Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Almanya Federal Meclisi’nin 1915 Ermeni olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı kabul etmesine tepki göstererek, “Bu kararı, Almanya’nın kendi ayıbını örtme çabası olarak düşünüyorum” dedi.
Bir dizi programlara ve açılışlara katılmak üzere akşam saatlerinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile birlikte Malatya’ya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı ziyaret etti. Ziyaret öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Tüfenkci, Almanya Federal Meclisi’nin 1915 Ermeni olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı kabul etmesi ile ilgili olarak, Almanya Federal Meclisi’nin tarihi gerçeklere aykırı bir şekilde karar aldığını ifade etti. “Bu kararı, Almanya’nın kendi ayıbını örtme çabası olarak düşünüyorum” diyen Bakan Tüfenkci, “Doğrusu konuyla ilgili tarihte yaşanan olayları biz Türkiye olarak bütün belgeleriyle ve bilgileriyle bütün dünyaya açtık. Ama Almanya’nın Türkiye gibi bir ülkeyi kaybetme pahasına bu tür siyasi kararlar alması doğrusu bizleri üzüyor. Elbette ki buna ilişkin tavrımızı Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlarımız ortaya koyacaktır” diye konuştu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, Almanya Federal Meclisi’nin almış olduğu kararı asla kabul etmediklerini belirterek, “Bununla ilgili olarak tarihin sayfalarının açılması gerektiğini hep söyledik. 1915 olaylarında ölenlere Cumhurbaşkanımız ‘Allah’tan rahmet diliyoruz’ demişti. Buna rağmen bu ülkelerin konuyla ilgili aldığı tavır son derece manidardır. Dünyanın birçok yerinde hala katliamlar yapılıyor ama bu devletler bu katliamları görmezden gelerek 1915 olaylarına takılıyorlar. Bu durum son derece üzücü” şeklinde konuştu.