AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, yapılan operasyonları ve terörle mücadele ile ilgili açıklamalarda bulundu. Parti kapatılmasına ilkesel olarak karşı olduklarını söyleyen Atalay, çözüm sürecinin sonuçlarının önemine işaret ederek, "O çözüm süreci dediğiniz şu andaki yürüyen mekanizma durmuş olabilir, sebeplerini biliyoruz. Terör ve şiddeti bitirmek için kaldığı yerden devam edebilmeli. Şu şartlarda o çizgiye gelene kadar bir durgunluk olur." dedi.

HDP terörle şiddetle arasına mesafe koyamadığını söyleyen Beşir Atalay, AK Parti Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, “Bölgede yürütülen baskıları önlemek için Türkiye hükümeti bunların karşılığında gerekeni yapıyor ve yapacak, bu sürecek. Şiddet, terör bitene kadar. Şiddet, terör unsurları ülkeyi terk edene kadar silah bırakılırsa çözüm süreci yine yürür.” diye konuştu.

Terörle mücadele kapsamında cumartesi günü erken saatlerde hem yurt içinde hem yurt dışında çok kapsamlı bir operasyon başlatıldığını aktaran Atalay, “Yurt dışında PKK kamplarının bombalanması şeklinde yurt içinde gözaltı operasyonları yapıldı. Bu operasyonlarda şehit olanlarımız var. Onların hepsine Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Şu anda yürütülen bu operasyonlarda Türkiye’nin sabrının sonuna kadar kullandığına dikkat çeken Atalay, hem içeride hem dışarıda birçok gelişme olduğunu bildiklerini söyledi. Türkiye’nin bu konularda oldukça sabırlı davrandığını ancak son gelişmelerle operasyonlar düzenlendiğini belirten Atalay şöyle devam etti:

“IŞİD’le ilgili yapılan operasyonlarda hem üslerimizin kullanılması hem güvenli bölge ile ilgili çalışmalar, anlaşmalar şuan bunlar yürürlükte. Güvenli bölgeyi önemli görüyoruz. Önceden beri Türkiye’nin bu tezidir. Güvenli bölge oluşması Türkiye için çok önemlidir. Zaten bunların anlaşmaları yapılmıştı. Şimdi yürütülen bu çalışmalarla daha bir realize edilecektir. Bu operasyonlarla yönetimi konusunda da sivil siyasi idarenin yönetiminde bütün kurumların koordinasyonu ile bu operasyonlar yürütüldü. Devletin bütün kurumları eş güdüm içinde. Çok etkili bir çalışma yürütülüyor. Çalışanlara teşekkür ediyorum.”

AK Parti'nin terörle ilgili tutumunu herkesin bildiğini ifade eden Atalay, “Burada zaman zaman çözüm süreci sebebiyle bölgede bazı zaafların doğması konusu IŞİD’le Türkiye’nin yardımlaşması gibi aslı olmayan şeyler ileri sürüldü. Aslında bizim tutumumuz çok açık. Biz daima terör ve şiddete karşı en sert politikamızı uyguladık.” dedi.

BİZİM POLİTİKAMIZ VARDI, TÜRKİYE’Yİ NORMALLEŞTİRME

Atalay, çözüm süreci ve gelişmelerle ilgili ise “Bizim bir politikamız vardı. Türkiye’yi normalleştirme. Daha fazla insan hakları için mücadele ettik. Devler kendisiyle hesaplaştı, bazı kesimlere karşı haksızlıklar vardı, vatandaşlara karşı bu tür kısıtlamalar vardı. Kürt vatandaşlarla ilgili geçmişte yapılan yanlış politikalar terörü bir anlamada besliyordu. Demokratikleşme politikalarımızda terörün elinden bunları alma yönünden çok çaba sarf ettik.” şeklinde konuştu.

Demokratik süreçlerin asıl amacını açıklayan Atalay, “Terör, şiddet bitsin, terör unsurları varsa yurt dışına çıksın ve silah bırakılsın. Ondan sonrada devlet bu kişilerin eve dönüşünü hayata, eve dönüşünü sağlasın. Ana hedef budur. Bunu gerek PKK kesimi gerek siyasi parti olarak bu kesimi HDP doğrusu çok istismar ettiler. Seçim öncesi ve sırasında bunların nasıl şiddet kullandığını çok iyi biliyoruz.” ifadesinde bulundu.

HDP TERÖR ŞİDDETLE ARASINA MESAFE KOYAMADI

HDP terörle şiddetle arasına mesafe koyamadığını belirten Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu operasyonlar Türkiye Cumhuriyeti’nin artık mecbur kaldığı bir noktadır. Burada yapmamaları artık gecikme sayılırdı. Çok istismar edildi. Bölgede yürütülen baskıları önlemek için Türkiye hükümeti bunların karşılığında gerekeni yapıyor ve yapacak, bu sürecek. Şiddet, terör bitene kadar. Şiddet, terör unsurları ülkeyi terk edene kadar silah bırakılırsa çözüm süreci yine yürür. Daha fazla demokrasi Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşlarımızın haklarını, özgürlüklerini artırma yönündeki çabamızdan vazgeçmeyeceğiz. Hem demokratikleşme hem terörle mücadele.”

PARTİ KAPATILMASINA İLKE OLARAK KARŞIYIZ

Parti kapatılması ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Atalay, ilke olarak parti kapatmaya karşı olduklarını açıkladı. 2010 yılındaki Anaysa değişikliği parti kapatmayı kaldıran bir teklifleri olduğunu belirten Atalay, “Başka bir yasal düzenleme ile parti kapatmayı zorlaştırdık. Genel olarak ilkemiz şu parti kapatılmasın parti içinde suçlu olanlar varsa o kişiler cezalandırılsın, genel yaklaşımımız budur. Biz siyaseti önemli görüyoruz. Ülke genelinde siyasetin özgürce, rahat yapılmasını istiyoruz. Siyaset yapmak isteyen herkes yapsın, parti içinde yanlış yapanlar varsa onlar cezalandırılsın, siyasetin önünü açalım.” şeklinde konuştu.

‘Silah bırakılırsa çözüm süreci yürür dediniz. Bu çözüm sürecinin bittiğini mi gösteriyor.’ sorusuna karşılık Atalay, şöyle cevap verdi: “Hayır. Çözüm sürecinin sonuçları önemli. O çözüm süreci dediğiniz şuandaki yürüyen mekanizma durmuş olabilir, sebeplerini biliyoruz. Terör ve şiddeti bitirmek için kaldığı yerden devam edebilmeli. Şu şartlarda o çizgiye gelene kadar bir durgunluk olur.”