Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, terörün zarar verdiği doğu illerinin yeniden inşasına değinerek, “Sur hariç Cizre, Silopi, İdil gibi yerlerde tahmin ediyorum bir sene içerisinde bütün konutları yaparız, altyapısı ve üst yapısı ile mükemmel şehirler haline getirip vatandaşlara veririz” dedi.
İzmir’de bir takım incelemelerde bulunmak ve projeleri görüşmek üzere gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ı ziyaret etti. Ziyarette AK Parti İl Başkanı Bülnet Delican’ın yanı sıra milletvekilleri de hazır bulundu. Valilik şeref defterini imzalamasının ardından konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yapılacak olan yatırımları ve yeni projelerle ilgili görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Yoldan gelenin çantasına bakılırmış, bizde müjdeli haberlerle geldik İzmirimize. Bakanlığımızın iki işlevi var, çevrecilik ve şehircilik. Çevre olmazsa olmazımız, onu korumak zorundayız. Çevresiz bir ortamda yaşayamayacağımız çok iyi biliyoruz. Bir taraftan da kalkınmaya, şehirlerde yaşamaya, yatırımlara ihtiyacımız var. Bütün bunların dengeli bir şekilde götürülmesi bizi çok yakında ilgilendiriyor. İzmirimizde de bir taraftan körfezin temizlenmesi, biraz yılan hikayesine dönen ÇED meselesi, bir taraftan katı atık tesislerinin yapılması konusundaki ÇED raporları, diğer taraftan da hızlı oalrak başlaması gereken dönüşüm projeleri var. Tabi ana eksen bu olup, bunun yanı sıra yapabileceğimiz faaliyetler hakkında görüş alışverişinde bulunacağız” dedi.
Kentsel dönüşüm
Karabağlar kentsel dönüşüm konusunda da epey çalışma yaptıklarını anlatan Özhaseki, “Masa başı çalışmalar bitti, file geçme dönemindeyiz. Önümüzdeki birkaç içinde başlarız diye düşünüyorum. Çok güzel bir şehircilik örneği vereceğiz diye düşünüyorum. Yaptığımız planda çok güzel sosyal donatı alanları kuruldu, insanlar orada yaşamaktan büyük mutluluk duyacaklar. İnşallah gelişimiz hayırlı işlere vesile olur” diye konuştu.
“Çatışmaların olduğu 7 bölgeden teröristleri temizledik”
Bakan Özhaseki bir basın mensubunun sorusu üzerine Sur ve diğer doğu illerinin yeniden inşa ve restorasyonu ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Özhaseki, “12-13 yerde çok ciddi çukurlar kazılıp devlete kafa tutma diyeceğimiz ve öz yönetim ilanları vardı. Ama 7 bölgede çatışmalar daha yoğun yaşanmıştı, ve bu bölgelerde Allaha şükür biz teröristleri temizledik. Güven asayiş geldi, şehirler ve vatandaş normale dönüyor. Oralarda yapılan devletin bir taraftan o kudretli elini teröristlere vurmaktı, bu vuruldu. Ama bir taraftan da devletin şefkatli kanadını vatandaş tarafına döndürüp onların yaralarını sarmak zorundayız. Çünkü vatandaş oralardan ayrıldığında evlerini tertemiz bırakmışlar ama teröristler o evlere girmişler duvarları delmişler, oraları mevzi olarak çatışma alanına döndürmüşler. Oralarda binlerce ev yıkılmış” ifadelerini kullandı.
“Sur hariç Cizre, Silopi,İdil bir senede biter”
Yaptıkları çalışmaların artık netice vermeye başladığını ifade eden Bakan Mehmet Özhaseki, sözlerine şöyle devam etti:
“ Sur hariç Cizre, Silopi, İdil gibi yerlerde tahmin ediyorum bir sene içerisinde bütün konutları yaparız, altyapısı ve üst yapısı ile mükemmel şehirler haline getirip vatandaşlara veririz. Sur’un ayrıcalığa sahip olmasının sebebi, orası binlerce yıldır yaşayan kadim bir yer, değişik dinler medeniyetler hüküm sürmüş. Değişik tescilli eserler var. Bin 200 civarında tescilli eserler var. Camiler, hamamlar, medreseler, kiliseler, havralar, çeşmeler bütün bunların yaşadığı bir yerde bunları gözeterek yola çıkmanız gerekiyor. Bir de UNESCO’nun orada almış olduğu kararlar var. Surlar ve bahçelerle ilgili. Koruma amaçlı imar planlarına uygun şekilde devam ettiriyoruz çalışmalarımızı. Yani girip de orada TOKİ’yi sokarak 5 katlı evleri yapıp insanlara dağıtmak değil amacımız, o geleneksel dokuyu yaşatmak. Bir o klasik Diyarbakır evleri ve o planlamayı orda devam ettirmeye çalışıyoruz zaman alması ondan. İki bütün tarihi eserler elden geçiyor, tamamı restore ediliyor ve binlerce ser kurutuluyor Sokak sağlıklaştırma yapıyoruz. Bütün esnafların dükkanları taş ve ahşap yapı hale geliyor. Sur’da tarihi eserlerin restorasyonu çok kolay olmuyor, biraz zaman alıyor.”
“İzmir ile ilgili her sorunda yardımcı olacağız”
Bakan Mehmet Özhaseki, valilik ziyaretinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti.
Başkan Kocaoğlu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İzmir Büyük Körfez Projesi öncesi ÇED raporunun imzalanmasından dolayı Bakan Özhaseki’ye teşekkürleri iletti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de İzmir ile ilgili her sorunda her türlü yardımda bulunacaklarını hatırlatarak, şunları söyledi:
“İzmir şanslı bir kent, başbakanı olan bir kent. 21 yıl belediye başkanlığı yaptım o dönemden Aziz Bey ile tanışıyoruz. Her şehirde tıkanmışlıklar, sorunlar varsa çözebileceğimiz alanlar varsa onların her birini çözmek bizim temel prensibimiz. İzmirle ilgili yapılacak her ne iş varsa Başbakanımız talimatıyla yardımcı olacağımızın sözünü veriyorum.”