Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, erken seçim ve koalisyon durumunda AK Parti'de uygulanan 3 dönem kuralının kendileri için işleyip işlemeyeceği ile ilgili "Şimdiden bunları konuşmanın erken olduğu kanaatindeyim, bunlar ihtimal dahilindedir." dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) üyelerini Bakanlıkta kabul eden Enerji Bakanı Yıldız, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. 'HDP’nin AK Parti ile koalisyon yapmayacağı açıklamasının ardından AK Parti CHP yakınlaşması gündeme geliyor. Şu anda AK Parti kulislerinde ne konuşuluyor?'’ sorusuna Yıldız, AK Parti'nin seçimin ardından ilgili kişilerle bütün olasılıkları ve ihtimalleri düşündüğünü belirterek, şöyle devam etti: "HDP'nin 'AK Parti ile koalisyon yapmayacağız' demesi, sanki AK Parti istediği halde koalisyon yapılmayacak anlamını çıkartmaması lazım. AK Parti ilgili kurumları ile birlikte bütün olasılıkları düşünmekte, ülke için en iyi kararı uygulayacaktır. Kaldı ki şu ana kadar AK Parti'nin istikrarı Türkiye’nin istikrarı ile eş anlamlı kullanılmıştır. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir. Seçim sonuçlarından çıkartılacak mesajların şu anda büyük tabloyu, ana resmi bozmadığı kanaatindeyim. Ama bir ikilemi de burada söylemek zorundayım. Kendilerinin oy oranları artmadığı halde, bazı partilerin zafer kazanmış gibi bir görüntü sergilemelerinin bir göz boyamaca olduğunu söylemem lazım. İstediği oyu alamadığında elektriğin arkasına sığınanlar bu seçimde bunun gerçeğini görmüşlerdir. Önceki seçimde de hiçbir vatandaşımızın oyu zayi olmamıştır. Gerek yerel seçimlerde gerekse cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olayın aslı, gerçeği buydu. Şimdi de aynı şekilde hiçbir vatandaşımızın oyu zayi olmamıştır."

'PİYASA İKTİDAR İLE KOALİSYON ARASINDAKİ FARKI HİSSETMEKTEDİR'

'Benzin fiyatlarında 15 kuruşluk bir zam yapıldı. Seçim sonrası yaşanan belirsizlikle piyasalarda dalgalanma söz konusu, dövizdeki bu dalgalanma devam ederse enerji maliyetlerini arttırır mı?' sorusuna ise Yıldız şöyle cevap verdi: "Seçim öncesi dolar paritesi 2.66’ydı 11 Haziran'da 2.81’leri gördü. Biz her zaman söylüyoruz, dolar ile alıp TL ile satan bir ülkeyiz. Buradaki her türlü parite değişiklikleri piyasayı etkilemektedir. Bugünlerde de 2.75 civarındadır döviz paritesi. 10 Haziran döneminde 65 dolara çıkan ham petrol varil fiyatları 13 Ocak’a göre yüzde 41 dolarda yüzde 21’ler civarında değer artışı olmuştur. Eğer daha stabil olması halinde dövizin doların ben yine eski rakamlara doğru gideceği kanaatindeyim. Tabi ki piyasada tek başına iktidar olmayla koalisyon hükümeti arasındaki farkı mutlaka piyasa hissetmektedir. O açıdan seçim sonrasında yaklaşık yüzde 5’ler civarında artan dolar bu tür sonuçları doğurmaktadır."

'3 DÖNEM KURALINI KONUŞMAK ŞU ANDA ERKEN'

Bakan Yıldız, erken seçim durumunda AK Parti'de uygulanan 3 dönem kuralının kendileri için işleyip işlemeyeceğinin sorulması üzerine "Şimdiden bunları konuşmanın erken olduğu kanaatindeyim, bunlar ihtimal dahilindedir. Yani erken seçim bu kurguların, bu konfigürasyonların dışında olan bir ihtimal değildir ama ben önümüzdeki özellikle 3 haftanın hem zihni hem de pratikte çok dinamik bir şekilde geçeceğine inanıyorum. Şimdiden bir kısım hissi açıklamaların yerini daha gerçekçi açıklamalara bırakacağına inanıyorum. Ülkenin gerçekleriyle yüzleşen partilerin yeni söylemlerde bulunacağına inanıyorum. O yüzden şimdiden erken seçimdir, koalisyondur cümlelerini kullanmanın da erken olacağına inanıyorum. O açıdan 3 dönem kuralı ne getirir ne götürür, bundan sonrasıyla alakalı erken seçim olma ihtimali nasıl uygulanır, bunların her birisini bence biraz zamana bırakalım." dedi.

'KOALİSYON HÜKÜMETİNİN ULUSLARARASI PROJELERE DİKKAT ETMELİ'

'AK Parti dışındaki muhalefet tarafından kurulan koalisyonlarda enerjiye yönelik yatırımlar durur mu?' sorusu üzerine Yıldız, "Oluşacak olan koalisyon hükümetinin enerji sektörü ile alakalı büyük uluslararası sermaye içeren bu projelere çok dikkat etmesi lazım geldiğini hatırlatmak isterim." fikrini belirtti.

Taner Yıdız, enerji sektörü özellikle devlet politikaları haline gelmiş önemli uluslararası yatırımları içermekte olduğunu belirerek, şunları kaldetti: "TANAP Projesi'nin, Irak politikalarımızın, Kuzey Irak sözleşmelerinin, Bağdat anlaşmalarının, Hazar'daki operasyonların, petrolün sahibi olmayla doğalgazın sahiplenilmesiyle alakalı her bir konunun önemli olduğuna inanıyorum. Nükleer ile alakalı yaptığımız anlaşmalar özellikle doğrudan yatırımları yani YASED’in de çok yakından takip ettiği önemli yatırımlardır. Şu anda yalnızca Akkuyu’dan 3.1 milyar civarında Türkiye’ye para girişi olmuştur. Şimdi seçim beyannamesinde ben nükleere karşı değilim ama nükleerin Akkuyu’da kurulmasına karşıyım diyen bir parti bunu tartışabilir hale getirmek isteyecektir. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Biz uluslararası yatırımların Türkiye’nin çıkarları ile Türkiye’nin büyümesi ile alakalı bu yatırımların Türkiye’ye büyük katma değeri olduğuna inanıyoruz. O yüzden olası bir koalisyon hükümetinin enerji sektörü ile alakalı büyük uluslararası sermaye içeren bu projelere çok dikkat etmesi lazım geldiğini hatırlatmak isterim."