Alternatif ve Değişim Partisi (AL Parti) Genel Başkanı Mehmet Burkan, Türkiye’nin 8 Haziran’dan bugüne kadar verilen şehitler ve kaldırılan cenazelerle 78 milyon insan için adeta her metrekaresinin taziye evine dönüştüğünü belirtti. Burkan, “Şeytan artığı terör zihniyetinin artık sistematik hal alan bu katliamları, en sıradan ve en basit sokak kuralına bile sığdırılamaz.” dedi.

Burkan gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmede her şeye rağmen yine de, Türkiye’nin her zaman olduğu gibi bugün de tarihsel birikimi ve tecrübesinin, kültürel derinliği ve zenginliğiyle böylesi büyük temel sorunların üstesinden geleceğini vurguladı.

Sorunların çözüm anahtarı olması gereken siyasi partiler ve çözüm hamileri olması gereken siyasilerin, en geniş katılımı sağlayarak en yüksek sağduyuyu tesis etmesi, herkesin eşitliğini ve güvenliğini kollayan bir dili kullanması ve Türkiye çıkarlarını gözeten bir ulusal inisiyatif oluşturması gerektiğine işaret eden Burkan, “Bu, Türkiye’mizin geleceği açısından da, dünya barışı açısından da zorunludur. Aksi halde yoğunlaşan kaos ve krizin bir veba salgını gibi her tarafa sıçraması kaçınılmaz olur." ikazını yaptı.

“Durum açıktır; birileri Türkiye'ye kaotik hayatı yaşatmak istiyor.” diyen Burkan, şunları kaydetti: “Türkiye'yi terörizmin laboratuvarına, teröristlerin antrenman ve eğitim sahasına dönüştürmek isteyenlerin hesabını altüst edecek tek strateji; birlik, beraberlik ve barıştır. Bu, İslam tarih ve medeniyeti halkası içinde yaşayan bizler için tarihin en ciddi sınavıdır. Bu sınavı geçemezsek koskoca bir tarih ve medeniyet vadisi karanlığa ve kaosa gömülecektir. İktidar partisi, mecliste bulunan siyasi partiler ve meclis dışı siyasi partiler ile bütün STK’lar hiçbir bahaneye sığınmadan, hiçbir istisna üretmeden ve hiçbir hafifletici sebep aramadan teröre ve vahşete en güçlü tepkiyi verip; kuşatıcı, kucaklayıcı ve kapsayıcı bir çözüm üretmelidirler. Asıl ve soylu olan da, barış, birlik ve beraberlik mücadelesidir. Bu mücadele; inanılan yüksek değerler, tarih ve gelecek adına mutlaka verilmelidir. Din adına, siyasi bir görüş adına veya bir zümre ve kesim adına vahşet üretenler, din ve insanlık adına ebedi bir utanca mahkum edilerek tarihin çöplüğüne gönderilmelidirler."

AL Parti Genel Başkanı Mehmet Burkan, geceleri halüsinasyonlardan ve korku sendromundan dolayı uyuyamayanların, hesap verme gününün yaklaştığının farkında olanların, farklı toplumsal kesimleri birbirine düşürerek demokrasiyi ajandalarından çıkaranların, hukuksuzlukları kendilerine şiar edinenlerın, kendi halkına karşı açık şiddet uygulayanların, 1 Kasım milletvekili seçimlerinde bu ülkenin siyasi genetik artığı olarak tarihteki yerlerini alacaklarını dile getirdi.

Burkan, devamında şu ifadeleri kullandı: “Tüccar ve tokatçı AKP siyasi zihniyetinin Türkiye'ye ve milletimize yaşattığı maddi ve manevi sıkıntıların üstünü örtmek için demokrasinin can damarı olan basın ve medya kuruluşları susturulmaya, yayınlarına engel konulmaya, çalışanları dövülmeye ve cezaevlerine atılmaya başlanmıştır. Kim medyayı susturmak istiyorsa; saklayacak, gizleyecek, utanacak bir şeyleri vardır. Çünkü özgür medya; suçluların, yolsuzluğa bulaşanların, demokrasi yolundan sapanların korkulu rüyası olmuştur. Sarayın ve hükümetin topluma yönelik olarak planlayıp sürdürdükleri algı operasyonlarının topluma kabul ettirilmesi için hukuksuzlukların, yolsuzlukların ve yasakların da gizlenmesi amacıyla havuz medyası denilen ve tek elden yönetilen onlarca gazete ve televizyon adeta bir silah gibi kullanılıyor, tarafsız özgür medya yok ediliyor."

Burkan seçim sonuçlarına ilişkin ise “AKP 37,3 CHP 29,1 MHP 16,7 HDP 13,5 SP 1,8 Diğerleri 1,6’dır. Partiler arası makasın ağzı daralmıştır. Dört partili bir Meclis ile 1 Kasım’da koalisyon mukadder görünmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.