Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için bulunduğu İstanbul’da bugün öğleden önce çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdi.
Bakan Çavuşoğlu, dün Filistin, Afganistan, Bangladeş, Mali ve Gine Dışişleri Bakanlarıyla görüşmüş ve İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi kapsamında düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına başkanlık etmişti. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu zirve kapsamında bugün de çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu, ilk olarak Surinam Dışişleri Bakanı Niermala Badrising ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede iki ülke arasındaki işbirliği anlaşmaları, Türkiye’nin Eximbank kredisi olarak Surinam’a tahsis edebileceği meblağ ve enerji işbirliği konuları gündeme geldi. Görüşmede ayrıca iki ülkenin özellikle projeler bazında işbirliği yapması hususunda da mutabakata varıldı. Surinam Dışişleri Bakanı Badrising, diplomasi akademisi için Surinamlı diplomatlara Türkiye’nin sağlamış olduğu burslar için teşekkür etti. Badrising, ayrıca THY’nin Surinam’a uçuş başlatması konusunda talepte bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, günün ikinci ikili görüşmesini Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Seyyale’yle gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu, görüşmede Türkiye’nin bu kritik dönemde Libya’ya destek vermeye devam edeceğini ifade ederek, terörizmin önlenmesi konusunda işbirliğinin sıkılaştırılması gerektiğini bildirdi. Çavuşoğlu ayrıca, Türkiye’nin 2011 devriminden sonra Libya’da büyükelçilik açan ilk ülke olduğunu, büyükelçiliği en kısa zamanda tekrar faaliyete geçirmek istediklerini belirterek, yeni görevinde Seyyale’ye başarı diledi. Seyyale, Türkiye’nin Libya’ya vermiş olduğu destek için teşekkür etti. Görüşmede, Libya vatandaşlarına uygulanan vize uygulaması da gündeme geldi.
Bakan Çavuşoğlu, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdildaev ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Kırgızistan’daki son siyasi gelişmeler ele alındı. Görüşmede ayrıca, iki ülke arasındaki ikili ziyaretlerin arttırılması ve önümüzdeki döneme ilişkin program hazırlıkları gündeme geldi. Yüksek Seviyeli İşbirliği Konseyi toplantısının dördüncüsünün önümüzdeki dönemde Kırgızistan’da yapılması hususu gündeme geldi. Görüşmede, ikili ekonomik ilişkilerin gidişatı konusu tartışıldı. Kırgız Dışişleri Bakanlığı’nın iletişim altyapısının güçlendirilmesi hususu da gündeme geldi.
Bakan Çavuşoğlu, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi’yle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, ikili ilişkiler, özellikle savunma sanayi konusundaki işbirliği, konsolosluk konuları, terörizmle mücadele konusundaki işbirliği, ekonomik işbirliği, uluslararası kuruluşlardaki adaylıkların desteklenmesi hususları gündeme geldi.
Bakan Çavuşoğlu, Komorlar Dışişleri Bakanı Abdoulkarim Mohammed ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu, TİKA’nın Komorlar’da bir koordinasyon ofisi açmak istediğini, bu ofisin biran önce açılmasını beklediğini belirterek, Türk iş adamlarının da Komorlar’da yatırım yapmak istediklerini, bu çerçevede iş adamlarının teşvik edilmesi gerektiğini, ayrıca Dışişleri Bakanlığı olarak Komor diplomatlarına eğitim verebileceklerini söyledi. Komorlar Dışişleri Bakanı ise Türkiye’nin Komorlar’a yönelik ilgisi ve yardımları için teşekkür etti.
Bakan Çavuşoğlu’nun bugün ayrıca Kazakistan, KKTC, Gambiya, Fildişi Sahilleri Dışişleri Bakanları ile görüşmesi bekleniyor.