HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, Milli Savunma Bakanı Mehmet Vecdi Gönül’e “Mevcut çatışma ortamında zorunlu askerlik görevini yerine getiren AKP’li milletvekili, bakan, bürokrat, kuvvet komutanı çocukları ve yakın akrabaları var mıdır?” diye sordu.

HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, Milli Savunma Bakanı Mehmet Vecdi Gönül’ün yazılı cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Atalan önergesinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sivil toplum örgütlerince düzenlenen “Teröre Karşı Sivil İnisiyatif” toplantısında ki "Biliyoruz ki sizler ve bizler gerektiğinde bu vatan için, bu vatanın birliği için, bu milletin huzuru için, gelecek nesillerin geleceğinin parlak olması için evlatlarımızı da kendimizi de feda etmeye hazırız. Bu fedakarlığı da dünya alem bilmelidir" sözleriyle, Genelkurmay Başkanlığı’nın "Çok sayıda vatandaşımız Genelkurmay Başkanlığına başvurarak askere alınmayı ve terörle mücadelede görev yapmayı talep etmektedir. Kahraman ve duyarlı evlatlarının talepleri Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları tarafından takdirle karşılanmış, duygulandırmış ve motivasyonlarını arttırmıştır." açıklamalarını hatırlattı.

Atalan soru önergesinde, “Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere geçici AKP Hükümeti tarafından Çözüm Süreci durdurulmuş, ‘müzakere masası’ ve ‘Kürt sorunu yoktur’ denilerek çözüm karşıtı uygulamalar başlatılmıştır. Türkiye halklarının barış istemlerine karşı geçici AKP Hükümeti savaş politikalarını tekrar devreye sokmuştur. AKP’nin önde gelen birçok ismi oğullarını ve akrabalarını, en son 2014 yılında çıkarılan bedelli askerlik düzenlemesinden yararlandırarak bugün sözde karşı oldukları çatışma ortamından uzak tutmayı başarmıştır ama yoksul ve emekçi Türkiye halklarının çocukları zorunlu askerlik nedeniyle hayatlarını kaybetmeye devam etmektedirler.” Dedi.

Atalan soru önergesinde şu soruları yöneltti:

- Mevcut çatışma ortamında zorunlu askerlik görevini yerine getiren AKP’li Milletvekili, Bakan, Bürokrat, Kuvvet Komutanı çocukları ve yakın akrabaları var mıdır? Varsa bu kişiler zorunlu askerlik görevlerini nerede yapmaktadırlar?

- Askerlik çağı gelmiş ve kaçak durumuna düşmüş kaç AKP’li Milletvekili, Bakan, Kuvvet Komutanı ve Bürokrat çocuğu vardır?

- ‘Çürük raporu’ olarak bilinen askerliğe elverişsiz raporu alan kaç AKP’li Milletvekili, Bakan, Kuvvet Komutanı ve Bürokrat çocuğu vardır?

- AKP’li Milletvekili, Bakan, Bürokrat, Kuvvet Komutanları çocukları ve yakın akrabalarından son on yıl içinde özellikle Suriye ve Irak olmak üzere sınır bölgelerinde askerlik yapan var mıdır?

- Lübnan ve diğer sınır ötesi yerlerde görev yapan askerler arasında AKP’li Milletvekili, Bakan, Kuvvet Komutanı ve Bürokrat çocuğu var mıdır?

- Zorunlu askerlik görevi sırasında çatışmaya girmiş AKP’li Milletvekili, Bakan, Kuvvet Komutanı ve Bürokrat çocuğu var mıdır? Bunlar arasında girdiği çatışmada yaralanan veya hayatını yitiren var mıdır?

- Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaya esasen, gönüllü askerlik için başvuru yapan AKP’li Milletvekili, Bakan, Kuvvet Komutanı ve Bürokrat çocuğu var mıdır?