Dünya İnsani Zirvesi’nde konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası toplumların külfet paylaşımı konusunda daha sorumlu davranması gerektiğine vurgu yaparak, Suriyeli göçmen krizinde, bazı ülkelerin harekete geçmesi için krizin kapılarına dayanması gerektiğini gördük dedi. 60’a yakın ülke lideri, sivil toplum temsilcileri, akademik ve uluslararası kuruluşların katıldığı zirve kapsamında düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bir konuşma yaptı.
“BM GÜVENLİK KONSEYİ REFORMA TABİ TUTULMALI”
Yuvarlak masa toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bugüne kadar şu soruya hep beraber yanıt vermeye çalıştık. Kısıtlı imkanlarımızı en etkin şekilde nasıl kullanabiliriz. İnsani krizlerle daha etkin mücadele edebilmek için artık yeni bir soru sormalıyız. Krizlerin ortaya çıkış nedenlerini ve bunlara müdahale yöntemlerimizi iyi incelemeliyiz. Temel nedenlere eğilmeliyiz. Milyonlarca insan dini, etnik çatışmalar nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalıyorlar. Bunların ortaya çıkışını engellemek için siyasi ve toplumsal önlemleri almalıyız. BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası platform ve örgütleri reforma tabi tutmalıyız. Fakirliği ortadan kaldırmalıyız. Ülkelerin doğal afetlere daha hazır olmalarını sağlayabilir ve afet sonrası yaraları daha hızlı sarmayı başarabiliriz.
“TAAHHÜTLERİN TÜMÜNÜ DESTEKLİYORUZ”
Bazı ülkelerin insani yardım için krizin kapılarına dayandığında harekete geçtiğini belirten Çavuşoğlu, “Uluslararası toplumların külfet paylaşımı konusunda daha sorumlu davranmasını sağlamalıyız. Bunu en son Suriye göçmenlerle ilgili gelişmelerde gördük. Bazı ülkelerin harekete geçmesi için krizin kapılarına dayanması gerekti. Külfet paylaşımı hem biri insani yükümlülük hem de krizlerin erken önlenmesini sağlayacak bir araçtır. İnsani krizler insani yardımlarla hafifletilebilir. Türkiye olarak insani faaliyetlerimizi bütüncül anlayışta yürütüyoruz. Taahhütlerin tümünü destekliyoruz” diye konuştu.