CHP'nin İzmir'deki ön seçiminde üçüncü sırada çıkan ve 2. bölge 6. sırada milletvekili adayı gösterilen Atila Sertel, Yüksek Seçim Kurulu tarafından adaylığının düşürülmesinin, seçme ve seçilme hakkının gaspedilmesi anlamı taşıdığını söyledi. Sertel, “Anayasa Mahkemesi'ne başvurdum, çünkü Yüksek Seçim Kurulu beni kamu görevlisi yaptı. Ben asla kamu görevlisi değilim. Olsaydım, bunu açıklıkla kabul ederdim. Basın İlan Kurumu'ndan gelen ve AYM'ye sunduğumuz yazıda da açıkca görülüyor ki benim kamu görevlisi olmam söz konusu değil. O halde benim milletvekilliği hakkım gaspedilmiş demektir. Benim bu hakkım gaspedilirse gerçekten insan hak ve özgürlükleri gaspedilmiş olacaktır. Eğer bu ülkede gerçekten demokrasi varsa, Atila Sertel'in milletvekilliği hakkı iade edilmelidir.” dedi.

Sertel, CHP adayları Tuncay Özkan ve Zeynep Altıok'la birlikte TÜYAP İzmir Kitap Fuarı'nda imza gününe katıldı. “O Duvarın Ardında” isimli kitabını imzalayan Sertel'e destek için çok sayıda kişi geldi. Bunların, Atila Sertel'in fotoğrafının olduğu tişörtler giydiği görülürken sık sık, "Atila Sertel vekilimiz, vekilimizi isteriz" sloganı attılar. Burada Samanyolu Haber'in canlı yayınına katılan Sertel, adaylığının düşürülmesine ilişkin açıklama yaptı.

'HAKKIM İADE EDİLMELİDİR'

Adaylığının düşürülmesine gerekçe gösterilen, kamu görevlisi olduğuna dair iddianın Basın İlan Kurumu'ndan gelen yazıyla tamamen çürüdüğünü söyleyen Atila Sertel, şöyle dedi: “BİK'in yönetim ve denetim kurulunda değilim. Yürütmede herhangi bir yetkim yok. Sadece üç ayda bir yapılan genel kurula, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'ni temsilen katılıyorum. Zaten kurum da bunu açıklıkla dile getirdi, benim orada maaşlı memur olmadığımı yazılı olarak verdi. Gelen yazıda, herhangi bir partinin genel başkanının bile genel kurul üyesi olabileceğini söylüyor. Bu çok açık ve net. Ben bu genel kurula katılmadan önce üç ayrı avukata bu durumu sordum. Basın İlan Kurumu'nun avukatı da dahil diğer avukatlar, bu kurula katılmamın milletvekili seçilebilmemin önünde engel teşkil etmediğini söylediler. Biz şimdi AYM'ye başvurduk ve bu yanlışın düzeltilmesini istiyoruz. Ön seçime girdim, 13 bine yakın oy aldım. 13 bin insanın emeği var benim arkamda. Bu süreçte 15-16 bin kilometre yol yaptım. Halkın seçtiği bir milletvekili adayıyım. Benim bu hakkım gaspedilirse gerçekten insan hak ve özgürlükleri gaspedilmiş olacaktır. Eğer bu ülkede gerçekten demokrasi varsa Atila Sertel'in milletvekilliği hakkı iade edilmelidir. Milletvekilliği benim hakkımdır.”

SERTEL'E DESTEK İÇİN ANKARA'YA GİDİYORLAR

Atila Sertel'in imza gününe destek için gelen çok sayıda kişi, bu akşam Ankara'ya gitmek üzere yola çıkacaklarını ve Anayasa Mahkemesi önünde toplanacaklarını söyledi. Sertel'in kendilerinin milletvekili olduğunu ve milletvekillerini istediklerini belirten grup adına konuşan Gürol Saygı, “Sayın Atila Sertel, Silivri sürecinde bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Duruşmaları takip etmemiz için elinden gelen desteği verdi. Şimdi destek sırası bizde. Bu akşam yaklaşık 100 kişiyle birlikte Ankara'ya gidiyoruz. Sabah erken saatlerden itibaren Anayasa Mahkemesi önünde nöbet tutacağız. Bu ülkede gerçekten hak, hukuk ve adalet varsa Anayasa Mahkemesi'nden Atila Sertel lehine karar çıkacaktır.” dedi.