Kısa adı AGİT-DKİHB olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na bağlı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Büyükelçi Geert-Hinrich Ahrens, 25. Dönem Milletvekili Seçimi gözlemlerine ilişkin açıklama yaptı. Ahrens, “Anayasa, askeri dönem sürecindeki Anayasa olmaya devam ettiği sürece tabi ki Cumhurbaşkanı'nın bu maddelere uyması gerekecek. Anayasa'ya göre, Cumhurbaşkanı'nın eskiden mensup olduğu parti ile ilişkilerinin kesilmesi gerekiyor.” dedi.

Avrupa Konseyi ve AGİT, Uluslararası seçim gözlemcileri heyeti 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi gözlemine ilişkin Hilton Otel’de basın toplantısı düzenledi. Gözlemciler, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin ‘bütün konuşmacılar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rolüne dikkat çektiler. Sizce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bundan sonraki tutumunda en temel öneriniz ne olacaktır?’ sorusu üzerine Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Delegasyon Başkanı Tiny Kox, herkesin, Cumhurbaşkanı'nın Parlamento'ya, ülkenin kurallarına ve ülkenin Anayasası'na uymasının en akıllıca şey olacağını ifade ederek, şunları kaydetti: “Özellikle Cumhurbaşkanı rolünün ne olması ve ne olmaması gerektiği konusundaki kurallara uymak olacaktır. Ben raporumu hazırlarken buradaki tavsiyem Cumhurbaşkanı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından belirlenmiş olan kurallara uyması olacak. Umuyorum ki cumhurbaşkanı bu tavsiyelerimi dinleyecektir.”

AGİT Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Delegasyonu Başkanı İgnacio Sanchez Amor ise aynı soruyu şöyle cevapladı: “Cumhurbaşkanı'nın vatandaşlarına seslenme hakkı var. Ama asıl mesele şu kampanya sürecinde muhalefeti hedef aldı, Cumhurbaşkanı'nın rolüne ilişkin çok kesin bir kural var. Cumhurbaşkanı'nın partilerden bağımsız olarak işlev görmesi gerekiyor bir anlamda çelişki de var. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesinde de çelişki var. Bu anlamda Anayasa değişikliği istiyorlar mı, Türk halkının vereceği bir karar.”

AGİT/DKİHB Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti’nin Başkanı Büyükelçi Geert-Hinrich Ahrens, yeni anayasa tartışmalarının 2013 yılında yapıldığını hatırlatarak “Şimdi yeni Parlamento, yeni Meclis neyi değiştireceklerine karar verecekler. Tamamen Türk ulusunun kendisine kalmış bir karar. Anayasa, askeri dönem sürecindeki anayasa olmaya devam ettiği sürece tabi ki Cumhurbaşkanı'nın bu maddelere uyması gerekecek. Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı'nın eskiden mensup olduğu parti ile ilişkilerinin kesilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

'BASIN TOPLANTISI YAPMAK İÇİN BİRAZ ZAMANA İHTİYACIMIZ VARDI'

‘AGİT üyelerine saldırıldı yönünde bir takım iddialara vardı. Twitter’da gördük. Büyükelçi bir basın toplantısı yapmıştı. Hiçbiriniz Erdoğan’ın rolü konusunda bir eleştiri yapmamıştınız. Siz de mi baskı altındaydınız? Çünkü kampanya sırasında niçin eleştirmediniz?’ sorusuna karşılık Ahrens, “Her şeye hemen yanıt vermemek gerekiyor. İlk basın toplantımızı yaptığımızda buraya yeni gelmiştik. Basın toplantısı yapmak için zamana ihtiyacımız vardı. Ama ara raporumuzda bu konuyla ilgili eleştirilerimiz olduğunu göreceksiniz. Benim heyetime saldırılmadı. Adana ve Diyarbakır’da şans eseri görevlilerimiz vardı. Ama bunlar bize yönelik saldırılar değildi.” diye cevap verdi.