Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarının Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’nın videokonferans yoluyla hitap etmesinin engellenmesinden duyulan hayal kırıklığının ifade edildiği, sergilenen bu yaklaşımın kabul edilemez olduğunun vurgulandığı öğrenildi.
Dışişleri kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Köln’de düzenlenen “Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi”ne videokonferans yoluyla katılmasının Alman makamları tarafından engellenmesi nedeniyle Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Görüşmeye ilişkin Dışişleri kaynaklarından alınan bilgiye göre, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı bugün Bakanlığa davet edilerek, demokrasi ve özgürlükleri savunmak amacıyla barışçı şekilde gerçekleştirilen, farklı siyasi görüşlerden sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen kapsayıcı bir etkinliğe, halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanının videokonferans yoluyla hitap etmesinin engellenmesinden duyulan hayal kırıklığı ve tepki güçlü şekilde ifade edildi. Görüşmede ayrıca ortak değerler olan demokrasi ve hukukun üstünlüğünü temel alan bir müttefikin makamlarınca sergilenen bu yaklaşımın kabul edilemez bulunduğunun vurgulandığı öğrenildi.
Öte yandan Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY tarafından kalkışılan darbe girişimine tepkilerini ve demokrasiye desteklerini göstermek amacıyla 31 Temmuz 2016 tarihinde Almanya’da ve Avrupa’da yaşayan Türk toplumunun her kesiminden yaklaşık 50 bin kişinin katılımıyla “Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi” düzenlendi. Mitingin hazırlığı aşamasında karşılaşılan teknik ve lojistik güçlüklere rağmen ve Alman güvenlik makamlarının kaygılarının aksine, barış ve uyum içinde gerçekleştirilen miting, katılımcıların demokratik olgunluklarını bir kere daha sergilenmiş ve Köln’de kamu düzeni ve huzuruna yönelik herhangi bir olay yaşanmadan başarıyla tamamlandı. Mitinge farklı siyasi görüşlere sahip onlarca STK ve binlerce Türk ve Alman vatandaşı katıldı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğünü savunan bir mitinge videokonferans yoluyla mesaj iletmesi Alman makamları tarafından güvenlik gerekçeleriyle engellendi. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajının miting katılımcılarına alanda okunması suretiyle ulaştırılması yoluna gidilmek durumunda kalınmıştı.