HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. İç Güvenlik teklifiyle ilgili konuşan Tan, iktidar partisi hiç kimseyi dinlemeden kendi bildiğini yapıyor. "Değişiklikle ilgili önergelerimizi kabul etmiyor. AK Parti milletvekilleri, çoğunluğu ellerinde bulundurdukları için bu önerileri reddediyorlar." diyen Tan, "İktidarı tekrar uyarıyoruz. Türkiye daha özgürleşecek, demokratikleşecek derken; özgürlükleri kısıtlayarak bu işler çözülemez. Daha fazla demokrasi lazım, terörle mücadele kanunu kaldırmak mecburiyeti var. Yüz örtme, taş atma cezasını 4 yıldan başlatmanın bir mantığı yok. Ben yaptım oldu, çoğunluk ben, istediğimi yaparım mantığı sadece içerdeki huzursuzluğu artırır; başka bir işe yaramaz." diye konuştu.

Fransa'da gerçekleştirilen silahlı saldırıda 12 çalışanı öldürülen Charlie Hebdo dergisinin son sayısıyla ilgili bir soruya Tan, Peygamber Efendimiz'in karikatürize edilmesinin basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini vurguladı. Her toplumun kutsalları olduğunu hatırlatan Tan, herşeyin eleştirilip tartışılabileceğine dikkat çekti.

Papayı genel evde çizmenin fikir özgürlüğü olmadığının altını çizen Tan, "İslam Peygamberi veya başka toplum tarafından kabul edilen kutsallara hakaret edemezsiniz. Katli vaciptir demiyorum. Hakaret yanlıştır, kimin kutsalı olursa olsun. Buna karşı tepki ise tartışılır. Bu tepkilerin şiddete, ölüme kadar gitmemesi lazım." diye konuştu.

Cumhuriyet gazetesinin Charlie Hebdo dergisinin bazı sayfalarını yayımlamasıyla ilgili matbaya polisin gitmesiyle ilgili Tan, "Bu tip uygulamalar yanlıştır. Dini karikatür çizebilir ama hakaret olmaması lazım. Hz. Meryem önemli bir şahsiyet, aziziye olarak kabul ediliyorsa; bikinili çizilemez. Kutsalla hakaret içeren bir ilişki kurulmayacak." şeklinde konuştu.

Hz. Peygamberin karikatürize edilemeyeceğinin altını çizen Tan, Başbakan Davutoğlu'nun Paris'teki yürüyüşe katılmasıyla ilgili "Niye katıldığını valla oda bilmiyor belki." ifadelerini kullandı. HDP'de iki dönem tartışmalarıyla ilgili bir soruya ise Tan, "İki dönem kuralı esnetilir mi esnetilmez mi? Henüz konuşulmadı. Bu doğru muydu yanlış mıydı? Eğer esnetilecekse bunun ölçüsü nedir. Hangi ölçülerle girilmeyecek, bunun izah edilmesi lazım. Ölçü ve kriterlerinin olması lazım. Kamuoyunun tatmin edilmesi de lazım." diye konuştu.

Sanatçı Kadir İnanır'ın HDP'den adaylığıyla ilgili bir soruya da Tan, "Olumlu bir aday olur." karşılığını verdi. Adana'da Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait araçların durdurulması ve aranması olayıyla ilgili yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayının yapılmasının yasaklanmasıyla ilgili de Tan, "Az bile yapılmış. Yakalayıp Sultanahmet Meydanında falakaya yatırsaydı. Sağlam bir Osmanlı tokadı atsaydı." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tek millet açıklamalarını da eleştiren Tan, "Erdoğan sürekli tek millet diyor. Türkler, Kürtler, Araplar, Gürcüler de var. 16 Türk devletinin yanında Selahattin Eyyübi, Emeviler, Abbasiler de olurdu. Gerçekten tek milletten kasdettiğin kültür birliği ise o zaman 16 Türk devletine neden sahipleniyorsun." ifadelerini kullandı.