Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "DAEŞ’le mücadelede de kararlıyız. DAEŞ'in son aylardaki faaliyetleri, harekat kabiliyetini koruduğunu, hatta kendisine mensup savaşçıların sayısını özellikle Kuzey Afrika'dan, Orta Doğu ve Avrupa’dan gelen yeni kişilerle daha da arttırdığını göstermektedir." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı.

'DAEŞ, SAVAŞÇILARININ SAYISINI ÖZELLİKLE KUZEY AFRİKA, ORTA DOĞU VE AVRUPA’DAN GELEN YENİ KİŞİLERLE ARTTIRDI'

Bir gazetecinin, “IŞİD’le mücadele kapsamında operasyonel olarak İncirlik'in açılması konusunda daha önce konulan 'güvenli bölge' ve 'uçuşa yasak bölge' pozisyonu şart mıdır?" sorusuna Arınç şu cevabı verdi:
"Irak ve Suriye konusunda Türkiye'nin tutumu bellidir. Türkiye hem DAEŞ’e karşı hem de bütün terörist gruplara karşı, Suriye’yi bu hale getiren Suriye rejimine karşı belli bir düşünce ile geçmişten bu güne hareket ediyor. Maalesef Türkiye'de bir algı operasyonu var. Son yaşadığımız olaylarla ilgili yanlış algıların hükümetimizi ve güvenlik güçlerini hedef aldığını görüyoruz. 'DAEŞ'e karşı Türkiye hükümeti yeterli mücadeleyi yapmıyor' algısı üzerinden propaganda amaçlı fevkalade etkili bir kampanya yürütülmektedir. Bu alçakça bir yalandır. Hiçbir noktası doğru değildir. DAEŞ, Türkiye'nin lanetlediği bir terör örgütüdür. Ülkemiz, terörün her türüyle olduğu gibi bu terör örgütüyle de mücadele etmeye kararlıdır. DAEŞ ve aşırıcı terör örgütleri ile kalıcı ve etkin mücadelenin, Suriye’deki rejimin de bir an önce demokratik bir dönüşümle sona erdirilmesi yoluyla kesin bir netice alacağımıza inanıyoruz. Terörün her türüyle olduğu gibi DAEŞ’le mücadelede de kararlıyız. DAEŞ'in son aylardaki faaliyetleri, harekat kabiliyetini koruduğunu, hatta kendisine mensup savaşçıların sayısını özellikle Kuzey Afrika'dan, Orta Doğu ve Avrupa’dan gelen yeni kişilerle daha da arttırdığını göstermektedir.”

'6 AYDA 600'E YAKIN GÖZALTI OLMUŞTUR'

2014 yılında Niğde’de meydana gelen saldırıda 2 yurttaşın vefat ettiğini, bundan sonra kapsamlı bir operasyon yapıldığını anlatan Bülent Arınç, “1 Ocak 2015’ten bu yana şu an itibariyle 600 kişi DAEŞ terör örgütü ile bağlantılı olabilecekleri şüphesiyle gözaltına alındı. Bunların 102’si tutuklandı. Temmuz 2015 itibariyle Suriye’de radikal tabir edilen gruplara katılım 1000 civarındadır. DAEŞ’e katılanları kastediyorum. PYD’de katılanların sayısı 1500-2000 civarındadır. Hemen hemen her gün DAEŞ’le bağlantısı olduğu düşünülen istihbarat veya bütün bilgilerin toplanması ile yapılan operasyonlar neticesinde 6 ayda 600’e yakın gözaltı olmuştur, bunun 102’si tutuklandı.” ifadelerini kullandı.

'DÜŞÜNCEMİZ ÇOK İYİ NİYETLE VE ŞEFFAF BİR BİÇİMDE HÜKÜMET KURMAK'

“Haluk Koç ve Ömer Çelik’in koalisyon görüşmesinin ardından yöntemde uzlaşıldığı söylendi. Bir heyet oluşturulacağı anlatıldı. Heyet kaç kişiden oluşacak? Şu anki tabloda erken seçim mi, olası bir koalisyon mu gözüküyor?” sorusuna ise Arınç, “MYK ve bakanlar ortak toplantısında koalisyon çalışmasında arkadaşlarımız ve başbakanımız bilgiler verdiler. Seçim sonuçları açıklandığından itibaren başbakan balkona çıkıp açıklamalarını yaptığı andan itibaren pozitif bir çalışma yürüttüğümüzü başbakanımızın üslubu ve genel başkanların ziyaretlerin ardından gösterilen çalışmalarımızı görebilirsiniz. Bu çalışmalarımızı siyasi partiler ve kamuoyu tarafından olumlu karşılandı. Bizim önceliğimiz, milletimizin bize verdiği görevin hükümet kurmak olduğunu anlıyoruz. Yeniden bir seçim ikinci aşamada, 45 günlük süre sonucunda tabi bir süreç olarak görüyoruz. Milletimiz bir karar verdi, bunu verirken bir şeyler düşünmüştür. Düşündüğü şey; '13 yıldır tek başınıza iktidardaydınız, şimdi size 20 vekil eksik veriyorum, başka bir parti ile koalisyon ortağı olmanızı, hükümeti böyle kurmanızı istiyorum.' 55 milyon seçmene sorsak 'evet biz oyumuzu amaçla kullandık' diyecektir. Maceraperest değiliz. Halkımızın bu takdirine karşı da durmayız. Bu millete karşı saygısızlık olur. Bunu hangi parti ve hangi siyasetçi düşünürse millete karşı saygısızlık olur. Birinci aşamadaki düşüncemiz çok iyi niyetle ve şeffaf bir biçimde hükümet kurmak çalışmasıdır.” şeklinde cevap verdi.