İçişleri Bakanı Efkan Ala, “İstihbarat teşkilatlarının yeniden yapılanması konusunda bir çalışma yürütüyoruz. Bütün istihbarat teşkilatlarının ne şekilde yapılanacağı ne şekil alacağı bu çalışma sonucunda ortaya çıkacaktır. Sistem açığı olduğunu söyledim. İstihbarat açığı olduğunu söyledik başından beri. Bu olay ortada. O bakımdan bunun giderilmesi kararını da verdik birlikte. Nasıl giderileceği de yapılan çalışma sonucunda ortaya çıkacaktır” dedi.
İçişleri Bakanı Ala, AK Parti Genel Merkezi’ne girişinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Ala, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi 238 kişinin şehit olduğunu, 2 bin 147 kişinin ise yaralandığını bildirdi.
"İstihbarat teşkilatlarının yeniden yapılanması konusunda bir çalışma yürütüyoruz"
İstihbaratta ilgili yeni bir yapılanmaya gidilip gidilmeyeceğiyle ilgili soruya Bakan Ala, “Bu konuda istihbarat teşkilatlarının yeniden yapılanması konusunda bir çalışma yürütüyoruz. Hem Milli İstihbarat Teşkilatıyla hem Jandarma istihbarat hem Emniyet istihbarat bütün istihbarat teşkilatlarının ne şekilde yapılanacağı ne şekil alacağı bu çalışma sonucunda ortaya çıkacaktır. Elbette Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu istihbaratı üretebilecek alabilecek en yüksek seviyede istihbarat faaliyetinde bulunabilecek teşkilatların olması kararlılığımız. Bu teşkilatlar olsun. Bu kararlılıktayız. Bu hedefin nasıl gerçekleştiği konusunda çalışmalarımız yürütülüyor. Nihayete erdiği zaman kamuoyumuza bunu açıklayacağız. Çok uzun süreceğini zannetmiyorum. Başından beri bütün devlet kademeleri başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız bizler çeşitli biçimlerde dile getirdik. Bir sorun olduğu zaman bizim politikamız o sorunu hasıraltı etmek değil. Bir problemle karşılaştığımız zaman onu görmemek bizim politikamız değil. Bizim politikamız bir sorun olduğu zaman sorunun nereden kaynaklandığını tespit etmek ve onu giderek milletimizin bir daha böyle problemle karşılaşmasının önüne geçmekti. Bu nedenle sistem açığı olduğunu söyledim. İstihbarat açığı olduğunu söyledik başından beri. Bu olay ortada. O bakımdan bunun giderilmesi kararını da verdik birlikte. Nasıl giderileceği de yapılan çalışma sonucunda ortaya çıkacaktır” yanıtını verdi.
“Bugünkü mevzuatımızda hangi atama kriterleri varsa o kriterler devam edecek ama atayacak makam değişiyor”
Dün TBMM’ye sevk edilen torba yasada terör örgütüne destek veren belediyelerle ilgili düzenlemenin olduğu, büyükşehirlerde yeni bir ismin atamasına yönelik yetkinin İçişleri Bakanlığında olduğu ve burada atama kriterinin ne olacağı sorusuna Ala, şunları kaydetti:
“Şu anda bir belediye başkanı seçilmek için hangi şartlar gerekiyorsa o zaman da o şartlar gerekecek. Belediye meclis üyesi olmak için hangi şartlar gerekiyorsa şuanda o zaman da o şartlar gerekecek. İl genel meclisi üyesi olması için hangi şartlar gerekiyorsa atama kriterleri de aynı olacak. kriterlerde bir değişiklik yapmıyoruz. Böyle bir sorunla karşılaşılmaması için kişinin yönetim becerisi, toplumsal temsiliyeti, karşılığı dikkate alınarak bu atamalar yapılacaktır. Bugünkü mevzuatımızda hangi atama kriterleri varsa o kriterler devam edecek ama atayacak makam değişiyor.”