakkı yasalaştı. 1950’de, çalışma şartı beş yıldan üç yıla inerken; tazminat hakkı için süre yine 15 gündü. 1971 yılında her yıl için 15 günlük tazminat hakkı; 1975 yılında yıllık 30 gün ve asgari ücretin 7,5 katı ile sınırlandı. Yani bugünkü tutarın yaklaşık iki katı idi. 12 Eylül 1980 Darbesi sonucu, 30 gün ve en yüksek devlet memuruna ödenen yıllık tazminat tutarı ile eşitlendi.”

“EN ÖNEMLİ HAKLARINIZDAN BİRİSİ DE HİÇ ŞÜPHESİZ GREV HAKKINIZDIR”

Akkaya, tarihsel sürece bakıldığında mücadeleler sonucu kazanılmış bir hakkın söz konusu olduğunu belirterek, “Bu hakkı siz almadınız; sizden önceki emek mücadelesinin içinde olanlar aldı. Sizlere düşen, emanet olarak aldığınız bu hakkı sizden sonrakilere devretmektir. Onun için bir olmalı, dayanışma içinde olmalı ve örgütlü hareket etmelisiniz.” dedi.

'GEREKÇE; MİLLİ GÜVENLİK. OTOMOBİL CAMININ MİLLİ GÜVENLİK İLE NE ALAKASI VAR?'

“En önemli haklarınızdan birisi de hiç şüphesiz grev hakkınızdır.” diyerek katılımcılara seslenen CHP’li Yakup Akkaya, “Hiçbir sendika grevi bir amaç için kullanmaz; alamadıkları hakları için araç olarak kullanır ve emekçilerin en kuvvetli silahları da üretimden gelen güçleridir. Ancak AKP zihniyeti işverenden yana tavır alarak grevleri erteliyor. Gerekçe; milli güvenlik. Sorarım size cam bardağının, pencere, otomobil camının milli güvenlik ile ne alakası var? Ve yine sorarım size Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlendiği fabrikalarda mühimmat mı, silah mı üretiliyor? Hayır. Buzdolabı, çamaşır makinesi vb. eşya üretiminin neresi milli güvenlik tehdidi… Bu uygulama hak gasbıdır, emek düşmanlığıdır.“ izahında bulundu.

Akkaya konuşmasını “Emeğe eylem, eyleme yürek, yüreğe sevgi gerek. Yüreğinizdeki, sevgi eksik olmasın.” selamlamasıyla tamamladı.