Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Alman Federal Meclisi’nin Ermeni iddialarına ilişkin kararına tepki göstererek, “Türkiye olarak bizim nezdimizde böyle bir karar yok hükmündedir. Biz böyle bir kararı bilmiyor ve tanımıyoruz. Bizim için böyle bir kararın geçerliliği yoktur” dedi. Bakan Çağatay Kılıç, tasarıyı destekleyen Türkiye kökenli Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ve TBMM bildirisine imza atmayan HDP’yi sert sözlerle eleştirdi.
Bakan Çağatay Kılıç, Aksaray’daki temasları çerçevesinde AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. 65. Hükümetin kurulmasından itibaren hizmetlere durmadan devam edildiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, “Ben burada AK Parti’ye gönül vermiş kardeşlerime bir şey hatırlatmak istiyorum. Değerli arkadaşlarım, bizim kaybedecek bir saniye vaktimiz ve yapacağımız işlerimizin olmaması için hiçbir bahanemiz de yoktur. Milletimiz bizlerden iş beklemektedir. Gece demeden, gündüz demeden çalışarak bu hizmetleri yerine getireceğiz” diye konuştu.
“BİZİM NEZDİMİZDE BU KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR”
Almanya Federal Parlamentosu’nda sözde ‘Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı’nın kabulü hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Çağatay Kılıç, “Öncelikle şunu dile getirmek isterim; Türkiye olarak bizim nezdimizde böyle bir karar yok hükmündedir. Biz böyle bir kararı bilmiyor ve tanımıyoruz. Bizim için böyle bir kararın geçerliliği yoktur” ifadelerini kullandı.
“TARİHİ OLAYLARI İNCELEMEK TARİHÇİLERİN İŞİDİR”
Tarihi araştırma ve tarihi olayları incelemenin tarihçilerin işi olduğunu söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu, parlamentoların ve milletvekillerinin işi değildir. Sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı’nda yer verilen bazı konular vardır, örneğin soykırım. Soykırım hukuki olarak tartışılması ve değerlendirilmesi gereken bir konudur. Bu konuda parlamentoların görev alanı değildir. Sayın Büyükelçimiz istişarelerde bulunmak üzere dün itibariyle Türkiye’ye dönmüşlerdir. Yapılacak istişarelerin ardından çok derin, tarihi ve ekonomik ilişkilerimizin olduğu müttefikimiz Almanya ile bundan sonraki ilişkilerimizin nasıl devam edeceği konusunda bir karar verilecektir.”
Almanya’da 3 milyonu aşkın Türkiye kökenli vatandaşın yaşadığını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Federal Parlamentonun aldığı bu kararla kardeşlerimizin üzülmesine sebep verildiğinin Almanya Federal Parlamentosu’ndaki milletvekilleri tarafından fark edileceğini düşünmekteyim” şeklinde konuştu.
CEM ÖZDEMİR’E TEPKİ
Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’in tasarının gündeme gelmesi konusunda yoğun çalışma gösterdiğini hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, Özdemir’e tepki göstererek, “Herhalde şu anda çok mutludur. Ama şunu da iyi bilsin ki; bu çalışmaları Türkiye’de yakından takip edildi. Türkiye’deki ve Almanya’daki birçok vatandaşımız büyük bir üzüntü ve hayal kırıklığı içerisindeler. Bu anlamda herhalde Sayın Özdemir’in bir daha ki parlamento seçimleri noktasında ortaya çıktığı zaman alacağı destek ve almayacağı destek noktasında da herhalde sandığa yansıyacak bir sonuç olacaktır” ifadelerini kullandı.
“BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZE DESTEK VERMEYENLER, MİLLETİN TEMSİLCİSİ OLDUKLARINI İDDİA EDEMEZ”
Alman Parlamentosu’nun aldığı kararı tanımadıklarını yineleyen Bakan Çağatay Kılıç, Almanya’ya karşı TBMM’de hazırlanan bildiriye HDP’nin destek vermemesini de eleştirdi. Bakan Çağatay Kılıç, HDP’ye tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
“Dün TBMM’de 3 parti, bu verilen karara karşı ortak bir bildiriyle tepkilerini ortaya koydular. Herkes ayakta ortak bildiriye imza attığını, TBMM bildirisine katıldığını beyan etti. Bir parti hariç. Türkiye’nin partisi olduğunu iddia eden, aslında sadece belli bir bölgede kendini gören ve Türkiye’deki amacını ve sırtını terör örgütüne dayadığı artık açık olan bir siyasi parti bu bildiriye katılmadı. Milli davalarımızda, birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gereken yerlerde, o birliktelikte olmayan ve o birlikteliğe destek vermeyenler, bu milletin temsilcisi olduklarını iddia edemezler. Ederlerse ancak kendilerine güldürürler.”
“TERÖRE DESTEK VEREN HERKES HESAP VERMELİ”
Bakan Çağatay Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin dokunulmazlıklarla ilgili başvuruyu reddetmesine ilişkin kararını da değerlendirdi. Bakan Çağatay Kılıç, “Terör örgütüyle ilişkileri dolayısıyla, terör örgütünün faaliyetlerin karşısında duramayan bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kalktığını biliyorsunuz. Bu konuda devam eden bir süreç söz konusu. Anayasa Mahkemesi kişisel başvuruları reddetti. Teröre destek veren herkesin hesap vermesi gerektiğini hepimiz söylüyoruz. Bu vesileyle şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum” açıklamasında bulundu.
“KATLİAMLAR KARŞISINDA TÜRKİYE KADAR SESİNİ ÇIKARAN BAŞKA BİR ÜLKE YOK”
Bakan Çağatay Kılıç, konuşmasında dünyanın birçok bölgesinde katliamlar ve zulümler yaşandığını hatırlatarak, şöyle dedi:
“Dünyada, komşularımızda yaşanan zulümler, katliamlar karşısında Türkiye kadar sesini çıkaran başka bir ülke olmadığını da hatırlayalım. Bu noktada biz mücadelemize devam edeceğiz, ensar olmaya devam edeceğiz. Kapımıza gelip sığınanlara destek olmaya devam edeceğiz. Bunu bütün dünyaya gösterdik. Alman Meclisinde bizi sözde Ermeni Soykırımı Tasarısıyla itham etmeye çalışanların aslında dünyada yaşanan travma, dram ve katliamlar karşısında ses çıkaramamalarını da onlara hatırlatmak gerekir diye düşünüyorum. Bunları bir takım hesaplar içerisinde, sadece maddi olarak ölçmeye çalışanların da bu konularda aslında ne kadar farklı yaklaşımlar içerisinde olduklarını hatırlatmak istiyorum.”
Bakan Çağatay Kılıç, yaklaşan Ramazan ayını da hatırlatarak, “Önümüzde Ramazan ayı var. İnşallah Rabbim hayırlısı ile Ramazan ayına ulaşmayı nasip etsin. Tutacağımız oruçları Rabbim inşallah kabul eylesin. Tüm İslam alemindeki acıların dinmesine inşallah bu ayda şahit olalım” diye konuştu.
BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ, TÜRKİYE PARALİMPİK OYUNLAR HAZIRLIK MERKEZİ’Nİ ZİYARET ETTİ
Bakan Çağatay Kılıç, Aksaray’daki temasları kapsamında Dağılgan Spor Kompleksi içerisinde bulunan ve Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan Türkiye Paralimpik Oyunlar Hazırlık Merkezi’ni ziyaret etti. Merkezde çalışmalarını sürdüren paralimpik sporcular ile yakından ilgilenen Bakan Çağatay Kılıç, gençlerle tek tek sohbet etti. Sporcular, Bakan Çağatay Kılıç’ın ziyaretinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, TOHM sayesinde başarılarının daha da artacağını ifade ettiler. Daha sonra sporcularla hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Çağatay Kılıç, Aksaray’dan ayrıldı.