Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. EKK üyesi bakanlar, Merkez Bankası Başkanı, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı ve ilgili bürokratların katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Türk ekonomisindeki mevcut durum, küresel ekonomideki gelişmeler ve bunların Türk ekonomisine yansımalarının detaylı bir şekilde ele alındığı belirtildi.

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, toplantıda, Merkez Bankası Başkanı’nın Enflasyon Raporu ile ilgili bilgi verdiği belirtildi. Açıklamaya göre bu raporda işaret edilen gıda fiyatlarındaki artışın Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerindeki etkisi değerlendirildi. Toplantıda ayrıca Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi EKK’ya sunum yaptı. Komite özellikle et piyasası ile ilgili alınmakta olan tedbirler hakkında Kurul üyelerini bilgilendirdi.

Açıklamada, “Bu önlemlerin etkileri ve et fiyatlarının piyasada vatandaşlarımız için makul seviyeye çekilebilmesi amacıyla kısa ve orta vadede alınacak önlemler değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, müdahale kurumu olarak Et ve Süt Kurumu’nun almakta olduğu tedbirler değerlendirilmiş, alım için gerekli pazar araştırmalarının vatandaşlarımızın tüketim hassasiyetleri dikkate alınarak yapılması vurgulanmıştır.” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Sayın başbakanımız, vatandaşlarımızın aile bütçesinde önemli ağırlığı olan gıda harcamalarını hafifletmek amacıyla, genel enflasyon oranının üzerinde artış gösteren tüm gıda fiyatlarının yakından takibi ve bu konuda gerekli tedbirlerin gecikmeksizin alınması talimatını vermişlerdir. Et piyasası ile ilgili önlemler çerçevesinde yerli üreticilerin korunması ve faaliyetlerine sürdürülebilir şartlarda devam edebilmeleri konusu ayrı bir başlık olarak EKK tarafından ele alınmıştır. Bu çerçevede üreticilerin girdi maliyetlerini düşürmek ve verimliliği artırmak için orta uzun vadede alınabilecek tedbirler ele alınmıştır.” ifadeleri kullanıldı