Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TGRT Haber canlı yayınında Batuhan Yaşar’ın sorularını yanıtladı.
Bakan Bülent Tüfenkci, gündeme ilişkin sıcak başlıkları değerlendirerek, ekonomiyle ilgili önemli mesajlar verdi. Tüfenkci ayrıca iş dünyasının darbe girişimi karşısındaki duruşuna vurgu yaptı.
Tüfenkci, “16 Temmuz’dan itibaren piyasaları açık tutmaları, ürün borsalarının açılması, para transferlerinin yurt içi-yurt dışı yapılması, beklenenin çok altında dalgalanma yaşanması esasında milletin ekonomiye sahip çıkmasını gösteriyor. Aynı zamanda reel sektörün hükümete olan güvenini gösteriyor" dedi.
"Devlet mekanizmasının işleyişine dinamit koyanları ayıklıyoruz"
Bakan Tüfenkci konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Birilerinin iddia ettiği gibi devlet hafızasını, mekanizmasını zora sokacak anlamda anlaşılmaması gerekir. Bu devlet mekanizmasının işleyişine dinamit koyanları ayıklıyoruz. Bu yapılarla hiçbir ilişkisi olmayanları da biz mutlaka liyakatleri çerçevesinde değerlendirir, yükseltiriz. Yüzde sıfıra yakın hata ile çalışmak istiyoruz ve bu mücadeleyi önemsiyoruz.”
İş dünyasını ve bankaları uyardı
Bakan Bülent Tüfenkci, herkesin FETÖ ile ilişkili olduğu yönünde çok şüpheci bir tutumun da piyasa zarar vereceğine değinerek, özellikle bankacılık sektörü ve iş dünyasını uyardı. Tüfenkci, “Bankalarımız bu noktada o şirket midir bu şirket midir deyip, kredi musluklarını kesmemelidir. Özellikle iş aleminde 17-25 Aralık’tan sonra bu yapılarla ilişkisini kesmemiş olanlar üzerinde yoğunlaşmak gerekir” diye konuştu.
"İflas ertelemenin uzun süre gündemden düşürülmesi gerekebilir"
Tüfenkci, darbenin maliyetinin tahmini olarak 300 milyon liralık bir rakam olduğuna dikkat çekti ve darbe girişiminden sonra Türk ekonomisinin sağlam duruşuna vurgu yaptı. İflas ertelemeye de değindi. Piyasa tarafından iflas ertelemenin kötüye kullanıldığına dair yaygın şikayetlere dikkat çeken Tüfenkci, "İflas ertelemenin yeniden ele alınıp belki de uzun süre gündemden düşürülmesi gerekir” ifadelerine yer verdi.
"Bu darbe girişimi dahi bizi büyümeden alıkoyamayacak"
Bakan Tüfenkci, darbe girişiminden sonra olağanüstü bir faiz, döviz dalgalanması olmamasına dikkat çekerek, “Bu darbe girişimi dahi bizi büyümeden alıkoyamayacak” diye konuştu. Tüfenkci, bireysel emeklilik, taşınır malların rehinine ilişkin düzenleme, KOBİ’lerin finansmana erişimi gibi ekonomi ağırlıklı düzenlemelerin Meclis’ten geçirilerek yasalaşacağını anlattı.
Yenikapı mitingi
Bakan Tüfenkci, “Pazar günü bütün siyasi partilerin, bütün sendikaların kendi kimliklerini ötesinde Türk bayrağı ile o meydanın doldurulması ve o bayrağın altında mesaj verilmesi çok önemli” dedi. Tüfenkci, CHP ve MHP Genel Başkanlarının mitinge katılmasını, “Milletin iradesine sahip çıkma konusunda görev” olarak nitelendirdi.