Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri, bugün gerçekleştirecekleri toplantı öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti.

Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakma, saygı duruşu ve özel defterin imzalanması ve hatıra fotoğrafı çekimi 20 dakika kadar sürdü. Ardından Anıtkabir’den hemen ayrılmayan Başbakan Davutoğlu, görevinden ayrılacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Anıtkabir Komutanlığı'nda yaklaşık 30 dakika görüştü. Görüşmede Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de hazır bulundu.

ASLANLI YOLDAN YÜRÜYÜŞ 10.15’TE BAŞLADI

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri, Başbakan Davutoğlu’nun yaklaşık 15 dakika geç gelmesi ile Aslanlı Yol’dan 10.15’te yürüyüşe geçti. Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakıp, saygı duruşunda bulunulmasının ardından özel defterin imzalanması için Misakı Milli Kulesi’ne geçildi.

Başbakan Davutoğlu burada defteri imzalayarak, şunları yazdı: “Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Yüksek Askeri Şura heyeti olarak Ağustos 2015 toplantısı vesilesiyle buradayız. Türkiye’yi tarihinden aldığımız güçle medeni dünyanın güçlü bir üyesi yapmak için emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Ülkemizi demokrasi, hukuk ve adalet temelinde güçlendirme hedefimize ulaştırmak için gösterdiğimiz mücadelenin yanı sıra, bölgemizde barış ve huzurun tesisi ile istikrarının kalıcı hale getirilmesi için samimi bir gayret içindeyiz. Dünyanın en kudretli devletleri arasında mümtaz bir konumu olan Türkiye cumhuriyeti Devleti varlığına ve vatandaşlarına yönelen her türlü tehdidi bertaraf edecek güce sahiptir. Ordumuz yüksek disiplini ile bu zor coğrafyada milli güvenliğimizin olduğu kadar bölgesel barışın dan en önemli güvencelerinden biridir.
Yürüttüğümüz yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Ruhun Şad Olsun.”

YAŞ TOPLANTISI 3-5 AĞUSTOS TARİHLERİ ARASINDA

Anıtkabir ziyareti sonrasında Yüksek Askeri Şura toplantısı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonu'nda saat 11.10’da başladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki toplantıya; Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile YAŞ üyesi üst düzey komutanlar katılıyor.

Ağustos ayı olağan toplantısında, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirallerin üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ayrılacak personel ve TSK'yı ilgilendiren konular görüşülecek. Ayrıca komuta kademesinde yapılacak değişikliklerde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Deniz Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, ve Jandarma Genel Komutanının görev süresi bu şurayla sona erecek.