Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Yunanistan ile Ege konularında anlaşmazlıklarımız var. İstikşafı görüşmeler ile bu sorunları aşmaya çalışıyoruz” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşme gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmenin ardından Çavuşoğlu ile Stoltenberg ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.
Yapılan görüşmede NATO-Türkiye ilişkilerini değerlendirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Kaçak göç ile mücadele ve insan kaçakçılığı ile mücadele ile Ege Denizi’ndeki insani dramları sonlandırmak için NATO’nun Ege üzerindeki aktivitelerini değerlendirdik. Başından beri NATO’nun Ege’deki aktivitelerini destekledik. NATO’dan bir ricamız vardı; NATO’nun buradaki aktiviteleri Türkiye’nin ve Yunanistan’ın da siyasi ve hukuki pozisyonlarını etkilemesidir. Yunanistan ile Ege konularında anlaşmazlıklarımız var. İstikşafı görüşmeler ile bu sorunları aşmaya çalışıyoruz. Diğer taraftan, Temmuz ayında Varşova’da gerçekleşecek olan NATO zirvesinin gündemini konuştuk. NATO’nun alacağı kararlar ve onların uygulamasını değerlendirdik” diye konuştu.
NATO’nun genişleme politikasını da değerlendirdiklerine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Genişleme konusunda Türkiye’nin pozisyonu son derece nettir. Biz Karadağ’ın üyeliğini destekliyoruz. Ama diğer aday ülkelerin üyeliği konusunda da ilerlemelerin katedilmesi gerekiyor. Bosna Hersek, Makedonya ve Gürcistan’ın kastediyorum. NATO-Rusya ilişkileri çok önemlidir. Kısa süre önce Brüksel’de, NATO-Rusya toplantısı gerçekleşti. Bugün NATO’nun DAEŞ terör örgütüne karşı neler yapabileceğini değerlendirdik. Bunun dışında özellikle terör örgütünden etkilenen ya da şuan da yönetilemeyen ülkelere NATO nasıl destek verebilir. Bugün Irak’ta NATO üyesi ya da NATO ortağı çok sayıda ülke değişik gruplara eğitim ve donatım desteği veriyor. NATO’nun koordinasyonun da aslında bu eğitim çalışmalarını daha etkili bir şekilde gerçekleştirebiliriz. Libya’da güven oyu almaya çalışan bir geçiş hükümeti var. Geçiş hükümetinin önünde zorluklar var. Bunlardan bir tanesi Libya’da ki DAEŞ’in mevcudiyeti. Bunlarla mücadele edebilecek güçlerin oluşturulması konusunda da NATO ile birlikte destek verebiliriz. Afganistan ihtiyaç duyduğu sürece Türkiye Afganistan’ın yanında olacak ve NATO’nun kararlı destek misyonuna da katkı vermeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.