HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mısır’da yaşananları ibretle izlediklerini söyledi. Demirtaş, "AKP, darbeci Sisi ile Suudi Arabistan ve Katar üzerinden işbirliği yapıyor." dedi.

Adana’da Uğur Mumcu Meydanı’nda partisinin düzenlediği mitingde konuşan Demirtaş, seçilmiş bir cumhurbaşkanına karşı, askeri darbe yapıp, arkasından ona idam verenlerin bugün AK Parti ile işbirliği yaptığını söyledi. Demirtaş, "AKP bugün darbeci Sisi ile Suudi Arabistan ve Katar üzerinden işbirliği yapıyor. Mursi’ye verilen idam cezasını AKP’nin durdurma şansı yok. Çünkü mevcut Mısır yönetimiyle iyi ilişkiler geliştirmeye bakıyorlar, artık." şeklinde konuştu.

Adana’dan ülkeye ve uluslararası bütün kurum, kuruluşlara, insan hakları örgütlerine çağrıda bulunan Demirtaş, "İdam insanlık suçudur. Mısır’da da, İran’da da, Amerika’da da insanlık suçudur. Biz buradan seçilmiş bir devlet başkanına ve onun etrafındaki yöneticilere karşı alınan idam kararının gayrimeşru olduğunu ilan ediyoruz. İdam kararını kınıyoruz ve bu kararın durdurulması için uluslararası kamuoyunun derhal harekete geçmesi cağrısını yapıyoruz. Bunların derdi Mursi ve arkadaşlarını idam ederek, zaten Ortadoğu’da akmakta olan kana kan katmaktır. Zaten Ortadoğu’da devam eden çatışmaları yüzlerce yıl geri dönülmez şekilde körüklemektir. Biz bu nedenle tüm ezilenlerin mazlumların yanında olduğumuz gibi Mısır halklarının da yanında olacağız." diye konuştu.

‘AKP’NİN GÜÇLENMESİ SAVAŞ İHTİMALİNİN GÜÇLENMESİ DEMEKTİR’

Suriye’de iç barışın sağlanmasının Türkiye’de demokrasinin güçlenmesine bağlı olduğunun altını çizen Demirtaş, Suriye ve Mısır’daki olayların kışkırtılmasında AK Parti’nin yanlış politikalarının çok önemli bir rolünün varlığına dikkat çekti. Demirtaş, şöyle devam etti: "Eğer HDP burada başarılı olursa bu çılgın dış politikanın durdurulması mümkün olur. O zaman Türkiye, bütün Ortadoğu’ya barış eli uzatabilen; kendi içinde barışını sağlamış gerçek bir demokrasi kalesi olur. AKP’nin güçlenmesi savaş ihtimalinin güçlenmesi demektir. Adanalı kardeşlerim, Suriye’de yaşanan savaşı herhâlde Suriye halkından sonra en fazla hissedenlersiniz. Sizler narenciye bahçelerinde narenciye ürünleri çürürken Suriye savasının etkilerini ilk hissedenlersiniz. Burada ticaret, ithalat, ihracat dururken; Suriye’de savaştan kaçıp buralara gelmek zorunda olan kardeşlerimizi gözlerinizle görürken, savaşı en fazla sizler yüreğinizde hissettiniz. Adana, Hatay, Mersin, Gaziantep, Osmaniye Şanlıurfa aslında Suriye savaşının bir parçası haline getirildiler. Buralardan IŞİD’e elemanlar gönderildi. Burada IŞİD elemanları eğitim gördü. Buralarda IŞİD’e lojistik destek sunuldu. Adana’nın 55 büyük fabrikası 10 yıl içerisinde kapanırken, kent resmi işsizlikte Türkiye’nin birincisi olurken 2 bin TIR silaha para verip oraya gönderdiler. Size gelince para yok, IŞİD’e gelince para bol, maşallah. Adanalı'ya para yok, Adanalı işsize kuruş yok ama IŞİD barbarlarına her türlü destek var. İşte HDP, Parlamento'da güçlü olursa bunları yapamayacaklar, artık. HDP, Parlamento'da olursa Suriye’de barışı sağlamak bizler açısından çok daha kolay olacak."

‘BUNLAR HİÇ TİTANİK’İ DE Mİ İZLEMEDİ?’

AK Parti’nin çılgınca HDP’yi baraj altı bırakma kampanyası yürüttüğünü anlatan Demirtaş, (AKP’nin) içinde bulunulan gemiyi batırmaya çalıştığını ileri sürdü. Demirtaş, şunları kaydetti: "Bizler geminin içinde bulunan yoksul yolcular. 3. sınıf kamarada yaşayanlar yani geminin alt katında bulunan yoksullar, milyonlar… Geminin üst katındaki zenginler, güvertede keyif çatanlar zannediyorlar ki gemi battığında sadece altındakiler gider. Üstteki keyif çatanlar da beraberinde batarlar. Bunlar hiç Titanik’i de mi izlemediler? Alt kattakiler batınca üsttekiler daha erken terk ediyor gemiyi. Bir daha izlesinler Titanik’i bakalım; üst katta lüks balo salonundakiler en başta gemiyi terk ediyor. Gemiyi kurtarmaya çalışanlar yine gemideki yoksullardır. O gemiyi biz kurtaracağız işte. Türkiye’de Titanik’in batırılmasına izin vermeyeceğiz. Hepimiz bu gemideyiz, hepimiz bu ülkenin ortak onurlu yurttaşlarıyız. AKP’nin bu çılgınlıklarına izin vermeyeceğiz."

'BİZE DE BAŞBAKANIN HAKKINI KORUMAK DÜŞÜYOR'

Ülkenin ezik bir başbakanı var diye cumhurbaşkanın onun yerine meydan meydan dolaşıp miting yapmasını eleştirdiklerinde Titanik sahiplerinin kıyametleri kopardığını ifade eden Selahattin Demirtaş, "Cumhurbaşkanı ‘meydanı boş mu bırakayım’ diyor. Yav bu başbakana hakarettir. Başbakan meydanda konuşuyor ama cumhurbaşkanı diyor ki ‘meydanı boş mu bırakayım?’ O da ona boş diyor, boş! Bize de başbakanın hakkını korumak düşüyor. Ne tuhaf bir iştir. Ne tuhaf bir iştir ki başbakan kendini savunamıyor. Çıkıp diyemiyor ki ‘yav cumhurbaşkanı meydan boş değil, ben varım, ben’ diyemiyor. Cesaret edemiyor buna. Sonra da dünyanın en tarafsız cumhurbaşkanı olduğunu iddia ediyor. Önce HDP’ye saydırıyor, arkasından CHP’ye saydırıyor, diğer muhalefet partilerine ağza alınmayacak şeyler söylüyor, sonra da '77 milyonun tarafsız cumhurbaşkanıyım’ diyor. Madem hepimizin cumhurbaşkanısın, madem tarafsızsın; Allah aşkına bir defacık AKP’nin çirkinliklerini yuhalat, meydanlarda." şeklinde konuştu.