Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ’’Tarihte yaşanmış olayları yargılamak ve bu konuda hüküm vermek asla Meclis’teki arkadaşların işi değil. İki satır kitap okumamış insanların, tarihte ne olduğundan haberi olmayan insanların sadece politik bir tavırla verdiği kararlar kabul edilebilir gibi değil” dedi.
Sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda şirketlerin çevresel, sosyal, ekonomik başarılarını bütüncül bir yaklaşım içerisinde değerlendiren “Avrupa Birliği Çevre Ödülleri” sahiplerini buldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen ödül töreni, TOBB ve Bölgesel Çevre Merkezi- REC işbirliğinde düzenlendi.
Törende konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, “Bakanımız ödülleri özellikle kendi vermek istedi. Çevre insanoğlu geliştikçe, sanayileştikçe kendi yaşayabileceği tek yer dünya. Dolayısıyla bu dünyayı hep beraber tekrar bizim aleyhimize dönecek şekilde kirletiyoruz. Gelecek nesillere kötü bir miras bırakıyoruz. Ülke olarak bunun geç farkına varmış olsak da Türkiye bu işlerde öncülük etmektedir. Bu kapsamda özellikle şirketlerimiz açısından jüri ödülü ve birincilik ödülü alanlar Avrupa’daki meslektaşlarımızla işbirliğini geliştirecekler” ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, şirketlerin Ar-Ge’ye daha fazla önem vermesi gerektiğinin altını çizerek, “Ülke olarak kişi başına düşen gelirimizi 25 bin dolarlara getirmek istiyoruz. Zenginleşebilmenin yolu inovasyondan ve teknolojiden geçiyor" şeklinde konuştu.
Bakan Özhaseki ise şunları kaydetti: “Burada Alman dostlarımızın da olduğunu görüyorum. İki gündür ülke gündemini meşgul eden konuyla ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Almanya’yı biz müttefik biliyoruz, ‘Almanya bizim dostumuz’ diyerek büyüdük. Orada çalışanlar ekmek parası kazanıp ülkeye keyifle döndüler. İlişkilerimizin sürdüğü dönem içerisinde dostluk ve karşılıklı olarak bir anlayış gördük. Alman Parlamentosu’nda kabul edilen ve oradaki delegasyonun Türkiye aleyhine konuşarak almış olduğu karara ne kadar üzüldüğümüzü ifade etmek isterim. Önemli olan geçmişte, tarihte yaşanmış olayları bugün gündeme getirilmesi değil. Eğer gündeme getirilecekse her milletin geçmişte, tarihte belki de bugün benimsemediği, sevmediği o kadar çok acı olay var ki o günün şartlarında yaşanmış olarak kabul edilmesi gereken bir şey olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bunu yapacaksak Almanya’ya bizim çok söyleyeceklerimiz var. ’Tarihte yaşanmış olayları yargılamak ve bu konuda hüküm vermek asla Meclis’teki arkadaşların işi değil. İki satır kitap okumamış insanların, tarihte ne olduğundan haberi olmayan insanların sadece politik bir tavırla verdiği kararlar kabul edilebilir gibi değil” dedi.
Konuşma sonrası birinci olan şirketler açıklanarak Bakan Özhaseki’nin elinden ödüllerini aldı. Ürün/Hizmet, Yönetim ve Süreç olmak üzere üç kategoride dereceye giren 8 firma, Türkiye’yi Avrupa’da temsil edecek. Buna göre; "Süreç" kategorisinde Vestel’e, "ürün/ hizmet" kategorisinde Recydia’ya, "yönetim" kategorisinde de İETT’ye birincilik ödülü verildi.