Partilerin de ilk kez aday gösterdiği bu dönemde sandık başkanlarının yüzde 90’ının AK Parti’den olmasını eleştiren bağımsız İzmir Milletvekili İlhan İşbilen, “Bu uygulama, beraberinde şüpheleri de getirdi.” dedi. YSK’nın ilk kez bu dönem aldığı bir karara göre sandık başkanlığı için her siyasi parti bir aday gösterdi. Milli Eğitim Bakanlığı da her seçim döneminde olduğu gibi okul müdürlerinden ve öğretmenlerinden oluşan listeyi YSK’ya verdi. Partilerden ve MEB’den gelen adaylar arasında yapılan kura çekimiyle sandık başkanları belirlendi.

'AKILLARDA SORU İŞARETLERİ'

Milletvekili İşbilen, YSK’nın bu yıl devreye soktuğu uygulamayla akıllarda birçok soru işareti bıraktığını söyledi. İnsanların geçen seçim döneminde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, “Trafoya kedi girmiş.” açıklamasını alaya aldığını belirterek, “Bakalım bu seçim döneminde neler yaşanacak. Gerçekten anlamak çok güç. Bir de YSK’nın yeni uygulaması var. YSK’nın yaptığı kura seçimi sonrasında sandık başkanlarının yüzde 90’ı AKP’liymiş. Şimdi ne olacak? Trafolara kedi de girer, başka bir şey de. Eğer halkın hükümete, yargıya ve demokrasiye güveni kalmamışsa iç karışıklık çıkar. Bunun sonucu da Allah korusun bölünmeye kadar gider.” dedi.

'HAZIRLIKLI OLALIM'

Seçim yaklaştıkça kaotik bir ortam oluştuğunu savunan İşbilen, “Yıllarca görevde bulunduğum, kamudan edindiğim tecrübelerime dayanarak şunları söyleyebilirim, seçimlerde son haftaya girildiğinde, kirli planlar en azılı şekilde devreye girecektir. Bunun sonucunda birçok istenmeyen olaylar yaşanabilir. Neden bunları konuşuyorum diye sorarsanız, son günlerde yaşanan olaylara bakarak diyebilirim. Öncelikle dünyanın önde gelen bankalarından Citibank, 900 milyon dolarını bırakarak gitti. HSBC, Türkiye’den çıkma kararı aldı. Garanti Bankası da yabancılara satıldı. Türkiye’nin en büyük firmaları da dış ülkelerden satın aldıkları firmalar sayesinde merkezlerini yurtdışına taşıdı. Türkiye’de birçok ticari faaliyetlerini de satmaya başladılar. Sizin anlayacağınız, yerli firmalarımız bile kaçmaya başladı.” diye konuştu.

'TUFAN ÖNCESİ SESSİZLİK'

Şu anda seçim süreciyle başlayan gündemin, en önemli meseleleri sümenaltına ittiğini söyleyen İlhan İşbilen, 8 Haziran 2015'ten itibaren bazı gerçeklerin görülmeye başlayacağını dile getirdi. İşbilen, “Aslında kriz yaşanıyor ama şu anda bir sessizlik hakim. Bu, tufan öncesi bir sessizlik. Bir baraj düşünün, setleri zayıf, bazı yerlerinden su kaçırıyor. Kuvvetli bir yağmur yağdığında baraj dolar ve taşar. Eğer ki setleri de zayıfsa patlar ve önünde ne varsa götürür, kimse dayanamaz. Şu anda yaşanan süreci buna benzetebiliriz, yani şimdi kuvvetli olmayan ekonomimiz, krizle birlikte dolmaya başlıyor. Dayanıklı olmayan ekonomimizin seti zaten zayıf. Krizler büyüdükçe ekonomi barajı dolacak ve taşacak. Setler de patlayınca önünde kim varsa götürecek. Buna ne hükümet dayanır ne başka bir şey.” dedi.