Türkiye'de bulunan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve beraberindeki Parlamento heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) temaslarda bulundu.

Martin Schulz, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bir araya geldi. HDP'nin TBMM grup toplantı salonundaki basına kapalı görüşmenin başlangıcında gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. Görüşmede HDP Van Milletvekili Nazmi Gür de hazır bulundu. Daha sonra Schulz, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile görüştü.

Schulz'un "Biraz Almanca anlıyorsunuz galiba" sözleri üzerine Vural, Almanca konuştu. Bunun üzerine Schulz, "Almanya'da her durumda yaşayabilirsiniz bu kelimelerle" diyerek kendisinin de biraz Türkçe bildiğini söyledi. Vural'ın seçim bölgesini sorduğu Schulz, "Aachen, Almanya'nın Hollanda sınırına yakın bir yer. Daha önce küçük bir kasabada belediye başkanıydım. Çok büyük kömür madenleri olan bir şehir ve orada çok sayıda Türk vatandaşı yaşıyor, özellikle Zonguldak'tan gelenler var." diye konuştu.

Şu anda Almanya'nın yüzde 6'sının Türkiye kökenli olduğunu dile getiren Schulz, "Benim oturduğum evin hemen yanında da yaklaşık 100 metre ötesinde cami var. Almanya'daki en kırmızı veya kızıl renkli cami sanırım. Hepsi de sosyal demokratları seçiyorlar." şeklinde konuştu. Vural'ın "Şimdi de bize oy verecekler herhalde" sözlerine karşılık Schulz, "Siz sosyal demokrat mı oldunuz, bu arada?" ifadelerini kullanarak "Bizde çok sayıda MHP'li de vardır. Almanya'da yaşayan Türk nüfusu da tıpkı Türkiye'deki gibidir. Bizim bölgede genel seçimler olduğu zaman, büyük ölçüde sosyal demokrat partiye oy verdiler." dedi.

Vural'ın "Oradaki maden ocakları daha sonra kapatıldı ve sosyal politikalar uygulandı galiba" sözleri üzerine Schulz, "Almanya'da sadece 3 kömür ocağı kaldı, 2017'de de en sonuncusunun kapatılması öngörülüyor. Bunlar kömür ocakları. Ama linyit ocaklarımız da var, yer üstü açık işletmeleri. Kömür maden ocakları kapatılınca da çoğunluğu çalışmak için linyit ocaklarına gittiler." şeklinde konuştu.

"Türkiye'deki ifade ve basın özgürlüğü konusunda Avrupa'dan gelen eleştiriler var. Avrupa Parlamentosu (AP) bu yönde bir tasarıyı onayladı. Bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyiz, bu konudaki endişelerini bu ziyaretlerde dile getirecek mi?" sorusuna Schulz, "Doğal olarak bütün görüşmelerimde ifade, basın ve medya özgürlüğü gündeme gelecektir. Çoğulculuk ve medya çeşitliliği çerçevesinde AP kararını siz dile getirdiniz, Türkiye'de görüştüğüm kişilerin bu konuyu zaten gündeme getireceklerini düşünüyorum. Bütün görüşmelerimde, ifade ve medya özgürlüğü, her halükarda benim gündemimde olan ve ele aldığım bir konu." karşılığını verdi.

MHP Grup Başkanvekili Vural ise MHP'nin bu seçim dönemindeki en önemli gündem maddelerinden birisinin demokrasi, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı ve hukuk devleti olduğunu vurguladı. Bu soruda dile getirilen konunun aynı zamanda MHP'nin de bugüne kadar yürüttüğü siyasal mücadelede yer aldığını anlatan Vural, "MHP olarak özgürlükler, hukuk devleti ve demokrasi eksenindeki gelişmeler karşılığında, bu değerlere sahip çıkılmasını sağlayacak politikalarımızı vatandaşlara iletme fırsatı buluyoruz. Bu soruda dile getirilen konu aynı zamanda Türkiye'nin gündemidir ve MHP'nin de temel mücadele alanlarından biridir." dedi.

SCHULZ'UN KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞMESİ

AP Başkanı Schulz, daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Schulz ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirte Kılıçdaroğlu, Schulz'ın başarılı çalışmalarını yakından izlediklerini söyledi. Schulz ile en son Brüksel'de bir araya geldiklerini anlatan Kılıçdaroğlu, "Şimdi de Türkiye'deyiz, umarım daha karşılaşacağız. Bizim hareketli günlerimiz bunlar. Milletvekili listelerini belirledik, seçim hazırlıklarını büyük bir süratle götürüyoruz. Sosyal demokratlar olarak seçimlere çok iyi hazırlandığımızı da sevgili Martin'e iletmek isterim." ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak resmi sıfatla Türkiye'ye ziyarette bulunduğunu ve çok sayıda görüşme yaptığını belirten Schulz, şöyle devam etti: "Parti grupları ve genel başkanları ile görüşüyorum. Meclis Başkanı ile görüşüyorum. Biraz önce MHP'yi ziyaret ettim, bize çok da yakın olmayan bir grup. Çok da ilginç bir görüşmeydi aslında. Ama dostlarımızla birlikte olmak özel bir mutluluk vesilesi. Siyasi dostlarımı demek istiyorum. Başka siyasi gruplara mensup olan dostlarım da var Türkiye'de. Her ikimiz de uzun yıllardan beri siyasi olarak birbirimize çok yakınız. CHP, Türkiye'nin büyük muhalefet partisi. AP Başkanı olarak hem iktidarla hem de muhalefet parti liderleriyle görüşme yapmam öngörülüyor. Hareketli zamanlarda yaşıyoruz, hem Avrupa Birliği'nde hem Türkiye'de hem bütün dünyada. Konuşacağımız çok konu var. Basın mensupları salondan ayrıldıktan sonra esas görüşmelerimize geçeceğiz. Ama hem sen hem ben medyanın her zaman, her konu hakkında haber yapma özgürlüğü bulunması konusunda hemfikiriz."

Kılıçdaroğlu ise "Biz medyayı çok seviyoruz ama iktidar tarafı pek sevmiyor." ifadelerini kullandı. Görüşmeler daha sonra basına kapalı devam etti.