CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye’nin CHP’nin kuracağı bir azınlık hükümeti ile erken seçime gitmesi gerektiğini söyledi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun hükümet kurulması konusunda görevlendirilmesi halinde öncelikle MHP’ye teklifi götüreceklerini belirten Altay, “39 günü kaybetmişiz yeniden AKP ile bir oturmaya gerek var mı bilemem, olması gereken burada MHP ve HDP’nin desteğini alarak bir CHP azınlık hükümetidir. Elbette öncelikle MHP'ye koalisyon teklifi götüreceğiz. Bizim amacımız bizim başkanlığımızda Türkiye’yi seçime götürelim değil.” dedi.

Altay, “Bahçeli’nin Türkiye’de 39 gündür sergilenen saray entrikalarına teslim olacağına ihtimal vermem. Saray bir projeksiyon geliştirdi Türkiye’nin 2-2,5 ayını çaldı şimdi Bahçeli böyle bir alternatif çıkmış iken bu alternatifi elinin tersi ile itip saray entrikalarına alet olup tekrar Türkiye’nin anahtarını AKP’ye vermez diye düşünüyorum.” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görüşmesi olduğunu, görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı'nın ana muhalefet partisi liderine görevi vermesinin işin olması gereken olduğunu belirten Altay, şöyle konuştu: “İşin yakışanıdır, işin Anayasa'nın emrettiği kısmıdır. Ama 39 gündür Türkiye’de saray entrikalarını izliyoruz, hep beraber 39 gün boyunca Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bir koalisyon arayışı olmadı. 39 gün boyunca Adalet ve Kalkınma Partisi çok kısa süreli 2 aylık bir seçim hükümetine payanda ortak aradı. Millet bunların hepsini biliyor, herkes hepsini biliyor, AKP’nin samimi bir koalisyon kurma arayışı olsaydı bugün Türkiye bu tarihi fırsatı kaçırmamış olurdu.”

Türkiye’deki kutuplaşma, kamplaşma, ekonomideki kırılganlık, demokrasideki daralma ve nerdeyse içine düşülen savaş ortamını çözmenin tek yolunun geniş tabanlı bir hükümet olduğunu vurgulayan Altay, şunları kaydetti. “Bunu topluma da AKP’ye anlatmaya çalıştık. Topluma anlattık ama AKP’ye anlatamadık geldiğimiz noktada sarayında basıncı ile Türkiye’de çok hızlı bir seçim yapılması öngörülüyor. Ama erken seçim o zamanda söyledik Türkiye’ye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Erken seçimde oyunu artıracak tek parti CHP bunu bilerek buna rağmen bunu söylüyorum. Çünkü başından beri CHP’yi düşünmedik Türkiye’ye düşündük. Onun için de önce Türkiye dedik.”

ÖNCELİKLE MHP'YE KOALİSYON TEKLİFİ GÖTÜRECEĞİZ

Bir gazetecinin, 'Kılıçdaroğlu koalisyon kurmakla görevlendirilirse nasıl bir yol izleyeceksiniz?' sorusuna Altay, şu cevabı verdi: “Bu merkez yönetim kurulumuzda oturulup değerlendirilir. Ama zaten 39 günü kaybetmişiz yeniden AKP ile bir oturmaya gerek var mı bilemem olması gereken burada MHP ve HDP’nin desteğini alarak bir CHP azınlık hükümetidir. Elbette öncelikle MHP'ye koalisyon teklifi götüreceğiz. Bizim amacımız bizim başkanlığımızda Türkiye’yi seçime götürelim değil. Mümkünse bir koalisyon hükümeti kurmak bu konuda matematiksel olarak imkan var. MHP’nin Bahçeli’nin bu konudaki tavrını görüşünü almamız ve ölçmemiz lazım. Koalisyon olmuyorsa orta vadeli bir koalisyon, biz isteriz ki uzun vadeli bir koalisyon hükümeti olsun. Bu olmuyorsa CHP’nin kuracağı bir azınlık hükümeti ile Türkiye erken seçime gitmeli. Başka bir seçenek yok. Diğer bir seçenek de 116. maddeye göre Cumhurbaşkanı'nca görevlendirilecek bir başbakan tarafından kurulacak bir hükümettir. O hükümete hem MHP hem HDP üye vermeyeceklerini sanıyorum, açıkladılar. İki muhalefet partisinin üye vermediği bir noktada ve ağırlıklı olarak AKP’nin üyelerinde oluşacak bir hükümette biz payanda olarak bulunmayı arzu etmeyiz ama nihai kararı MYK’mız verir.”

Başka bir gazetecinin, 'Kılıçdaroğlu Bahçeli’yi ikna edebilir mi HDP hassasiyetine rağmen?' sorusuna karşılık Altay, “Semih Yalçın’ı az önce bir televizyon kanalında izledim müspetti, olumluydu yaklaşımdı negatif değildi en azından. Bahçeli’nin Türkiye’de 39 gündür sergilenen bu saray entrikalarına teslim olacağına ihtimal vermem. Saray bir projeksiyon geliştirdi Türkiye’nin 2-2,5 ayını çaldı şimdi Bahçeli böyle bir alternatif çıkmış iken bu alternatifi elinin tersi ile itip saray entrikalarına alet olup tekrar Türkiye’nin anahtarını AKP’ye vermez diye düşünüyorum.” dedi.

'Hükümet kurma görevini almanız için Saray'a gitmeniz gerekiyor. Bu durumda ne yapacaksınız?' sorusuna Altay, “Hükümet kurma görevi ile ilgili bu Anayasa'nın amir bir hükmüdür. Kılıçdaroğlu duyguları ile devlet işlerini birbirine karıştırmayacak kadar tecrübeli bir siyaset adamıdır. Yeterki Cumhurbaşkanı 'istişari görüşmeler yapacağım' adı altında son 6 günü de çalmasın böyle bir endişem benim yok ama kamuoyunda görüyorum.” cevabını verdi.

'Görevlendirmeyi bekliyor musunuz?' sorusu üzerine Altay, “Evet. İstişare edecekse gelsin kendisi Baykal’la Dışişleri Konutu'nda görüştü. Ama görevlendirme ayrı bir durumdur. Anayasal bir durumdur. Kılıçdaroğlu ve CHP hukukun üstünlüğünü ve Anayasa'ya sadakate yemin etti, biz ona uyarız, biz ettiğimiz yemini arkadan dolanmayız.” ifadelerini kullandı.

MHP’nin tarihi bir dönemeçte olduğunu vurgulayan Altay, şunları kaydetti: “İki seçenek var ya 116’ya göre bir hükümet ya da CHP’nin kuracağı bir azınlık hükümeti. Ama ikisinde de seçim var. İkisinde de 2-2,5 ay içinde seçim var. Benim için 25 Ekim de olabilir, 1 Kasım da olabilir. Bu tarihlerin ben olabilirliğini yüksek görüyorum. Ama yılın cumartesi, pazarı bitmez. Burada sorun Bahçeli’nin inisiyatifinde, Bahçeli’nin kararındadır, tavrındadır, tutumundadır. Ben tekrar güvenerek ve inanarak söylüyorum ki Devlet Bahçeli saray entrikalarının aleti olmayacak bu tuzağa düşmeyecek. Türkiye’yi bir CHP azınlık hükümeti ile seçime götürmek ihtimali daha güçlü ve yüksek gibi duruyor.”