CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin şu süreçte çok açık bir biçimde bir muhaberat rejimine dönüştürme girişiminin sürecinin yaşandığını gördüklerini belirten Kart, “Bir başka ifade ile Türkiye Cumhuriyeti yönetiminin AKP eliyle Esatlaştırılmak istendiğini görüyoruz. Ortaya çıkan fotoğrafın özü budur. Anlamı budur.” dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Yargıtay’ın yeni Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in başkanlık seçiminin ardından yaptığı konuşmada ‘Kuvvetler Ayrılığı, Yargıç teminatı, Bağımsız ve tarafsız Yargı, Yargıya güven’ gibi temel ve evrensel kavramlardan söz ettiğini belirten Kart, “Bu ilkeleri esas alan ve adaleti tesis etme sorumluluğunu amaçladığını dile getiren beyanlarda bulunmuştur. Başkanlık seçimi öncesinde otellerde toplantılar yapıldığı, oy kullanan bazı üyelerin oylarını açık olarak kullandığını ifade etmek isterim. Başkan Cirit; seçimden sonra doğal olarak, bir Yargıtay Başkanı’nın söylemesi gerekenleri dile getirmiştir. Sorun şudur; bu söylemleri dile getiren bir Yargıtay Başkanına öncelikle bir Yurttaş olarak inanmak ve güvenmek isteriz. Çok eski tarihlere gitmiyoruz. 7-8 yıl öncesinden başlayarak, 17-25 Aralık sürecini göz önüne alarak bir değerlendirme yaptığımız zaman Yargıtay Başkanının bu ilkeleri hayata geçirme konusunda ‘güven vermediğini, güven vermekten çok uzak olduğunu’ kaygıyla görüyoruz.” diye konuştu.

Kart konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Kart, “Olayı iki boyutuyla görüyorum. Halan birinci boyuttu şu Hakan Fidan’ın istifa etmesi noktasında Cumhurbaşkanı eliyle bir kurgusunun sürdürüldüğü ve bu anlamda Başbakanın bir anlamda kamuoyu huzurunda kaybolan itibarı noktasında bir destek sağlama girişiminin olduğu ve bütün bunlarla bağlantılı olarak da geleceğe yönelik Hakan Fidan üzerinden seçim kazanıldığı takdirde böyle bir algı da yaratılıyor, seçim kazanıldığı taktirde Hakan Fidanlar, Efkan Alalar üzerinden yönetimi sürdürmek. Birinci ağır basın ihtimal budur. İkinci ihtimal gene bağlantılı. Cumhurbaşkanı ifade ediyor Hakan Fidan hem AKP’nin hem cumhurbaşkanını kara kutusu sır küpü. Aslında Hakan Fidanlar, Efkan Alalar bunun yanına birkaç bürokratı da katabiliriz. Bu bürokratlar üzerinden Türkiye Cumhuriyeti yönetimi Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti kuşatılmış teslim alınmış durumda. O noktada Hakan Fidanlar o kadro artık kimseye eyvallahı olmayan bir kadro. Recep Tayyip Erdoğan dahil olmak üzere AKP hükümeti dahil olmak üzere kimseye eyvallahları yok. Yola kendi inisiyatiflerinde, kendi sorumluluklarında devam etmek istiyorlar. Çünkü elleri o kadar güçlü. Sır küpü olmaları sebebiyle. Yani Recep Tayyip Erdoğan’ların hukuk dışı ilişkilerine, yolsuzluk ilişkileri dahil olmak üzere Nisan 2013 tarihli 3 sayfalık MİT raporunu hatırlayınız. Bu raporun içeriği aslında Hakan Fidanların Efkan Alaların konumunu da ortaya koyuyor. Bu ihtimal dışında ben yorum yapmıyorum. Bunun anlamı Ahmet Davutoğlu’nun CHP’ye haksız ve dayanaksız olarak yaptığının aksine aslında şuanda AKP hükümeti Türkiye Cumhuriyeti devleti içinde bir AKP devleti yaratmış olması bürokratik yapı da bir AKP devletini yaratmış olması ve nihayet bunu da MİT üzerinden siyasete hakim hale getirmek istemesini göz önüne aldığınız zaman Türkiye’nin şu süreçte çok açık bir biçimde bir muhaberat rejimine dönüştürme girişiminin sürecinin yaşandığını görüyoruz. Bir başka ifade ile Türkiye Cumhuriyeti yönetiminin AKP eliyle Esadlaştırılmak istendiğini görüyoruz. Ortaya çıkan fotoğrafın özü budur. Anlamı budur.” cevabını verdi.