Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün büyük bir devlet adamı olduğunu belirterek, tecrübelerinden ülke olarak faydalanmaya devam edeceklerini söyledi. Kayseri'nin Talas ilçesi 112 Acil ve Aile Sağlığı Merkezi açılış törenine katılan Yıldız, Türkiye’nin doğalgaz üreten ve kullanan ülkeler arasındaki pozitif tutumunu sürdüreceğini de vurguladı.

Törenden önce gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, eski Cumhurbaşkanı Gül’ün milletvekili adayı olmayacağı yönündeki açıklamasını değerlendirdi. Parti olarak kendisiyle ilgili düşüncelerin açık bir dille ifade edildiğini belirterek, “Birikimiyle, kurumsal hafızasıyla Gül, büyük bir devlet adamıdır. Geliştirdiği ilişkilerde, aktif siyaset hayatına ciddi katkılar koymuşlardır. Bunlar bizim takdirimizin daha da ötesindedir. AK Parti olarak kendisiyle ilgili düşüncelerimiz, çok açık bir dille ifade edilmiştir. Kendisinin tercihleri başımızın üstündedir. Hep beraber o kurumsal hafızadan ve o birikimden tabii ki ülke olarak yararlanmaya devam etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Taner Yıldız, Avrupa Birliği Enerji Komisyonu’nun açıklamalarıyla ilgili olarak ise şunları söyledi: “Enerjiden sorumlu AB Başkan Yardımcısı'yla zaman zaman görüşüyoruz. Türkiye ile ilişkilerini daha iyi geliştirmek istediklerini söylediler. Bunu pozitif bir açıklama olarak görüyorum. Kendisi zaten pozitif bir insan. Nabucco'da bir kısım tavsiye ve eleştirilerde bulunmuştuk, o tür hataların tekrarlanmamasının önemli olacağını söylemiştik. Kendilerinin, bunu dikkate alacaklarını belirtmiş olmaları bence son derece olumlu. Kendilerini Türkiye'ye davet ettik. 17 Mart tarihinde Cumhurbaşkanımız'ın katılacağı temel atma töreninde onlar da bulunacaklar. Avrupa Birliği ile ilgili geliştirdiğimiz politikaların değerlendirmesini Ankara'da bir kez daha yapmış olacağız.”

Nabucco'da özellikle AB ülkelerinin kendi işlerinin kaygısına düşmesi gerektiğini daha önce dile getirdiğini hatırlatan Bakan Yıldız, Türkiye’nin kendi işini çözdüğünü kaydetti. Özellikle doğalgazın tedariki konusunda kendi çözümünü ürettiğini belirten Yıldız, şunları söyledi: “Bütün komşu ülkelerle AB'nin de bunu yapması lazım. Kimse bir başkasının işini aynı şekilde takip edemeyebiliyor. Özellikle AB, bu işin finansmanında taleplerini ortaya koymalıdır. Eğer bir bölgede doğalgaz üretiliyorsa o iletilecektir, iletiliyorsa tüketilecektir. Bu zincirin mutlaka doğru kurulması lazım. Türkiye her zaman doğalgaz konusunda üretici ülkelerle tüketici ülkeler arasında, gerek Azerbaycan İç Akdeniz projeleri, gerek Türkmenistan, gerekse İran ve Irak ile alâkalı projelerde pozitif tutumunu sürdürecektir. Tutarlı olan projelerini enerji sektöründe devam ettirecektir.”