Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, “Biz Cerablus’a girmeden önce buna Amerika ile de mutabık olmuştuk. Amerika PYD’yi SDG diye tanımlayarak başka bir formata soktu” dedi.
Bir yakınının cenazesi için Aksaray’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, cenaze töreni öncesi Aksaray Valisi Aykut Pekmez’i ziyaret etti. Bakan Yardımcısı Alaboyun yaptığı ziyarette gündemdeki konuları değerlendirdi. Fırat Kalkanı Operasyonu ile Türkiye’nin kendi güvenliğini sağladığını ifade eden Alaboyun, "Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın yan kuruluşu olan ve bizim terörist olarak ilan ettiğimiz Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) bir takım silahlı örgütlenmesi var. Amerika’da bunlarla iş tutuyor. Dolayısıyla onların gelişmesi Türkiye’yi aşırı derece de rahatsız etmiş durumda. Biz Fırat’ın batısını Azez’e kadar olan bölgeyi kendimiz için güvenli bölge olarak ilan ettik. Askerimiz girmeden önce buna Amerika ile de mutabık olmuştuk. Fakat Amerika PYD’yi SDG diye tanımlayarak başka bir formata soktu. Bundan dolayı da orada bir sıkıntı olunca Türk Silahlı Kuvvetleri olaya müdahale etmek durumunda kaldı. Yani biz güneyimizde tamamen terörist bir örgütün kuşatması altında olmak istemiyoruz. Bu çerçevede de sanıyorum 90 kilometre genişliğinde 24 kilometre derinliğinde de bir güvenli alan var. Oradan Elbab’a kadar inilecek gerekiyorsa. Çevrenin güvenliğini almamız lazım. Bizim için sadece DAEŞ terör örgütü değil. DAEŞ’in yanında PYD’si de var. PKK ile de uğraşıyoruz, diğerleri ile uğraşıyoruz. Bu çerçevede amacımız, ülkemizin güney sınırlarını güvenliğini sağlamak, bunun yanında da Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak” dedi.
Türkiye’de mücadele edilen terör örgütü PKK ve FETÖ’ye yönelik operasyonları değinen Bakan Yardımcısı Alaboyun, “Türkiye’nin huzurunu bozmaya çalışıyorlar. Bizi sadece PYD ile DAEŞ ile değil uzun süredir uyku halindeki PKK ile de mücadele ediyoruz. Açılım sürecinde PKK’nın çok kalleşçe hareketleri oldu. Bu süreci bir yerde baltaladı, ihanet etti. Bunların arkasında bir takım güçler var. Yabancı istihbarat örgütleri var. Onların ateşlemesi ile oluyor. Türkiye’nin bu bölgede büyümesi söz sahibi olması istenmiyor. Ama çok şükür ki güçlü bir liderimiz var. Cumhurbaşkanımız gibi ve bu 15 Temmuz ihanet hareketinden sonra da kenetlenmiş, Yenikapı ruhu olarak adlandırılan yeni bir siyasi anlayış var. Bunun da ülkemize çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bunun üstesinden el birliği içerisinde geleceğiz” diye konuştu.