Milliyetçi Hareket Partisi(MHP), seçim beyannamesini Ankara’da düzenlediği bir programla açıkladı. Burada bir konuşma yapan MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin vaatlerini de açıkladı. Bahçeli’nin vaatleri arasında kamuya 120 bin öğretmen alımı, her yıl ortalama 700 bin genç istihdamı, evlenecek gençlere 10 bin lira tutarında faizsiz kredi imkanı, vatandaşlardan elektrik kayıp-kaçak bedeli alınamaması, Cemevlerine devlet yardımı gibi maddeler bulunuyor.

MHP olarak gençlere çok önem verdiklerini söyleyen Bahçeli, “Öncelikle, işsiz gençlerimize çıkarılan genel sağlık sigortası prim borçlarını sileceğiz, ailelerinin sağlık sigortasından yararlandıracağız. Her yıl ortalama 700 bin gencimize iş imkanı sağlayacağız.” dedi.

120 BİN ÖĞRETMEN ALINACAK

Ardından 2016 yılında hayata geçirmeyi düşündükleri planları şöyle sıraladı; Okullarımızdaki öğretmen açığını gidermek için 40 bini Şubat ayında olmak üzere 120 bin öğretmen atayacağız. Asayişin temini ve terörle mücadele kapsamında, emniyet teşkilatında terörle mücadele timi, kent timi ve gece güvenlik görevlisi olarak çalışmak üzere 60 bin personel alacağız. Kırsal kalkınma projemiz kapsamında, kamuya 30 bin ziraat, orman ve maden mühendisi ile turizmci ve veteriner hekim alacağız. Sağlık hizmetlerindeki etkinliği artırmak için 25 bin sağlık personelinin atamasını yapacağız. Engelli kontenjanındaki eksiği kapatacak, 20 bin engellinin atamasını gerçekleştireceğiz. Ayrıca, kamu yönetiminde etkinliği sağlamak ve insan gücü ihtiyacını gidermek amacıyla çeşitli meslek dallarında 100 bin gencimizi işe alacağız.”

EVLENECEKLERE 10 BİN TL FAİZSİZ KREDİ

Mesleki eğitimi veya yüksek öğrenimi tamamlayan gençlerin beklemeden işe girmelerini temin edeceklerini söyleyen Bahçeli, “Her öğrenciye yurt ya da yurt şartlarıyla barınma imkânı temin edeceğiz. Her öğrenciye öğrenim süresince başarılı olmak kaydıyla 10 bin liraya kadar yükseköğrenim kuponu vereceğiz. Evlenecek gençlerimize 10 bin lira tutarında, faizsiz kredi alabilme imkânı getireceğiz. Staj ve çıraklık sürelerini emeklilik hizmetine dahil edeceğiz. Askerlik hizmetini yerine getiren gençlere, iş kurabilmeleri amacıyla, yarısı hibe olmak üzere 50 bin liraya kadar girişimcilik kredisi vereceğiz. Askerlik süresini, prim ödemeksizin emeklilik hizmetine sayacağız. Askerlerin ailelerine yapılan yardımı aylık 500 liraya çıkaracağız.” diye ekledi.

VATANDAŞLARDAN ELEKTRİK KAYIP-KAÇAK BEDELİ ALINMAYACAK

Seçim beyannamelerinde kadınların konumunu ve aile kurumunu güçlendirecek çok önemli politikalara yer verdiklerini söyleyen Bahçeli, bunları da şöyle sıraladı: “Kadınların istihdam edilebilirliklerini geliştirecek, işgücüne katılım oranını yükselteceğiz. Girişimci kadınlara yüzde ellisi hibe olmak üzere finans desteği vereceğiz. Kadınlara yönelik şiddet ve ayrımcılıkla kararlı şekilde mücadele edeceğiz. Şiddete maruz kalan kadınlara adli yardım desteği sağlayacağız, bu çerçevedeki davaları zaman aşımından ve mahkeme harç ve masraflarından muaf tutacağız. Kadınlara sigortalılık öncesi doğumlar için doğum borçlanma hakkı getireceğiz. Ev hanımlarına mesleki beceri kazandırarak aile bütçesine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmalarına destek olacağız. Aylık 200 kilovatsaatin altında elektrik tüketen ailelere yüzde 75 indirim uygulayacağız. Vatandaşlarımızdan elektrik kayıp-kaçak bedeli almayacağız.”

ENGELLİ AYLIĞI 600 TL

Bahçeli, engellilere yönelik politikalarının bazılarını şu şekilde özetledi: “Engelli kardeşlerimize işe yerleştirmede öncelik verecek, kamudaki engelli kotasının tamamına atama yapacağız. Engelli ve engelli yakını aylığını 400 liraya; ağır engelli aylığını 600 liraya çıkaracağız. Engellilere muhtaç aylığı bağlanmasında, engellilerin kendi gelirlerini esas alacağız.”

ŞEREF AYLIĞI 1400 LİRAYA YÜKSELECEK

Gazilere ve şehit yakınlarına yönelik politikalarından da bahseden Bahçeli, “Gazilerimize 3600 günde emekli olabilme hakkını vereceğiz. Ordu ve polis vazife malullerinin özlük haklarını iyileştireceğiz, gaziler arasındaki eşitsizliği gidereceğiz. Şeref aylığı 1400 liraya yükseltilecek ve geliri olsun olmasın muharip gazilerimizin hepsine aynı tutarda ödeyeceğiz. Şehit yetimlerinin tamamına iş hakkı vereceğiz. Gazilerimiz ve çocuklarının işe yerleştirilmelerine öncelik tanıyacağız.” dedi.

CEMEVLERİNE DEVLET YARDIMI

Bahçeli, şöyle devam etti: “Kamuda çalışan taşeron işçiler, 4/C’liler, vekil, sözleşmeli ve geçici statüde çalışanları kadroya alacağız. Geçici ve mevsimlik işçilerin mağduriyeti giderilecek, kamu işçilerine naklen atanabilme imkanı verilecektir. Kamuda eşit değerde iş yapan eşit ücret alacak, ücret adaleti sağlanacaktır. Kamu çalışanlarına yapılan tüm ek ödemeleri emekli aylıklarına yansıtacağız. Emekli ikramiyesinde yıl sınırını tümüyle kaldıracağız. İmam ve müezzini olmayan cami kalmayacak, vekil ve fahri statüde görev yapan din görevlilerimizi kadroya atayacağız. Diyanet İşleri Başkanlığını, Alevi İslam inancını da bünyesinde temsil edecek şekilde yeniden yapılandıracağız. Cemevi gerçeğini, siyasi kaygılardan uzak, Cami-Cemevi karşıtlığına dönüştürülmeden kabul edecek, inanç ve kültür hayatımızın bir unsuru olan Cemevlerine devlet yardımı yapacağız. Öğretmen eksiği olan hiçbir okul bırakmayacağız. Derslik ihtiyacını tamamlayacağız. Atanmayı bekleyen öğretmenlerin tamamını kademeli olarak atayacağız. Öğretmenlerin ek göstergesini 3600’e çıkaracağız. Okul öncesi eğitimi, 4-5 yaş grubundaki nüfus için tedricen zorunlu hale getirerek, zorunlu eğitimin süresini 13 yıla çıkaracağız. Kaynak bulma konusunda göstereceğimiz teminat ve referans, şahıslarımız olmadığı gibi, kaynaklarımız da hayali ve afaki değildir.”

TOPLAM YÜK 81,5 MİLYAR TÜRK LİRASI

Bu programlarının kaynağının da ayrıntılı olarak hesaplandığını anlatan Bahçeli, şöyle konuştu: “Seçim Beyannamemizde yer alan taahhütlerimizin getireceği mali yük toplamını 81,5 milyar Türk lirası olarak öngörmekteyiz. Mali kaynaklarımızı beş ana başlık altında toplamak mümkündür: 1. Toplumsal bir seferberlik başlatılarak kayıtdışılıkla etkin mücadele sonucu vergilerde performans artışı sağlanmasından elde edilecek ilave kaynak 13,5 milyar Türk Lirası, 2. Kaçakçılıkla etkin mücadele edilmesinden sağlanacak ilave kaynak 6,4 milyar Türk Lirası, 3. Devletin mal ve hizmet alım giderleri ile bir kısım cari transfer kalemlerindeki israf, savurganlık ve yolsuzlukların azaltılmasından elde edilecek gider tasarrufu 23,3 milyar Türk Lirası, 4. Bir kısım rantiyeci azınlıkça elde edilen imar rantının vergilendirilmesinden sağlanacak 21,3 milyar Türk Lirası, 5. Uygulayacağımız ekonomik program sayesinde elde edilecek yüksek büyüme performansının sağlayacağı 17 milyar Türk Lirası. Böylece, taahhütlerimizin mali yükünü karşılamak üzere, ekonomide oluşturulacak toplam ilave kaynak 81,5 milyar Türk Lirasına ulaşacaktır.”