Aydın Astim Organize Sanayi Bölgesi (ASTİM) kahvaltısında iş adamlarıyla bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, istikrarın önemine dikkat çekti. Yıldız, istikrar olmadığı için dünyanın en zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olan Myanmar'a yatırımcı gitmediğini kaydetti.

Aymendo tesislerinde sanayicilerle buluşan Taner Yıldız, nükleer santraller için Rusya'ya 80 kişinin gönderileceğini söyledi. Toplam 600 kişinin eğitim göreceğini belirten Yıldız, "Biz bu rakamla 323 tane öğrenciye çıkmış oluk. Biz 600 öğrenciyi yetiştireceğiz. Türkiye'deki nükleer santrallerde mühendisler çalışacak. Teknolojiyi, bu yapıyı çok iyi bilecekler. Rusça ve İngilizce ile beraber dönecekler. Her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağız. Üzerine 500 dolar burs vereceğiz. Bütün bunları biz böyle bir nükleer kültüre sahip olmak için yapıyoruz." dedi.

Çöpten enerji üretecek santrallerin açılışını yaptıklarını belirten Yıldız, "Önceki gün Çanakkale'de kömürden bir santralin açılışını yaptık. Dün Karaburun ve Torbalı'da hem rüzgar hem de güneşle ilgili tesislerin açılışını yaptık. Bugün burada jeotermal ve biokütle ile alakalı açılışlar yapacağız. Bu bir hafta içerisinde yapacağımız açılışların değeri 1 milyar doların üzerinde. Bunların önemli bir kısmı milli kaynaklardan sağlanıyor. Türkiye'nin bir önceki yıl rüzgar santrallerinden elde ettiği enerji, bizim 850 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithalatına sebep oldu. Jeotermal santralleri ki Aydın bunun merkezidir. Jeotermal santrallerinin devreye girmesiyle 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal edeceğiz. Bunlar Türkiye'nin milli politikaları, milli stratejileri için son derece önemli şeyler." şeklinde konuştu.

Bakan Taner Yıldız, şöyle devam etti: "Aldığı oylarla beraber vatandaşımızın tercihleriyle beraber geldiği noktada siyasi istikrarı sağlamaya memur olan hükümetlerdir. Ama siyasi istikrarı müdafaa etmek durumunda olanlar yalnızca iktidar partileri değildir. Aynı zamanda, muhalefet partileri, sanayiciler, sanatkarlar, akademisyenler toplumun her katmanı her kesimi aslında bu istikrarın muhafaza edilmesine borçludurlar. Niçin? Çünkü biz yüzde 50'den aldığımız oy ile yüzde yüze hizmet götürüyoruz. Her hangi bir belediye ve siyasi görüş ayırımı yapmadan hizmetlerimizi götürüyoruz. Her hangi bir siyasi parti bize bir işin nasıl olmayacağını tarif etmek boş vaatlerde bulunmak yerine bir işin nasıl yapılabileceğini belki tavsiye edebilir. Çünkü vatandaşımız Türkiye'de yalnızca ekonominin değil, yalnızca idari ve sosyal hayatın değil, aynı zamanda insanımızın da zihninin büyüdüğünü ve bununla beraber geliştiğini gösteriyor. Artık bu işin lafla yürütülebilecek ve kazandığı refah seviyesinden daha düşük seviyenin sunulabileceği bir ortam yok Türkiye'de. Türkiye kazanımlarından fedakarlık yapamaz, kazandıklarından geri dönemez. O yüzden her birimizin gerek sosyal sorumluluk projeleri olarak gerekse Türkiye'nin siyasi istikrarının muhafaza edilmesi adına bunlara dikkatli olmamız gerektiğini vurgulamak istiyorum."

"Myanmar'da petrol ve doğalgaz var. Ama yatırımcı gitmiyor oraya. Çünkü istikrar yok, darbelerle kesintiye uğramış." diyen Yıldız, vesayete dikkat çekti, vesayet odaklarının bazen üniformalı, bazen sivil olduğunu kaydetti.

Partilerin seçim vaatlerini değerlendiren Bakan Yıldız, "Atıp tutan ve vaatlerinde hiçbir dayanağı olmayan, sadece oturduğu sandalyeye dayanarak yapan siyasetçi yapısı artık Türkiye'de yer almaması lazım. " dedi. Asgari ücret vaatlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Yıldız, "Asgari ücret bir korumacı fiyattır. İşçi kardeşimize bundan daha düşük veremezsiniz dediğimiz fiyattır. Kimsenin daha üstünde vermesine mani bir şeyi var mı? 4 bin TL versinler mani bir şey yok." şeklinde konuştu.

Aydın Valisi Erol Ayyıldız ve ASTİM OSB Başkanı Gökhan Maraş, Bakan Yıldız'a efe heykeli hediye etti. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.