CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “AKP'nin seçim yatırımı için tanıttığı yerli uçakların Alman malı olduğu iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, Alman malı uçakların yerli uçak olarak tanıtılmasının sebebi nedir?” diye sordu.

CHP’li Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebi ile TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Tanrıkulu, şunları kaydetti: “AKP'nin seçim yatırımı için tanıttığı yerli uçakların Alman malı olduğunun ortaya çıktığı haberleri basında yer almıştır. Yerli uçak olarak tanıtılan 'Dornier'in, iki farklı şekilde üretildiği, pervaneli ve jet modellerin ikisinin de ilgi görmediği ve üretimden çekildiği de yine basına yansıyan haberler arasındadır. Türkiye ise bu eski model iki uçağı da alıp ABD destekli bir firmayla modernize edecek ve ayrıca ABD'de bir şirket uçağın üretilmesine yardım edecek. Firmayla yapılan sözleşmeye göre ilk etapta üretim hakları Türkiye'den satın alınacak ve 50 uçaklık bütçe toplam 1,5 milyar olup, meblağ Bütçe Savunma Sanayi Destekleme Fonu'ndan karşılanacaktır.”

Tanrıkulu, bu bağlamda Davutoğlu’na şunları sordu: "AKP'nin seçim yatırımı için tanıttığı yerli uçakların Alman malı olduğu iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, Alman malı uçakların yerli uçak olarak tanıtılmasının sebebi nedir? Yerli uçak olarak tanıtılan 'Dornier'in, iki farklı şekilde üretildiği, pervaneli ve jet modellerin ikisinin de ilgi görmediği ve üretimden çekildiği iddiası doğru mudur? Türkiye’nin bu eski model iki uçağı alıp ABD destekli bir firmayla modernize ederek ayrıca ABD'de bir şirketin uçağın üretilmesine yardım edeceği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, bu şirket hangisidir? 50 uçaklık bütçenin toplam 1,5 milyar olduğu ve Bütçe Savunma Sanayi Destekleme Fonu'ndan karşılanacağı iddiası doğru mudur? 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesinde AKP’nin bahsettiği tank ya da uçak fabrikaları hangi illere kurulmuştur? Seçim yatırımları ile bahsedilen ve uygulamada olmayan projelerin varmış gibi gösterilmesi kamuoyunun ve vatandaşın algısını değiştirmeye yönelik midir?"