Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aliağa ve Bursa’daki doğalgaz santrallerinin özelleştirilmesiyle ilgili açıklama yaparak, “Dün 80’e yakın imza attım geldim. Hükümet boşluğu oluşturamayız. Gerek Aliağa gerekse Bursa’da doğalgaz santrallerimizin özelleştirme takvimi açıklandı ve özelleştirilecektir.” dedi.

Bakan Taner Yıldız, Kayseri’de valilik tarafından düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. Burada gazetecilere açıklama yapan Bakan Yıldız, Türkiye’nin etrafındaki komşu ülkelerde yaşananlara dikkat çekerek, bu ülkelerin Ramazan ayını sıkıntılarla geçirdiği ve bayrama gireceklerini anlattı. Suriye ve Irak başta olmak üzere sorunların yaşandığını anlatan Yıldız, “Biz Ramazan'ın bereketinden uhuvvetinde bu ülkelerdeki sıkıntıların bitmesini Allah’tan diliyoruz. Bayram sevinç birlik ve beraberlik içinde geçmesi gerekirken kalbimizde bu derin acılarla giriyoruz. Bayram öncesinde yapılan turların bayram sonrasında yapılacak turlarla beraber ülkenin iradesine idaresine ve hükümet koymasına yararlar getireceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

'YUNANİSTAN ADINA ÜZÜLÜYORUM AMA TAHKİMDEKİ DAVAYI KAZANDIK'

Bakan Taner Yıldız, Paris’te tahkimde devam eden bir davanın Türkiye lehine sonuçlandığını belirterek, Yunanistan adına üzüldüklerini ama ülke menfaatini ön planda tuttuklarını söyledi. “Yunanistan adına üzüleceğimiz bir haber vereceğim” diyerek tahkim davası hakkında bilgi veren Bakan Taner Yıldız, “4 yıl öncesine dayanan bizim tahkim davası vardı. Botaş ile Yunanistan’ın milli şirketi DEPO arasında idi. Paris’te sonuçlandı. Türkiye’nin lehine karar açıklandı. Kenarımızda doğalgaz alımından kaynaklanan, kendi aramızdaki bir problemi uluslararası tahkime taşınması ile ilgili konu vardı ve 4 yıldır sürüyordu, dün sonuçlandı. Bundan sonra ilgili şirketlerin yetkilileri konuşacak. Hesap edecekler. Türkiye lehine olan karar rakam olarak açıklanacak. Bu rakam 100 milyon dolar civarında. Yunanistan’a zor durumda, yardımcı olmak isterdik. Ama takdir edersiniz ki vatandaşımızın, ülkemizin çıkarı ön planda olduğunu ve görevimizin de bu çıkarları korumak olduğunu söylememiz gerekiyor. Rakamlar hesaplanınca Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza durumu arz edeceğiz. Bunu da ülkem adına sevindiğimiz nokta olarak arz ediyorum.” diye konuştu.

SANTRALLER ÖZELLEŞECEK

Bakan Taner Yıldız, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Aliağa Kombine Çevrim ve Gaz Türbinleri Santrali ile Bursa Doğalgaz Santrali'ni özelleştirilmek üzere satışa çıkarması hakkında da değerlendirmede bulundu. Bakan, şu açıklamayı yaptı: “Bizim enerji santrallerinde bildiğiniz gibi kömür santrallerinde doğalgaz santrallerinde de ihalelere çıkıyoruz. Özelleştirmeyle alakalı. Programlarımız devam ediyor. AK Parti'nin bütün icraatları, politikaları devam ediyor. Yeni hükümet kurulana kadar devam ediyor. Biz bunu yapmak zorundayız. Enerji sektöründe farklı gelişmeler oluyor. Dün 80’e yakın imza attım geldim. Türkiye’de çarklar dönüyor. Büyümeyle ilgili hedefler var ve hükümet boşluğu oluşturamayız. Gerek Aliağa gerekse Bursa’da doğalgaz santrallerimizin özelleştirme takvimi açıklandı ve özelleştirilecektir.”