CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, AK Parti hükümetinin yargıyı bir silah gibi kullandığını ancak gelinen noktada bu silahın kendisine döndüğünü belirtti. Ayata, "Yargının kaderi bu seçimlerde belli olacak ve Adalet Bakanı ile müsteşarı iktidarın sopası olarak o masaya oturamayacak." dedi.

Sencer Ayata yaptığı yazılı açıklamada, "Önümüzdeki seçimler Türkiye’nin pek çok açıdan kaderini belirleyecek. AKP’nin 13 yıllık iktidarı özgürlükler ve hukukun üstünlüğü ilkesinde büyük aşınmalara neden oldu. Hükümeti her zaman 'Herkes için adalet' diyerek uyardık. Gelinen noktada iktidarın elindeki bu silah kendisine döndü. Hukukun olmadığı bir yerde ekonomiden, eğitime hiçbir sorun çözülemez. AKP iktidarının 13 yılı yürütmenin yargıyı güdümü altına alma girişimlerinin tarihidir. AKP, 2010 Anayasa değişikliğiyle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve Anayasa Mahkemesi’ni yeniden yapılandırdı. HSYK eliyle yargıda büyük bir tasfiye operasyonu gerçekleştirdi. Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayısını artırarak bu mahkemelere 200’ün üzerinde yeni üye atadı. Tüm bu değişiklikler AKP’nin ‘denetimsiz yönetim’ anlayışının yansımalarıdır." görüşünü aktardı.

'DAVALARIN SAVCISI OLAN ZİHNİYET KENDİ KURDUĞU TUZAĞA DÜŞMÜŞTÜR'

"Davaların savcısı olan zihniyet kendi kurduğu tuzağa düşmüştür." diyen Sencer Ayata şöyle devam etti: "Yargılamalar adeta iktidar partisinin sözcüleri tarafından yönlendirilmiştir. Uzun süren yargılamalar, tatmin edici bir hukuksal gerekçeye dayanmadan verilen tutuklama kararları ve uzun tutukluluk süreleri yargılama alanındaki en önemli sorunlar olmuştur. Yargılamalar sırasında usul kurallarına bile uyulmamış, adil yargılanma hakkı pek çok davada açıkça ihlal edilmiştir. Kaybedilen hayatların, hapiste geçirilen yılların, mahkûm olmadan hürriyeti kısıtlananların sayısı her geçen gün artmıştır. Gün geldi ve AKP’nin bir silah olarak kullandığı yargı kendisine karşı döndü. AKP 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından bir kez daha millet adına yargıya el atmaya yöneldi. Yargı düzeni, HSYK, Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi, bugün tekrar iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda yeniden biçimlendirilmeye çalışılıyor. Kişiler gelip gidiyor, yapılar değişiyor, ancak AKP’nin yargıyla meselesi bir türlü bitmiyor."

'AKP İÇİN ÖNEMLİ OLAN BAĞIMSIZ YARGININ SİYASİ İRADEYE BAĞIMLI HALE GETİRİLMESİDİR'

CHP’li Ayata, yargının, kişiler ve kurumlardan bağımsız olarak hedef tahtasına oturtulduğuna vurgu yaparak, "Bugün yaşananlar; Cumhurbaşkanı’nın HSYK’ya dönük açıklamaları demokrasi ile asla bağdaşmayacak bir zihniyetin tezahürüdür. AKP için önemli olan bağımsız yargının siyasi iradeye bağımlı hale getirilmesidir. CHP, AKP’nin başkanlık sistemi tartışmaları ile meşrulaştırmaya çalıştıkları tek adam yönetimi karşısında büyük bir demokrasi mücadelesi içerisindedir. CHP, sınır tanımayan diktatörlük düzenine karşı kararlı bir şekilde demokratik hukuk devleti mücadelesi vermektedir." sözlerine yer verdi.

Ayata, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: "Yargının kaderi bu seçimlerde belli olacak ve Adalet Bakanı ile müsteşarı iktidarın sopası olarak o masaya oturamayacak. Eğer o koltuklarda oturmaya devam ederlerse hiçbir bireyin, şirketin hak ve özgürlükleri güvence altında olmayacak. Bu yükün faturası da toplum açısından ağır olacak. CHP, halkın bu yükten kurtulması için, hukukun üstünlüğünü ve kuvvetler ayrılığını tekrar hayata geçirilmekte kararlıdır."