Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Esenler’de mavi kapakların toplanması ile engelli vatandaşlara alınan akülü ve tekerlekli sandalyeleri dağıttı. Özhaseki, “Batılılar zannediyor ki çevreci sadece kendileri, sera gazı salınımında sadece kendileri mücadele ediyor, dışarıyı kirletenlere karşı yalnızca kendileri mücadele ediyor” dedi.
Esenler Belediyesi, "Çöp Diye Atmadık Esenler’e Yeniden Kazandırdık" sloganıyla mavi kapakların toplanması ile engelli vatandaşlara sağlanan akülü ve tekerlekli sandalyelerin dağıtımını yaptı. İstanbul Ticaret Odası Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören, belediye temizlik işçilerinden oluşan koronun Erkin Koray’ın unutulmaz Çöpçüler şarkısını ve 15 Temmuz için bestelenen şarkıyı söylemesi ile başladı. Esenler Belediyesi’nin Temizlik Korosu’nun şarkılarını çok beğenen Bakan Özhaseki, işçileri bakanlık önünde mini bir konser vermeye davet etti. Koronun performansı vatandaşlardan da tam not aldı. Ardından protokol konuşmaları ile devam eden törende çevre temizliğine ve geri dönüşüm çalışmaları ile sağlanan kazanımlara vurgu yapıldı. Törende engelli vatandaşlara akülü ve tekerlekli sandalyelerini Bakan Özhaseki verirken, Atık Pil Toplama Yarışması’nda en çok pil toplayan okullar da ödüllerini Vali Şahin’den aldı. Tören sonunda okulu gezen Bakan Özhaseki ve beraberindeki heyet, atıkların ayrıştırılmasından elde edilen gelirlerle alınan defterleri de öğrencilere dağıttı.
“Batılılar zannediyor ki çevreci sadece kendileri”
Esenler Belediyesi Temizlik Korosu’nun şarkılarını çok beğendiğini ifade eden Bakan Özhaseki, “Koroya bakanlık önünde mini bir konser verdireceğim, sonra da onları misafir edeceğim. Benim korkum bu arkadaşların meslek değiştirmesi. Batılılar zannediyor ki çevreci sadece kendileri, sera gazı salınımında sadece kendileri mücadele ediyor, dışarıyı kirletenlere karşı yalnızca kendileri mücadele ediyor. Bizim gibi 3’üncü dünya ülkeleri, geri kalmış ülkelerin çevreyle ilgili bilinçleri yok zannediyorlar. Zamanında ecdadımızın kurduğu medeniyetlere bakarsak o kadar güzel örnekler var ki nesil olarak biz bugün hoyrat davranıyoruz. Kirlilikler noktasında titiz davranmıyoruz. Hanımefendiler var burada, evlerimizin içi müze gibi toz olmaz orada ama pencereyi açıp dışarıya atmaya çok meraklıyız” diye konuştu.
“1.5 milyar lira sadece çevreyle ilgili yatırım yapan belediyelere hibede bulunduk”
Bakanlık olarak çevreyle ilgili çalışmalara çok önem verdiklerini söyleyen Özhaseki, “2003 yılına kadar sadece 15 tane katı atık tesisi varken, AK Parti hükümetleri döneminde yapılan faaliyetlerle 80 civarında katı atık tesisi var. Nüfusun sadece yüzde 30 civarında atık su arıtma tesisine sahipken, şimdi neredeyse nüfusumuzun yüzde 80’inin kullanmış olduğu su doğru atık kullanma tesisine gidiyor, arıtılıyor, temizleniyor ve dışarıya öyle veriliyor. Sadece 150 civarında mavi bayraklı plajımız varken, bugün 450 civarında mavi bayraklı plaja sahibiz. Geçtiğimiz yıllarda 1.5 milyar lira sadece çevreyle ilgili yatırım yapan belediyelere hibede bulunduk, bunu yapmaya da devam edeceğiz. Son dört yıldır ozonla ilgili dünyada verilen bu mücadeleden dolayı da Türkiye olarak biz madalya aldık” dedi.
“Çöpten defter, kitap, mutluluk üretiliyor”
Geri dönüşüm çalışmalarının önemine dikkat çeken İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, “Asrımızın en büyük sıkıntılarından biriydi çöp ama hem dünyadaki hem ülkemizdeki gelişen teknoloji ve anlayış artık çöpü bir yük olmaktan, toplumlar için bir bela olmaktan çıkarıp, aksine bir zenginlik olmaya doğru hızla yöneltmiş durumdadır. Artık çöpten enerji üretiliyor, ekmek üretiliyor, çöpten defter, kitap, mutluluk üretiliyor” diye konuştu.
“Amerika’dan paketle mavi kapak gönderenler oluyor”
Geri dönüşüm çalışmaları sayesinde 3.5 milyon defter dağıttıklarını ifade eden Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “İlçemizde zengin fakir ayırt etmeden İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz bize kaç defter demişse o kadar defteri çocuklarımıza verdik. Engelli kardeşlerimizin engelini ortadan kaldıran, engelsiz dünyayı kurabilecekleri tekerlekli sandalyeden akülü sandalyeye kadar mavi kapak kampanyasıyla şu ana kadar 2 bin 650 tekerlekli sandalye dağıtmışız. Yüzlerce akülü sandalye dağıtmışız. Bunların hiçbir tanesi belediye bütçesinden alıp dağıttıklarımız değil, mavi kapak kampanyasıyla. Amerika’dan paketle mavi kapak gönderenler oluyor, bu kadar duyarlı bir toplum var” dedi.