Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda yapılan restorasyon çalışmalarına yönelik eleştirileri 'siyasi' olarak nitelendirdi. Topçu, "Kültür varlıklarımızın korunması, kollanması siyasete alet edilecek bir şey değil. Siyaseti kültürden uzak tutalım." dedi.

Bakan Topçu, bir takım ziyaret ve T20 toplantısına katılmak üzere geldiği Antalya'da ilk olarak Antalya Valiliği'ne geldi. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Topçu, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda 'mutfak mermeri'nden yapılan restorasyonla ilgili eleştirilere de cevap verdi. Kültür varlıklarıyla ilgili yapılan çalışmaların belirli bir silsile içersinde olduğunu söyleyen Topçu, "Birileri öyle ideolojik bir linçle, 'şuradan ne çıksa da vursam, iktidarı bir yerle yeksan etsem..' bu tür anlayıştan vazgeçmek gerekiyor. Kültür varlıklarımızın korunması kollanması siyasete alet edilecek bir şey değil. Oradaki restorasyon, tadilat, onarım, bunun kurulu var, teknik heyeti var. Eline kazma küreği alan bu işleri yapmıyor. Bu eleştirileri yapanlar da bu konuları biliyor." dedi.

Restorasyon çalışmasıyla ilgili kimsenin kendi başına bir şey yapmayacağını söyleyen Topçu, çalışmaların raporlar doğrultusunda yapıldığını savundu. "Herşeyi siyasallaştırıyoruz. Bu doğru değil." diyen Topçu, "Siyasetin de bir ahlakı olur. Bir zamanlar hep söylerdim 'siyaseti şu camiden, kışladan, okuldan bu işleri uzak tutalım.' Şimdi de kültürden uzak tutalım." dedi.

Kültürün bir varlık nedeni olduğunu belirten Topçu, şöyle devam etti: "Aspendos'un tadilat ve onarımıyla ilgili bu laflar kimin işine yarar? Bu eleştiriler kimin işine yarar? Antalya'nın işine yaramaz. Turizm sektörünün, kültür varlıklarımızın işine yaramaz. Burada doğru söz yok bir kere. Söylediğinin ne altı var, ne üstü var, ne tekniği var. Cümle kurmaktan aciz insanlar bu işi siyasete alet ederlerse doğru olmaz. Restorasyonları da yapıyoruz inşallah iyi olacak."

Topçu, programının el vermesi durumunda Aspendos'u ziyaret edeceğini de söyledi.