Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Sinop’a heybemiz dolu geldik. 29 müjde ile geldik. Bunlar 140 milyon TL’dir” dedi.
Ankara’dan helikopterle Sinop’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sinop Havalimanı’nda düzenlenen törenle karşılandı. Bakan Eroğlu, karşılama töreninin ardından Sinop Valiliği’ne geçerek basın açıklaması geçekleştirdi. Bakan Veysel Eroğlu açıklamasında, “Buraya gelirken 12 tane tesisin temelini atıp açılışını yapacağız, bunlar 99 milyon TL dir. Bugün temel atacağımız tesisler var, Saraydüzü Barajı’nın sulamasını bitireceğiz, Gerze’ye su vereceği, Sinop - Boyabat ılık Su Barajı’nın temelini atacağız. Bunun dışında 6 dere ıslahı var bunu 10 a tamamlayacağız. Açılışı yapılacak olan 2 tesisimiz var bunların çalışmalarımızı bitirdik. Orman teşkilatımızın iftardan sonra fidan dağıtımı olacak, 5 bin fidan vatandaşlara dağıtılacak. Gelir getirici köy kredisi vereceğiz ve ağaçlandırma çalışmaları yapacağız. Ayrıca fenni arıcılık, güneş enerjisi, besi koyunculuğu olmak üzere destek vereceğiz. Erfelek Veysel köyünde ceviz ormanı oluşturacağız. Buraya gelirken heybemiz dolu geldik. 29 müjde ile geldik bunlar 140 milyon TL’dir. DSİ’nin 19 müjdesinde; baraj sulaması, baraj içme suyu maksatlı tesisi, içme suyu ishalatı ve 15 dere ıslahı yapılacaktır. Türkeli ve çevresine içme suyu vereceğiz, Gerze içme suyu ishalatını yapacağız, Ayancıkta dere ıslahı yapacağız. Bu sene 11 köyde ormanlar kuracağız. Sinop iline toplu koruma bina onarımı yapacağız. Orman teşkilatımız köylünün istediği 10 tane köprüyü yapacak.
Batı Karadeniz gelişim projesi Sinop da dahil olmak üzere 2019 yılı sonuna kadar 1200 tesisi tamamlayacağız. Sinop’ ta 8 tane baraj ve gölet yapacağız, 6 tane içme suyu talebi gerçekleştireceğiz, 33 tane dere ıslahını gerçekleştireceğiz, ağaçlandırma çalışmaları yapacağız, 6 adet koruma alanı yapacağız, 21 tane otomatik meteorolojik özel istasyonu kuracağız. Arıtma tesisleri hazırlayacağız. Ilık su barajının temelini atacağız. Şu ana kadar 20 dere ıslahı yaptık,20 meskun mahali taşkınlardan koruduk. Bal ormanları kurmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Eroğlu şöyle devam etti:
“Gelir getirecek türde köylere ağaçlandırma yapılacak. Sinop’ta 3 tane tabiat parkı 3 tane tabiat anıtı 1 tane yaban hayatı geliştirme sahası, 23 tane avlak yapılacak. Sarıkum’da da yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezi yapım projesi başlayacak. Sinop’a son 13 yılda 77 milyon eğitimi yapılmıştır. Bu sayede eğitim kalitesi her geçen gün artıyor. Ayrıca okullara da 4 bin 514 adet bilgisayar 297 sınıfa ADSL bağlantısı ve toplamda 174 Bilişim Sınıfı kurduk. Sağlık alanında da tam 81 milyon TL sağlık yatırımı gerçekleştirdik. (2003-2015 yılları arasında) Ulaştırma ve haberleşme alt yapısında Sinop’u dünya standartlarının üzerine taşımak maksadıyla son 13 yılda toplam 4,3 milyar TL’lik yatırım yaptık. Çiftçilerimizin yüzünü güldüren yatırımlar da yaptık. Sinop’ta çiftçilerimize 2003’ten bugüne 108 milyon TL hibe desteği sağladık. Bunların yanında vatandaşlarımızı da ev sahibi yaptık. Son 13 yılda Sinop’a 63 milyon TL maliyetinde toplu konut ve sosyal donatı yatırımı yaptık. Ve en önemlisi KÖYDES Projesi kapsamında Sinop’a 2005-2015 yılları arasında 152 milyon TL’lik yatırımı yaptık.”
Eroğlu, Valilik ziyaretinin ardından AK Parti İl Başkanlığı’na geçti.