Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, FETÖ elebaşının iadesine ilişkin, “ABD bu konuda ya Türkiye’yi tercih edecek ya da Gülen’i himaye edecek” dedi.
5. dönem adli yargı hakim ve cumhuriyet savcısı adayları ile 2’nci ve 11’nci dönem idari yargı hakim adayları kura töreni gerçekleştirildi. Toplamda 644 hakim ve savcının görev yerinin belli olduğu kura töreninde konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin ise şunları kaydetti:
“15 Temmuz 2016 Türkiye açısından son derece önemli tarihi bir gün olmuştur. Türkiye’de Fethullahçı terör örgütüne mensup askerler ve onlara eklemlenen bazı çevrelerce başlatılan silahlı darbe teşebbüsü milletimizin birlikte ayağa kalkması Cumhurbaşkanımızın milletle halkla beraber mücadele kararı hükümetimizin duruşu, siyasetin birlikte oluşu, medyamızın birlikte duruşu, sivil toplumun birlikte hareketi 79 milyon aziz milletimizin darbeye karşı birlikte mücadelesi ile başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Artık Türkiye’de bir gerçek daha ortaya çıkmıştır. Demokrasi, milli irade, hukukum üstünlüğü, seçilmişlere sahip çıkma seçen milletin görüşleri ne olursa olsun herkesin ortak değeri haline gelmiştir. Türkiye’de bir gerçek daha ortaya çıkmıştır. Demokrasi, milli irade, hukukun üstünlüğü, seçilmişlere sahip çıkma, seçen milletin görüşleri ne olursa olsun herkesin ortak değeri haline gelmiştir. Demokrasi Türkiye’de tehdit altında diyenler Türkiye’de artık demokrasinin tehlike ve tehdit altında olmadığını ona ölümüne sahip çıkan 79 milyon insan olduğunu gördük. Büyük bir kahramanlık destanı yazıldı.”
Darbe teşebbüsüne kalkışan FETÖ’nün elebaşının iadesine dair açıklamada bulunan Bakan Bozdağ, “Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasında suçluların iadesi ve cezai konularda adli yardımlaşma antlaşmamız vardır. İade süreçleri bu anlaşmanın ilgili hükümleri çerçevesinde yürümektedir. Türkiye bu anlaşmaya göre 4 ayrı dosyaya ilişkin iade taleplerini ABD’nin adli makamlarına iletti. Aramızdaki anlaşmanın 9’ncu maddesine göre iade talebinin iletilmesi halinde karşı tarafın alması gereken önlemlerin başında kişinin yakalanması ve iade edilmesi gerekmektedir. Biz 4 dosya gönderdik. Bu 4 dosya hakkında 9’ncu madde diyor ki taraf ülke kara verene kadar ilgili kişi ile ilgili tedbir alır tutuklamada yapabilir. Karar verene kadarda tutuklu kalıyor” şeklinde konuştu.
“Algı operasyonu yapılıyor”
Dosyaların İngilizcesini de Türkçesini de gönderdiklerini söyleyen Bakan Bozdağ, “Bir kanal haber yapıyor. Kim adına yayın yapıyor bilmiyorum ama ‘Türkler iade talebinde bulunmuş ama İngilizcesini koymamışlar’ böyle bir algı operasyonu yapılıyor. Biz İngilizcesini de koyuyoruz Türkçesini de koyuyoruz. Bilgileri, belgeleri koyup öyle gönderiyoruz” açıklamasında bulundu.
“Eğer ABD, Gülen’i Türkiye’ye iade etmezse, bu Türkiye’de ki şuanda zirve yapmış olan ABD karşıtlığının daha da büyümesine yol açmaktan ABD ilişkilerini olumsuz etkilemekten başka sonuç doğurmayacaktır” uyarısında bulunan Bozdağ, “Mazeret ararsa İade etmemek için delil ararlarsa istemediği dosyada var. Bu siyasi bir karardır. ABD bu konuda ya Türkiye’yi tercih edecek, ya da Gülen’i himaye edecek” değerlendirmesinde bulundu.
Ankara’da yeni hakim ve savcıların atama töreninde programında konuşan Bozdağ, “CIA’in elinde Fethullah Gülen’in bu darbe teşebbüsünü sevk ve idare ettiğine dair delil miktarının, Türkiye’nin elindeki miktardan daha fazla olduğundan eminim. Çünkü Fethullah Gülen’in kalbinin saniyede kaç defa attığını, kaç defa nefes verdiğini, oraya girenin çıkanın kim olduğunu, gecenin karanlığında o malikanenin etrafında uçan siyah sineklerin cinsiyetini dahi bilen CIA’in, Fetullah Gülen’in bu işi sevk ve idare ettiğini bilmediğini bize söylemek, bütün dünyanın ve Türk milletinin aklıyla alay etmektir” diye konuştu.