Aydın’da jeotermal enerji üretimi yapacak tesisin iki ünitesinin açılışı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapıldı. Bakan Yıldız, en kolay Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın, makamda oturarak telefonla doğalgaz siparişi vermek olduğunu söyledi. Kendilerinin kapı kapı dolaşacaklarını belirten Bakan Yıldız, “Biz, kapı kapı dolaşacağız. Türkiye’nin rüzgarının estiği, güneşinin açtığı, jeotermal kaynaklarının bulunduğu, sularının aktığı her yerde bu yerli kaynakları kullanacağız.” dedi.

Tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek kapasiteli jeotermal santrali olacak olan ve yıllık 2 milyar 103 milyon KWH enerji üretecek olan 5 üniteli jeotermal tesisinin iki ünitesinin açılışı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapıldı. Türkiye’nin büyümesi ve gelişmesi için enerjiye ihtiyacı olduğunu belirten Bakan Taner Yıldız, “Enerji politikalarını çevreye rağmen değil, çevre ile beraber yapıyoruz. Yerel yönetimlerle beraber, milletvekili ve merkezi yönetimlerle beraber daha rahat yaşanabilir bir ülke için. Bizim burada açılışını yapacağımız tesis 3 MG’ın altında, bizim için burada rakam önemli değil. Hayvansal atıklardan bir yılda üretilebilecek miktar 1,4 milyon ton eş değer petrole denk. Yani Türkiye’nin 125 milyon petrol tüketiminin olduğunu düşünürsek, bunun ciddi bir rakam olduğunu görürüz. Türkiye’de bir yılda hayvansal atıklardan biriken miktar 157 milyon ton civarında. Bizim güneş gibi, jeotermal gibi, rüzgar gibi önem verdiğimiz bu yapının mutlaka biokütleleri de oluşması lazım.” dedi.

Yenilenebilir ve yerli kaynaklarla daha çevreye duyarlı birçok kaynakla beraber bunları geliştireceklerini kaydeden Bakan Yıldız, “Üzülerek söylüyorum bütün bu saydığım enerji kaynaklarına bir karşı duruş var. Bir kısmı bilmemekten kaynaklanıyor, bir kısmı az bilmekten kaynaklanıyor. Ama sonuçta Türkiye’nin kalkınmasına Türkiye’nin büyümesine katkı koyacak bütün yatırımlar bu tür güçlerle beraber oluyor. Aydın ili bütün bu elde ettiğimiz gelirlerden en yüksek payı alan ilimizdir. Bu günlerde ödenecek parayla beraber 300 milyon TL valilik ve İl Özel İdare emrine tahsis edilmiştir. Türkiye’nin yerli kaynaklarıyla, yenilenebilir kaynaklarıyla beraber coğrafyasından kaynaklanan bütün avantajları bu enerji sektöründe kullanmamız, bunları değerlendirmemiz lazım. Biz, kapı kapı dolaşacağız. Türkiye’nin rüzgarının estiği, güneşinin açtığı, jeotermal kaynaklarının bulunduğu sularının aktığı her yerde bu yerli kaynakları kullanacağız.” dedi.

Bakan öce bio enerji tesisinin açılışını yaptı ve tesisi gezdi. Daha sonra da jeotermal enerji üretimine başlayan Efe-2 ve Efe-3 ünitelerinin açılışını gerçekleştirdi. Bakan Yıldız’ın açılışına Aydın Valisi, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.