Halkların Demokratik Partisi (HDP) Elazığ İl Eş Başkanı Yunus Güneş, "AKP 24 Temmuz gecesi bu ülkede tekrar savaş başlamasının fitilini çekti. Yıllardır tek taraflı sürdürülen ve bin bir emek harcanan ateşkes ortamını dinamitledi. Ülkeyi kaosa sürüklemek için kendi yıkılmalarını ertelemek için göz göre göre ülkeyi ateşin içine atıyor.” dedi.

HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi Elazığ il örgütleri tarafından son günlerde yapılan tutuklamalar ve Suriye sınırına yapılan askeri müdahaleye tepki gösterildi. Hozat Garajı'nda toplanan partililer adına açıklama yapan HDP Elazığ İl Eş Başkanı Yunus Güneş, AK Parti iktidarını eleştirdi. Güneş yaptığı açıklamada, "13 yıldır Türkiye'de iktidar olan AKP geçen bu süreçte ülkeyi soyup soğana çevirdi. Yüzlerce yolsuzluk yapıldı kendileri tarafından ama hiçbir hukuki süreç başlatılmadı. Yine ülkede taşeronlaşmadan yoksulluğa kadar, emek sömürüsünden katliamlara siyasi soykırımlardan savaşa kadar birçok şeyi yaptılar. İsmindeki 'adalet' sözcüğü sadece katliam yapanları, yolsuzluk yapanları kayırmak için, kalkınmayı ise kendi çevresine 'paraları sıfırlamak' için kullandılar.” ifadelerini kullandı.

Tunceli’nin Hozat ve Diyarbakır’ın Lice ilçelerinde meydana gelen yangınlara değinen Güneş, "13 yıl boyunca Roboski’den Suruç’a, Gezi’den Lice’ye kadar birçok yerde katliamlar yapıldı. Yüzlerce insanımız katledildi. TIR'larla silah taşıyanlar ellerinde oyuncak taşıyan insanları canlarımızı katletti. Katırlarla geçimini sağlayan insanlarımız öldürüldü kana doymayanlar tarafından. Ekmek almaya giden gencecik insanlar öldürüldü. Kömür karası yüzlerinde olan emekçiler katledildi elleri 'bakımlı' olanlar tarafından. En büyük adliye sarayları yapıldı; emeği demokrasiyi barışı isteyenleri tutsak etmek için. En büyük barajlar yapıldı; ülkenin dört bir tarafına sermayelerin ceplerini zengin etmek için doğamızı tahrip etmek için. Lice’de büyük bir yangın var Hozat’taki yangın birçok ağacı bitkiyi canlıyı yok etti. Lice’deki yangına karşı herkes seferber olmalı. AKP kadınların öldürülmesi için yasaları hep erkek zihniyetine göre şekillendirildi.” şeklinde konuştu.

“AKP artık kendi sonunu hazırlıyor.” diyen Güneş, sözlerine şöyle devam etti: "Daha önce de siyasi soykırımlar yaparak demokrasiyi özgürlükleri isteyenlerin mücadelelerini bitirmeye çalıştı ama gelinen noktada başarıya ulaşmadı. Yine aynı yöntemlerle Türkiye’de barışı isteyen insanlara karşı üç gündür büyük bir gözaltı furyası başlatılmış durumda. Bu gözaltıların siyasi gözaltılar olduğunu biliyoruz ve her zaman olduğu gibi teslim olmayacak sonuna kadar direneceğiz. Baskıların bizleri yıldırmayacağını AKP iktidarına bir kez daha göstereceğiz. Direne direne kazanacağız. AKP, 24 Temmuz gecesi bu ülkede tekrar savaş başlamasının fitilini çekti. Yıllardır tek taraflı sürdürülen ve bin bir emek harcanan ateşkes ortamını dinamitledi. Ülkeyi kaosa sürüklemek için kendi yıkılmalarını ertelemek için göz göre göre ülkeyi ateşin içine atıyor. Ama bizler dur diyeceğiz AKP’ye ve Cumhurbaşkanına. Dün 'Seni başkan yaptırmayacağız' dedik ve boylarının ölçüsünü aldılar. Bugün de 'Size savaş yaptırmayacağız' diyoruz ve Türkiye’de demokrasiden özgürlükten barıştan emekten yana olanları mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz. AKP’nin bu kirli politikalarına karşı hep birlikte barış bloğu içinde olacağımızı AKP ve devlete prim vermeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz. Barış hemen şimdi.”

Yapılan açıklamanın ardından toplanan grup, üç dakikalık oturma eyleminin ardından olaysız bir şekilde dağıldı.