Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasını memnuniyetle karşıladıklarına işaret ederek, "Anlaşmanın uygulanması ve sürdürülmesi, bölgenin istikrarına katkı sağlayacaktır. Türkiye'yi de doğrudan etkileyecektir." şeklinde değerlendirdi.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi’yi Bakanlıkta ağırlayan Mevlüt Çavuşoğlu ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, Irak'taki kapsayıcı hükümeti desteklediklerini her fırsatta vurguladıklarını söyledi. Irak'ın en büyük sorununun IŞİD terör örgütüyle mücadele olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, söz konusu örgütün Suriye ve Türkiye için de büyük tehdit olduğunu belirtti. Bakan, "Her zaman IŞİD terör örgütü ile mücadelede Irak'ın ve Irak halkının yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz." dedi.

Caferi'nin Türkiye tarafından Irak polisinin de eğitilmesini gündeme getirdiğine işaret eden Bakan Çavuşoğlu, "Önümüzdeki süreçte, bu süreci de hızlandıracağız. Irak polisinin Türkiye'de eğitimini gerçekleştireceğiz. Orduyla, askerle ilgili de bu yapılanma devam ettikçe, eğit ve donat desteğimiz devam edecek." açıklamasında bulundu.

'İRAN YAPICI ROL OYNAMALI'

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasını memnuniyetle karşıladıklarına işaret eden Çavuşoğlu, deklarasyonun tüm detaylarını okuduktan sonra detaylı açıklama yapacağını söyledi.

Çavuşoğlu, önümüzdeki süreçte özellikle Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve diğer uluslararası örgütlerle işbirliği içinde, şeffaf biçimde bu anlaşmaların uygulanmasının önemine işaret ederek, "Anlaşmanın uygulanması ve sürdürülmesi, bölgenin istikrarına katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde ambargoların kalkması da bölgemizin ekonomisine katkı sağlayacaktır. Türkiye'yi de doğrudan etkileyecektir." diye konuştu.

'KARDEŞ İRAN'DAN DA BEKLENTİMİZ BUDUR'

"Kardeş İran halkının da ambargolar sebebiyle zor şartlarda yaşamasını arzu etmeyiz." diyen Bakan Çavuşoğlu, şunları dile getirdi: "Hiçbir zaman bunu arzu etmedik. Bu düşüncelerimizi de her platformda anlattık. Umarım anlaşmanın sonu gelir. Uygulama devam eder ve de bölgeye istikrar gelir. Şunu da vurgulamadan geçemeyeceğim. İran'ın özellikle Suriye, Irak ve Yemen'deki rolünü de gözden geçirmesi gerekiyor. Pozitif, yapıcı rol oynaması gerekiyor. Mezhep temelli politikalardan vazgeçmemiz lazım. Özellikle de siyasi diyaloğa önem vermemiz lazım. Bu sorunların siyasi diyalogla çözümüne katkı sağlamamız lazım. Kardeş İran'dan da beklentimiz budur."