Düşünce kuruluşu Carnegie Uluslararası Barış Vakfı uzmanlarından Tong Cao, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in önümüzdeki günlerde Kazakistan, Rusya ve Belarus'a yapacağı ziyaretlerin, Avrasya'da yeni anlaşmaları beraberinde getireceğini belirtti.

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Cinping, 7 Mayıs'ta Kazakistan'ı, 8 ile 10 Mayıs tarihleri arasında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak Rusya'yı, 10-12 Mayıs tarihlerinde de Belarus'u ziyaret edecek.

Çin ve Belarus

Çin'in Belarus'ta yaşanan gelişmeleri sıklıkla ve dikkatle takip ettiğini söyleyen Cao, "Çin ve Belarus arasında yapılabilecek tek anlaşma Çin’in yeni İpek Yolu projesi ‘Tek Kuşak Tek Yol’la ilgili olacaktır. Belarus'un projede uygulanacak harita üzerinde rolünü artırması beklenebilir" dedi.

Belarus, bağımsızlığını kazandığı 1991'den bu yana ikinci defa bir Çin Cumhurbaşkanı'nı ağırlayacak. 2009 yılında 'Çin-Belarus Sanayi Parkı'nı kurmak için adım atan iki ülke, 19 Haziran 2014'te parkın açılışını yapmıştı. Ekonomik olarak ayrıcalıklı bir bölge kurmayı hedefleyen parkın, 30 milyar dolarlık yatırıma ev sahipliği yapması bekleniyor.

Çin ve Kazakistan

Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile Çin Başbakanı Li Keqiang, 28 Mart'ta Astana'da yapılan toplantıda 33 alanda işbirliğini öngören toplam 23,6 milyar dolar değerinde ticari anlaşma imzalamıştı. Anlaşma sonrası ikili işbirliği ve Kazakistan-Çin ilişkilerinin gücüne değinen Çin Başbakanı, Kazakistan'ın kendileri için çok önemli bir ülke olduğunu belirtmişti.