Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye’nin önündeki en önemli konunun yeni anayasa olduğuna inanıyorum. Güçlü demokrasi, güçlü ekonominin olmazsa olmaz bir şartıdır. Türkiye, darbe döneminin mahsulü olan bir anayasa ile yoluna devam edemez" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Girişimci İşadamları Vakfı’nın düzenlediği iftar programına katıldı. Eyüp Bahariye Mevlevihanesi’nde düzenlenen iftar programı sonrası yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Özlü, Türkiye ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 oranında büyüdüğünü anımsatarak, böylece OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ekonomi olma başarısını gösterdiklerini ifade etti. Sanayi sektörünün ilk çeyrekte yüzde 5,9 oranında büyümesini sevindirici diğer gelişme olduğunu ifade eden Bakan Özlü, şunları kaydetti:
"Zira sanayiye ve üretime dayalı bir büyüme, nitelikli, sıhhatli ve sürdürülebilir bir büyüme anlamına geliyor. Türkiye’nin son dönemde ortaya koyduğu büyüme performansı, gerçekten de takdiri fazlasıyla hak ediyor. Çünkü hem bulunduğumuz coğrafyada çok zorlu bir süreç yaşanıyor hem de küresel ekonomide hala ciddi sıkıntılar bulunuyor. Bu konjonktüre rağmen büyümeye devam etmemiz, Türkiye ekonomisinin ne kadar güçlü dinamiklere sahip olduğunu gösteriyor. Ekonomide ve siyasette sağlanan güven ve istikrarın önemi, böyle günlerde çok daha iyi anlaşılıyor. Ancak elbette, ülke olarak, daha kat etmemiz gereken çok mesafe var. Büyümenin lokomotifi olan sanayi sektöründe, katma değeri artırmamız gerekiyor. Katma değeri artırmanın yolu da teknolojiden geçiyor. "
Türkiye’nin daha fazla teknoloji üreten ve ürettiği teknolojiyi daha fazla ticarileştirebilen bir ülke haline getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Bakan Özlü, ihracat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payının en az yüzde 15 seviyesine çıkartılması gerektiğini söyledi.
Bakan Özlü, Nisan ayında, yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içindeki payının yüzde 3,5 olarak gerçekleştiğini anımsatıp, aynı ürünlerin ithalat içindeki payının ise yüzde 16,8 olduğuna dikkati çekerek, konuşmasına söyle sürdürdü:
"İşte hep birlikte odaklanmamız gereken yer burasıdır. Bakanlık olarak vizyonumuz, Türkiye’yi dünyanın en önemli teknoloji üretim üslerinden birine dönüştürmektir. Yüksek gelir grubuna dahil ülkelerden biri olacaksak, teknoloji üretme ve ticarileştirme kapasitemizi muhakkak artırmalıyız”.
Bilim ve teknolojide başarılı ülkelerin ortak özelliklerinin başında, demokrasi kültürlerinin ve hukuk standartlarının yüksekliğinin geldiğini, bilim ve düşüncenin özgürlükçü bir ortama ihtiyaç duyduğunu belirten Bakan Özlü, "Güçlü demokrasi, güçlü ekonominin olmazsa olmaz bir şartıdır. Türkiye, darbe döneminin mahsulü olan bir anayasa ile yoluna devam edemez.
Türkiye, artık yeni, sivil ve demokratik bir anayasayı hak ediyor. Mevcut parlamentonun üzerindeki en önemli vazife budur. Ancak bu süreçte, STK’larımızın da daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ve yeni anayasa talebinizi, daha güçlü bir şekilde dile getirmeniz gerektiğini düşünüyorum. Demokratik ülkelerin başarılarında sivil toplum kuruluşlarının çok önemli bir rolü bulunuyor” şeklinde konuştu.
Bakan Özlü sözlerini şöyle sürdürdü:
“Demokrasi seviyemiz yükseldikçe, ülkemizde de çok daha başarılı ve etkin STK’ların oluştuğunu gözlemliyoruz. Girişimci İşadamları Vakfı, işte bu başarılı STK’larımızın arasında yer alıyor. Biliyorsunuz, yaklaşık bir aydır, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini ifa ediyorum. Bakanlık görevini yürütürken, en çok dikkat edeceğim hususlardan birisi, STK’larımızla yakın bir işbirliği kurmak olacaktır. En iyisini biz biliriz demeyeceğiz. Bakanlığımızı, tepeden inmeci bir anlayışla yönetmeyeceğiz. İş dünyamızı ilgilendiren kararlarımızı alırken, bu kararları, bizzat sizlerle birlikte alacağız. Sizlerle birlikte, her açıdan çok daha güçlü bir Türkiye inşa edeceğimize inanıyorum. Sizlere yaptığınız yatırımlar için, üretim ve ihracat için, oluşturduğunuz istihdam için teşekkür ediyorum."
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü konuşmasının ardından girişimcilik eğitiminden mezun olan öğrencilere sertifikalarını verirken, Vakıf Başkanı Mehmet Koç tarafından kendisine anı plaketi takdim etti.
Düzenlenen iftar programına Girişimci İş Adamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç’un yanı sıra Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da katıldı. Program daha sonra hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.