HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP’nin 1 Kasım’da yapılacak erken genel seçimlerde oy oranlarını artıracağına inandıklarını ifade etti. Bilgen, “Barış içerisinde seçime gitmeyi başarabilirsek Türkiye toplumunun 7 Haziran’da tanıdığı krediyi yükselteceğini, Türkiye’nin HDP’ye daha büyük bir şans vereceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, seçim hükümetinin kurulması sürecinin resmen başlamasının ardından HDP Genel Merkezi’nde basın mensuplarının sorularını değerlendirdi. HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken kameraların karşısına geçen Bilgen, seçim tarihinin belirlenmesi ile birlikte bir devrin kapandığını ve tek parti iktidarın bittiğini söyledi. MYK toplantısında seçim hükümeti konusunun yeniden değerlendirdiğini kaydeden Bilgen, “Seçim hükümetinin AKP’nin bir lütfu olmadığı, bir hak ve aynı zamanda seçmenin bize yüklediği bir görev olduğu yaklaşımı içerisinde hareket ediyoruz. Biz AKP’ye güvenerek geçici Bakanlar Kurulu’nda temsil edilmeyi savunmuyoruz, biz kendimize güveniyoruz. Seçmenimizin yasal hakkı ve konuda gereği olan bir tabloyla karşı karşıyayız.” diye konuştu.

HDP SÖZCÜSÜNDEN AĞRI VALİSİNE TEPKİ

Ağrı’daki bazı kadınların dağa kaçırıldığını iddia eden Ağrı Valisi’yle ilgili olarak ise Ayhan Bilgen, “Ağrı Valisi kişisel olarak bizim nezdimizde bir pozisyon ifade etmiyor, bizim muhatabımız değil. Bu valiyi atayan, görevlendiren ve halkı bu kadar açık aşağılayıcı, onur kırıcı sözü provoke eden bu açıklamaların arkasında değil mi hükümet?” diye sordu. Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim takvimi doğrultusunda çalışmalarına başladıklarını kaydeden Bilgen, Karadeniz’de yaşanan sel felaketinden duyduğu üzüntüyü de dile getirerek bir heyetin bölgede incelemelerde bulunmak üzere yola çıktığını anlattı.

‘DEMOKRATİK ÖZERKLİK BİR BİRLİKTE YAŞAMA PROJESİDİR’

Öz yönetim açıklamalarından dolayı tutuklamaların olduğu yönündeki bir soru üzerine Ayhan Bilgen, “Sadece buna dair beyanlarından dolayı, sözlerinden dolayı insanların cezalandırılması, siyasetçilerin bulundukları konumdan el çektirilmeleri asla kabul edilebilir bir durum değildir. Biz demokratik özerkliğin sadece bir bölge için değil, Türkiye’nin geneli için, bir birlikte yaşama projesi, bir barış fırsatı olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

‘HDP’DEN BEKLENTİNİN YÜKSEK OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ’

Seçim hükümetinde HDP için öngörülen bakanların kimler olacağı şeklindeki bir soruya ise Bilgen, “Seçim hükümeti, bakanlar kurulu bir koalisyon değildir. Partilerin uzlaşması, birbirlerinin programlarını onaylaması üzerine kurulmaz.” diyerek HDP olarak bir bakanlık pazarlığının yapılmayacağını yineledi. PKK liderlerinden Duran Kalkan’ın “HDP olarak neyi başardılar da çağrı yapıyorlar” sözlerini hatırlatması üzerine ise şunları söyledi: “HDP’den beklentinin yüksek olduğunun farkındayız. HDP’nin kendi üzerine aldığı yük, sorumluluk farkında olduğunu düşünüyoruz. HDP bir tarafta kapatılma, kriminalize edilme baskısı altında. Fakat biz de topluma karşı, akan kanın durması için daha yoğun çalışmalıyız. Biz önümüzdeki seçimin de eğer güvenli bir ortamda gerçekleşirse yani barış içerisinde seçime gitmeyi başarabilirsek Türkiye toplumunun 7 Haziran’da tanıdığı krediyi yükselteceğini, Türkiye’nin HDP’ye daha büyük bir şans vereceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.