Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye’nin Eşme köyüne taşınan Süleyman Şah Türbesi’nin Türkiye’ye yürüme mesafesinde olduğunu ifade ederek, “Ecdadına bir Fatiha okumak isteyenleri Süleyman Şah Türbesi’ni ziyaret etmeye davet ediyorum” diye konuştu. Yılmaz, Süleyman Şah Türbesi’nin geçici olarak taşındığının altını çizdi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda ‘Süleyman Şah operasyonu’ hakkında vekilleri bilgilendirdi. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’un yönettiği oturumda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Süleyman Şah Türbesi’nin taşınmasına yönelik gerçekleştirilen operasyon hakkında vekillere bilgi verdi. Hükümet adına gündem dışı söz isteyerek Genel Kurul’a hitap eden İsmet Yılmaz, Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah’ın Türkiye ile Fransa arasında imzalanan 1921 Ankara Anlaşmaları ile Türk toprağı olarak kabul edildiğini anlattı. Türbenin 1939 ve 1975 yıllarında iki defa taşınmak durumunda kalındığını ifade eden Yılmaz, “Bu bir milli davadır. Bu operasyona karşı çıkan dış güçlere bakıldığında bu operasyonun ne kadar yerinde olduğu görülecektir. Bu aziz millet bu yurdu kendisine vatan yapanları her zaman hayırla yad etmişlerdir.” diye konuştu.

BAKAN YILMAZ: SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ ‘GEÇİCİ’ OLARAK TAŞINDI

TBMM’de kabul edilen tezkere ile Süleyman Şah Saygı Karakolu’na risk unsuru olduğunda TSK’ya yetki verildiğini kaydeden İsmet Yılmaz, IŞİD tehdidin dünya ülkeleri tarafından da görüldüğünü ifade ederek “Suriye’de her geçen gün artan güvenlik sorunları ve askeri zaruretler dikkate alınarak, uluslararası hukuktan doğan haklar saklı kalmak kaydıyla uluslararası anlaşmalarla Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda manevi değerleri, yüksek ecdat yadigarı emanetleri geçici olarak yine Suriye’de bulunan Eşme köyü sınırları içinde bulunan ve güvenlik güçlerimizce koruma altına alınacak bir yere taşınmasına hükümetimizce karar verilmiştir.” dedi.

“HİÇ KİMSE KARARLILIĞIMIZI TEST ETMEYE KALKMASIN”

Operasyonu başarı ile gerçekleştiren tüm TSK mensuplarını tebrik eden Bakan Yılmaz, bir askerin geçirdiği kaza neticesinde şehit olduğunu söyledi. Mehmetçiğin rehin olmadığını kaydeden Yılmaz, Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu söyledi. Kaybedilen bir vatan toprağın olmadığını, egemen hakkından vazgeçmediğini ifade eden Yılmaz, bölgenin 24 saat İHA’lar tarafından gözlemlendiğini ancak IŞİD tehdidin mevcudiyetinden dolayı operasyonun yapıldığını anlattı. Operasyonun gerekliliğini tüm Türkiye’deki vatandaşların anladığını savunan Yılmaz, “Hiç kimse Türkiye’nin ülke topraklarının ve vatandaşlarının can güvenliğini koruma yolundaki kararlılığını test etmesin. Bu kararlılığımızı gerçekleştirdiğimiz bu operasyonla gösterdik.” diye konuştu.

“ECDADA FATİHA OKUMAK İSTEYENLERİ EŞME’YE DAVET EDİYORUM”

Operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 personelin katıldığını ifade eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Suriye Eşme’sindeki Süleyman Şah Türbesi ülkemize yürüme mesafesinde, ecdadına bir Fatiha okumak isteyenleri Süleyman Şah Türbesi’ni ziyaret etmeye davet ediyorum. Orada bayrak dalgalanmakta, ecdat yadigarına sahip çıkılmakta.