CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, hükümet kurmada CHP'nin yapıcı bir tavır göstereceğini belirterek "Birileri hükümet kurmakta zorluk çıkartırsa millet onu cezalandırır." dedi.

Meclis'te gazetecilere açıklamalarda bulunan Engin Altay, milletin ortaya bir tercih koyduğunu ve bu tercihin iyi okunması ve saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Koalisyon konusunda 6-7 tane seçenek olduğunu belirten Altay, "AK Parti'nin içinde olacağı veya olmayacağı yeni bir hükümet hep mümkün. Genel Başkanımız bir açıklama yaptı, erken seçim konuşmak için çok erken. Millet dün ortaya koyduğu tabloyu erken bir seçimle hemen değiştirmez. Birileri hükümet kurmakta zorluk çıkartırsa millet onu cezalandırır. Bunun geçmişte de çok örnekleri var." diye konuştu.

CHP'nin hükümet kurmada yapıcı bir tavır içinde olacağını anlatan Altay, hükümetin her türlü kurulabileceğini fakat hükümetin iş yapma kapasitesinin biraz rahat olması, ömrünün en azından orta vadeli olması gerektiğini belirtti. CHP'nin kırmızı çizgileri konusunda "Bizim kırmızı çizgimiz zaten milletvekillerinin edeceği yeminin içinde. Herkes bizim kırmızı çizgilerimiz üzerine Mecliste yemin edecek. Dolayısıyla geriye bizim için kırmızı çizgi yok." şeklinde konuşan Altay, "Ufak tefek şeyler var, koalisyon protokolü yapılırken ve hükümet programında karşılıklı konuşulur. Belli vaatlerde milletten oy istedik, o vaatlerin gerçekleşmesi konusunda elbette çok ısrarcı oluruz, ikna etmek için elimizden geleni yaparız." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Deniz Baykal görüşmesine ilişkin bir soruya da Altay, "Sayın Baykal 25. Dönem Parlamentosunda oluşacak geçici Başkanlık Divanına başkanlık yapacak. Belki, Erdoğan topluma, 'bak ben ne kadar iyi niyetliyim, milleti kamplaştırmıyorum, milletin verdiği mesajı bende aldım' algısı oluşturmak istiyor olabilir. Bu seçimin bir tek kaybedeni vardır, Erdoğan'dır. AK Parti seçim kaybetmedi, seçimi kaybeden Erdoğan'dır. Bu görüşmenin hükümet kurma ile ilgisi olduğuna ihtimal vermiyorum." dedi.

"Siyasi istikrarın bozulmayacağından adım kadar eminim. Bu parlamento belki 4 yıl görev yapacak bir koalisyon hükümetini çıkartacaktır." diyen Altay, Türkiye'nin bir onarım programına ihtiyacı olduğunu vurguladı. Meclis Başkanlığı için Deniz Baykal'ın adının geçtiğinin söylenmesi üzerine Altay, "Yakışır Sayın Baykal'a. Kendisi parlamentomuzun en deneyimlisi. Aktif siyasi figürler içinde Sayın Baykal'dan daha deneyimli siyasetçi yok. Sayın Baykal'ın deneyimi parlamenter sistemin iyi çalışması için anlamlı olabilir. Meclis Başkanlığı hükümet kurma süreciyle paralel giderse ayrı bir durum vardır, gitmezse ayrı bir durum vardır." şeklinde konuştu.