Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Şu anda Çanakkale bizim için ne kadar kıymetliyse, Ahlat’ın da bir o kadar önemli olduğuna inanıyorum" dedi.
Bitlis’in Ahlat ilçesinde ilk olarak Ahlat Kaymakamlığını ziyaret eden Bakan Bozdağ, daha sonra Ahlat Adalet Sarayı ve Ahlat Belediyesi’ni ziyaret etti. Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban’dan çalışmaları hakkında bilgi alan Bakan Bozdağ, Ahlat’ın meseleleri ile yakından ilgileneceğini ifade etti. Bakan Bozdağ, Ahlat’ın tarihi ve coğrafi olarak çok güzel bir konumda olduğunu vurgulayarak, "Bugüne kadar Ahlat’ımıza birçok eseri kazandırdık. Bundan sonra ki süreçte de Ahlatlı kendi hazineleriyle önce Ahlatlılar, Bitlislilere, bölge insanına ve Dünyaya mutlaka tanıtan adımları hep beraber atmamız gerektiğine bende yürekten inanıyorum. Bu nedenle Ahlat’ın hazinelerini gün yüzüne çıkaracak çalışmaları daha fazla fazla destek vermemiz gerekiyor. Gelirken Kültür Bakanımız ile sayın valimizin bazı bilgileri vermesi üzerine telefonla görüştüm. Sayın Kültür Bakanımız buranın kıymetini, sakladığı hazinelerin Türk tarihi ve kültürü bakımından taşıdığı önemi gayet farkında ve Ahlat ile ilgili önümüzde ki günlerde bir program tertip edeceğini belirtti. Ahlatlılara ise selamlarını ileterek en yakın zamanda burada olacağını söyledi. Kültür Bakanımızın Ahlat’a özel bir ziyareti olacak. Ahlatlılar burada ki tarih ve kültür hazinelerini bundan sonra ki sürede daha fazla himayeye ve desteğe sahip olacağını buradan ifade etmemi istedi. Ayrıca Konya Büyükşehir Belediye Başkanımızla da telefon görüşmesi yaptım. Ahlat Belediye Başkanımızla da zaten birlikte çalışıyorlar. Kardeş bir belediyecilik anlayışıyla bu işi götürüyorlar. Bizim de kendisinden ricamız Ahlat’ın artık Konya’nın bir mahallesi gibi telakki edilmesidir. Konya Selçuklu’nun başkentidir. Selçuklunun en önemli kentlerinden hatta Selçukluyu doğuran ana olan Ahlat’a sahip çıkmalıdır. Burayı Konya’nın bir mahallesi olarak görmenin Konya Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi bir vazifesi olduğunu söyledik. Sayın başkan zaten böyle bir hazırlık yapmışlar. Önümüzde ki günler inşallah bir heyeti buraya göndereceğini, arkasından bizzat kendisinin de Ahlat’a geleceğini söyledi. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Ahlat’ta neler yapacaklarını bizzat değerlendireceklerini ifade etti. Bunu da son derece önemli gördüğümüzü ifade etmek isterim. Ahlat gerçekten coğrafya olarak ta çok güzel bir yer yani Bahri Ahlat diyorlar. Biz Van Gölü olarak biliyoruz fakat Belediye Başkanımız A. Mümtaz Çoban buranın Ahlat Denizi olduğunu söylüyorlar. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız bundan sonra Ahlat’a ayrı bir değer verecektir. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın da burada ayrı tesislerinin olması son derece önemlidir" dedi.
"ÇANAKKALE BİZİM İÇİN NE KADAR KIYMETLİYSE AHLAT’TA BİR O KADAR ÖNEMLİ"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ahlat’ın önemini vurgulayarak, “Şu anda Çanakkale bizim için ne kadar kıymetliyse Ahlat’ın da bir o kadar önemli olduğuna inanıyorum. Çanakkale’yi var eden de Ahlat’tır, İstanbul’u, Konya’yı ve Ankara’yı var eden de esasında Ahlat’tır. Başlangıç burasıdır. Onun için Ahlat’a, Çanakkale’ye verdiğimiz gibi bir kültürel tarihi farklılık ve imtiyaz vermemiz gerekiyor. Hükümet olarak da bunun takipçisi olacağız. Dönüşte de sayın Cumhurbaşkanımızı da, sayın Başbakanımıza da hükümetimizin diğer bakanlarını da Ahlatlı gibi taleplerinizin sözcüsü, meslek olarak avukat olduğum içinde avukatı olacağım inşallah. Türkiye’nin gençlerinin ve geleceğimizi emanet edecek yavrularımızın buraları görmesi, yaşaması ve hissetmesi bizim geleceğimiz içinde son derece önemlidir. Gençlik ve Spor Bakanımız ile bizzat konuşacağım. Bakanlar kuruluna da götüreceğim. Bu projenin de bizzat takipçisi olacağım" diye konuştu.
“ERTUĞRUL GAZİ SÖĞÜT’TE ANILIYOR, SÜLEYMAN ŞAH’IN DA BENCE AHLAT’TA ANILMASI SON DERECE ÖNEMLİDİR”
Diriliş dizisiyle ilgili sorulan bir soru üzerine ise Bakan Bozdağ, vakit bulduğunda izlediği tek dizinin Diriliş Ertuğrul olduğunu belirterek, “Şu anda Diriliş Ertuğrul dizisi çok revaçta. Zannedersem her zamanda bir numarada yer alıyor. Tabi Süleyman Şah’ın Ahlatlı olması son derece önemlidir. Ertuğrul Gazi Söğüt’de anılıyor. Süleyman Şah’ın da bence Ahlat’da anılması bence buna dair bir çalışmanın yapılması da son derece önemlidir. İnşallah önümüzde ki zaman içerisinde de bunun üzerinde de mutlaka durulmasında fayda var. Burada ki bütün meseleleri Ahlatlı bir kardeşiniz gibi yakından takip edeceğimi ifade etmek istiyorum. Başarılı Belediye Başkanımızı da teşekkür ediyorum. Oldukça girişken. Tekrar tekrar başarılar diliyorum. Ahlatlı tüm vatandaşlara da selamlarımı iletiyorum. Fazla fil izlemeye fırsatım olmuyor ama vakit bulduğumda izlediğim tek dizi Diriliş Ertuğrul’dur" şeklinde konuştu.
Daha sonra Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban tarafından Bakan Bozdağ’a ilçenin önemli el sanatlarından olan kılıçlı Ahlat bastonu ve Ahlat çinisi hediye etti.
Bakan Bozdan buradaki ziyaretinin ardından AK Parti Ahlat İlçe Teşkilatını ziyaret etti. Ardından cuma namazını tarihi İskender Paşa Camii’nde kılan Bakan Bozdağ, buradan da Ahlat Selçuklu Mezarlığı ve Bayındır Kümbetini ziyaret etti.